Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ




Χαρούμενη Πρωτομαγιά!

Ο Μάης  ας σκορπίσει τη μοσχοβολιά των λουλουδιών του και ας γεμίσει με μύρα την ψυχή μας.

Παραμερίζω συνειδητά όλα τα άλλα μηνύματα που κουβαλά η πρώτη του Μάη και που φέτος είναι περισσότερο επίκαιρα από άλλες χρονιές. Θέλω να δω, να δούμε, τον ερχομό του μήνα με τα χρώματα των λουλουδιών , με ματιά αισιοδοξίας. Η φύση μας καλεί, ας μην την αποχερίσουμε. 

Ας υποδεχτούμε την Πρωτομαγιά με γεύση από λουκούμι και κομμάτι από βλαστό κληματαριάς.                                                                                                                                              Με μια βόλτα στους αγρούς μαζεύοντας παπαρούνες και μαργαρίτες, ή στους κήπους με τις τριανταφυλλιές προσέχοντας να μην αγκυλωθούμε και ματώσουμε σαν τότε πουμασταν παιδιά...                                                                                                               Έτσι όπως παλιά.                                                                                                                                          

 Καλό Μήνα Μάη! 

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου
                

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Στα τελειώματα του Απρίλη φέτος πραγματώθηκε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου εδώ στη Θεσσαλονίκη δίνοντας φτερά στη σκέψη μικρών και μεγάλων αναγνωστών αλλά και πλησμονή χαράς σε όλους τους βιβλιόφιλους, σε όσους το υπηρετούν, το αναδεικνύουν, το αγκαλιάζουν...

Στην κατάμεστη αίθουσα "Ν. Καββαδίας" το πολυπληθές ακροατήριο προτίμησε να σταθεί ακόμη και όρθιο προκειμένου να ακούσει τα όσα ανέπτυξαν σε στρογγυλό τραπέζι για τον Ιωάννη Κακριδή εξέχουσες προσωπικότητες  όπως ο Εμμανουήλ Κριαράς και ο Χρίστος Τσολάκης που διακρίνεται να ομιλεί.

Τιμώμενη χώρα για φέτος η Κίνα και οι εκδηλώσεις πολυποίκιλες. Ένα τετραήμερο γεμάτο αναγνωστική απόλαυση και όχι μόνο.                                                                       Κατάφερα να ξεκλέψω και γω λίγο χρόνο για να περάσω με το γιο μου Παναγιώτη κάποιες ώρες στο χώρο της Έκθεσης , ψιλαφίζοντας βιβλία, σημειώνοντας νέους τίτλους, ακούγοντας διάφορες εισηγήσεις και το κυριότερο ζήσαμε ευτυχείς συναντήσεις.Αλωνίσαμε τα περίπτερα και τους χώρους γενικά προσπαθώντας ο καθένας από την πλευρά του να απολαύσει και να χαρεί όσα περισσότερα μπορούσε. Αυτά γέμισαν την ψυχή μας, αυτά μας έκαναν να νιώθουμε χορτάτοι και ευχαριστημένοι όταν οδηγούμασταν πια προς την έξοδο. 

Η Έκθεση έδωσε τη χαρά να ανταμωθούμε με την πολυαγαπημένη μου Αγγελική Βαρελλά αλλά και να γνωρίσω από κοντά τη συγγραφέα και εικονογράφο παιδικού βιβλίου κ. Τέτη Σώλου.

Ευτυχής η συνάντηση και απολαυστικότατη η συζήτηση με την κ. Αθηνά Κακούρη, τη συγγραφέα του εξαιρετικού από κάθε άποψη  "Ξιφίρ Φαλέρ". Του βιβλίου που όπως διαβάζουμε και στο οπισθόφυλλο μιλά για μια ιστορία παλαιά με επίκαιρους απόηχους. Χάρηκα ιδιαίτερα  τη γνωριμία με την ανθηρή κ. Κακούρη αφού τούτο το διάστημα τυχαίνει να διαβάζω το καταπληκτικό αυτό μυθιστόρημα. Έφυγα με ζεστή την καρδιά και ανανεωμένη τη σκέψη μετά τη συζήτηση μαζί της.

 

Μικροί αναγνώστες και φίλοι του βιβλίου φωτογραφίζονται με την αγαπημένη τους συγγραφέα Αγγελική Βαρελλά στο περίπτερο των εκδόσεων "Πορτοκάλι".


Στο περίπτερο των εκδόσεων" Μίνωας" οι μικροί αναγνώστες μπόρεσαν όχι μόνο να φυλλομετρήσουν τα αγαπημένα τους βιβλία αλλά και να χαρούν δημιουργικές δραστηριότητες με χαρτί και μαρκαδόρο.

Περιορίζομαι σε αυτές τις αράδες και  μοιράζομαι κάποιες από τις  στιγμές που αποτύπωσα σε εικόνες  γιατί όπως και σεις ξέρετε όσα ζει κανείς κοντά στο βιβλίο δύσκολα βρίσκει λόγια να τα περιγράψει.                                                                         Μακάρι να συνεχίζεται κάθε χρόνο με μεγαλύτερη επιτυχία αυτή η βιβλιογιορτή.

Και του χρόνου! 

                                                                                           Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Με το φακό του Fritz Mraz





Η προκυμαία της Μυτιλήνης.

«H Mυτιλήνη στο γύρισμα του 19ου αιώνα μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Fritz Joseph Mraz»

ονομάζεται η έκθεση σπάνιου φωτογραφικού και αδημοσίευτου αρχειακού υλικού με πάνω από 150 φωτογραφίες από το έργο του Fritz Joseph Mraz  που θα πραγματωθεί με τη συνεργασία του υπεύθυνου του διαδικτυακού τόπου www.lesvosoldies.gr κ. Γεράσιμου Μπεκιάρη και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε).

H έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του ΣΤ΄ Κύκλου Ομιλιών του ΕΙΕ «Ναυτικές Ιστορίες» που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στο Αίθριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα. 


Η Πρόσκληση

Θα διαρκέσει από τις 4 Μαϊου μέχρι τις 8 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο και στις 18 του Μάη στις 19.30 στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ, θα περιλαμβάνει ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α)  κ. Χριστόδουλου Τσακιρέλλη , με θέμα  «Fritz Joseph Mraz: Ένας Τσέχος φωτογραφίζει τη Μυτιλήνη στις αρχές του 19ου αιώνα». 

Η είσοδος της πόλεως Μυτιλήνης. Διακρίνεται  ο επιβλητικός  ναός του Αγίου Θεράποντα.

Ο Fritz Joseph Mraz γεννήθηκε  στη  σημερινή Τσεχία και βρέθηκε στη Μυτιλήνη ερχόμενος από την Κων/λη γύρω στο 1890.Ερωτεύεται το νησί και μια Μυτιληνιά, κάνει οικογένεια ανοίγει τουλάχιστον δυό διαφορετικά φωτογραφεία, συλλαμβάνεται και εξορίζεται –λόγω υπηκοότητας- κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την λήξη του επιστρέφει στην λατρεμένη του Λέσβο όπου και ζεί μέχρι τον θάνατό του γύρω στο 1930.

Φωτογραφίζει όλα τα ιστορικά γεγονότα που έζησε η Μυτιλήνη υπαγόμενη ακόμα στην οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά και  όλα τα μετέπειτα γεγονότα που ακολούθησαν μέχρι την απελευθέρωσή της το 1912, όπως τη κατάληψη του λιμανιού της Μυτιλήνης από το γαλλικό στρατό, το κίνημα και το σύνταγμα των νεοτούρκων ,την κατοχή της Μυτιλήνης από τον ελληνικό στρατό το 1912.

Άποψη από τον περίπατο των Μυτιληνιών στο δρόμο προς την Φυκιότρυπα.Διακρίνεται η κολώνα η οποία στήθηκε στο σημείο που βρίσκονταν το καστρέλι και στο οποίο στην συνέχεια κατασκευάστηκε το άγαλμα της ελευθερίας.

Εκτός από τις ιστορικές φωτογραφίες του , έχει αποθανατίσει την πόλη της Μυτιλήνης,  όλες τις αλλαγές της εικόνας της καθώς  και τα διάφορα μέρη της Λέσβου και την καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων της, ενώ έχει κάνει πολλά φωτογραφικά πορτρέτα. Και όλα αυτά με το δικό του μοναδικό τρόπο με την ευαισθησία του και την αγάπη του για την δεύτερη αλλά «πρώτη» στην καρδιά του πατρίδα του.

Τα καφενεία της Βαρειάς (Προάστειο της Μυτιλήνης)



Η Μήθυμνα όπως τη βλέπουμε από το λιμάνι.

"Πανοραμική θέα του χωριού Μόλυβος" όπως σημειώνεται στη φωτογραφία.

"Lesvosoldies

Μια φορά και ένα καιρό...ταξίδι στο παρελθόν!" 

έτσι επέλεξε να ονομάσει τον ιστοχώρο του ο κ. Μπεκιάρης που μεράκι τουλάχιστον πρέπει να διαθέτει κανείς για να δημιουργήσει. Όταν ο εκλεκτός φίλος μας Στράτος Δουκάκης , μου γνωστοποίησε την ύπαρξη αυτής της σελίδας και ξεκίνησα την περιήγηση, πραγματικά θαμπώθηκα τόσο από τον πλούτο του υλικού της όσο και από την ιδέα που είχε ο δημιουργός της. Παρακολουθώντας την εξέλιξή της βλέπω πως έχει μία εν δυνάμει πορεία. Τη θεωρώ εξαιρετική και κάθε φορά που την επισκέπτομαι νιώθω να αγγίζει τον παλμό της ψυχής μου. Γιαυτό και την προβάλλω μόνιμα στο "Μαριάνθη" . Ευχή μου να βρίσκει συνεχώς υποστηρικτές ως πηγή παράδοσης, ταξιδέματος σε χρόνους και  καιρούς που αναβλύζουν την αύρα αλλοτινών ανθρώπων με τα έργα και τις ημέρες τους. 

"Η αγάπη μου για την Μυτιλήνη και η νοσταλγική μου διάθεση για ένα ταξίδεμα στο παρελθόν της, ήταν η ώθηση για την δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας . Μακριά από οτιδήποτε εμπορικό ,από πωλήσεις,ή όποια εκμετάλλευση του υλικού , ξεκίνησα αυτό το ταξίδι προσπαθώντας να παραθέσω, όλα αυτά που μου δίνουν ευχαρίστηση βλέποντας τα. Το υλικό , το οποίο στην πλειονότητά του αποτελεί μέρος της προσωπικής μου συλλογής-εκτός εκείνου που κατονομάζεται ο ιδιοκτήτης της συλλογής..." αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπεκιάρης στην αρχική σελίδα του  Lesvosoldies κατά το καλωσόρισμα των επισκεπτών.

Ευχή, η καλή επιτυχία στην Έκθεση και η καλή συνέχεια. 

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο Πειραιάς στη Νεοελληνική Λογοτεχνία.


Στο εξώφυλλο του βιβλίου το Δημαρχείο με το ρολόι και ο πρώτος ναός της Αγίας Τριάδας το 1900, από καρτ-ποστάλ της εποχής(Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά) 

Ξεχωριστή αισθάνθηκα τη χαρά όταν κράτησα στα χέρια μου και άρχισα να φυλλομετρώ το βιβλίο που εικονίζεται πιο πάνω με τίτλο "Ο Πειραιάς στη Νεοελληνική Λογοτεχνία". 
Το θεωρώ ξεχωριστό και ιδιαίτερο αφού είναι το αποτέλεσμα Πολιτιστικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος που πραγματώθηκε από μια ομάδα μαθητών της Β΄τάξης Λυκείου από την Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά. Υπεύθυνος καθηγητής τόσο για την υλοποίηση του προγράμματος όσο και για την όλη επιμέλεια του βιβλίου είναι ο κ. Στρατής Μαϊστρέλλης δρ. φιλολογίας που έλκει την καταγωγή από την Αγιάσο της Λέσβου.
Οι μαθητές δημιούργησαν μια λέσχη ανάγνωσης και έχοντας ως τόπο συνάντησης τη βιβλιοθήκη του Σχολείου συζητούσαν για τα λογοτεχνικά βιβλία με θέμα τον Πειραιά.
"Το βιβλίο είναι μία κατά το δυνατόν αντιπροσωπευτική ανθολόγηση κειμένων που γράφτηκαν για τον Πειραιά από συγγραφείς του 19ου και 20ου αιώνα. Παρακολουθεί την πορεία της πόλης από την αναγέννησή της, περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, μέχρι σήμερα. Κινείται στον άξονα του χρόνου και περιλαμβάνει περιγραφές της πόλης, αναφορές και μαρτυρίες από την καθημερινή ζωή σε όλες τις διαστάσεις της " αναφέρει μεταξύ άλλων στην εισαγωγή που κάνει στις σελίδες υποδοχής του βιβλίου ο κ. Μαϊστρέλλης. 
Μέλπω Αξιώτη,Ηλίας Βενέζης, Νικηφόρος Βρεττάκος, Πηνελόπη Δέλτα, Νίκος Καββαδίας, Μ. Καραγάτσης, Φώτης Κόντογλου, Μένης Κουμανταρέας, Κώστας Μουρσελάς, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Διδώ Σωτηρίου, Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Ψυχάρης, είναι κάποια από τα ονόματα που αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των συγγραφέων που ανθολογούνται στο βιβλίο και των οποίων τα βιογραφικά σημειώματα επιμελήθηκε η φιλόλογος Μαρία Πάλμου.



                1847, Η Ιωνίδειος ξεκινά τη λειτουργία της ως Ελληνικό Σχολείο. 

 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Παύλος Νιρβάνας,  Σπύρος Μελάς,  Λάμπρος Πορφύρας,  Δ. Βουτυράς, Γεράσιμος Βώκος,  Απ. Καμπάνης,  Αλέξανδρος Πάλλης,  Παντελής Χορν,  Αιμίλιος Βεάκης, μερικά από τα ονόματα των πρώτων μαθητών της Ιωνιδείου.


Το σχολείο σήμερα. 

"...Είναι πολλά χρόνια, μπορεί και τριάντα, που δεν ξαναπήγα σε κείνη τη γειτονιά. Την άφησα έτσι-μέσα στη θύμηση μέσα στα δάκρυα. Να μένει απείραχτη από τον καιρό και να τη συλλογιέμαι, σαν παίρνε να χειμωνιάζει, κάτου από τα φώτα, που ανάβει ένα ένα ο φανοκόρος με το μαγικό του ραβδάκι.
Ολόγυρα στην εκκλησιά ήταν μια διπλή σειρά πιπεριές, που τις πιλάτευε όλη νύχτα ο άνεμος. Κρύωνων μέσα στα καλοκαιρινά τους φύλλα οι πιπεριές κι όλο κουνούσαν τα κλαδιά τους συλλογισμένες.Ώρες ώρες νόμιζες, πως θα ταξίδευαν σ΄άλλα μέρη , έγερναν όλες κι άπλωναν τα χέρια η μια στην άλληκι οι δεντροστοιχίες ανατρίχιαζαν και λες και ξεκινούσαν και κατηφόριζαν προς τη λασπερή δημοσιά, που περνούσε ανάμεσα στις φάμπρικες, μα και πάλι απόμεναν στον ίδιο τόπο και κάθονταν ήσυχες ήσυχες σα να μην τις είχε κανένας άνεμος συνεπάρει..."
γράφει και ξεκινά  το απόσπασμα  "Φάμπρικες και τσιμινιέρες" του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου από το "Χαμοζωή"εκδ. Αστήρ, 1992 που ανθολογείται  και διάλεξα για να κλείσει την αναφορά στο βιβλίο.

Μαζί,  νιώθω  την ανάγκη να εκφράσω αμέτρητες ευχαριστίες στον καλό φίλο Γιώργο Κρητικό που μας χάρισε  αυτό το τόσο ξεχωριστό και ιδιαίτερο βιβλίο.

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου.

Σάββατο 3 Απριλίου 2010


Σε λίγες ώρες θα σημάνουν οι καμπάνες το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου. 

Θα πούμε το

Χριστός Ανέστη!

Με τη σκέψη σε όλους σας, εκφράζουμε τα καλύτερα των αισθημάτων μας.

Καλή Ανάσταση.

Μαριάνθη-Νίκος και παιδιά.