Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Αρχή του χρόνου...


Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
ψιλή μου δεντρολιβανιά
Κι αρχή καλός μας χρόνος
εκκλησιά με τ' άγιο θόλος

Αγιος Βασίλης έρχεται
και δε μας καταδέχεται
από την Καισαρεία
συ σ' αρχόντισσα κυρία

Βαστάει πένα και χαρτί
Ζαχαροκάντυο ζυμωτή
Χαρτί χαρτί και καλαμάρι
δες και με το παλικάρι



Αρχή κάλαντα κι αρχή του χρόνου κι αρχή του χρόνου
Πάντα κάλαντα, πάντα του χρόνου πάντα του χρόνου.



Θερμές από καρδιάς ευχές για μια καινούρια χρονιά γεμάτη 

ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!
2012
Μαριάνθη

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Κρύο τάντανο έκανε, παραμονή Χριστούγεννα. Ο αγέρας σα να΄τανε κρύα φωτιά κ΄έκαιγε. Μα ο κόσμος ήτανε χαρούμενος γεμάτος κέφι. Είχε βραδιάσει κι ανάψανε τα φανάρια με το πετρόλαδο. Τα μαγαζιά στο τσαρσί φεγγοβολούσανε , γεμάτα απ΄όλα τα καλά. Ο κόσμος μπαινόβγαινε και ψούνιζε, από το΄να το μαγαζί έβγαινε, στ΄αλλο έμπαινε. Κι όλοι χαιρετιόντανε και κουβεντιάζανε με γέλια, με χαρές.




Οι μεγάλοι καφενέδες ήτανε γεμάτοι καπνό από τον κόσμο που φουμάριζε. Ο καφενές τ΄Ασημένιου είχε μεγάλη φασαρία, χαρούμενη φασαρία. Είχε μέσα δυο σόμπες και τα τζάμια ήτανε θαμπά, απ΄όξω έβλεπες σαν ίσκιους τους ανθρώπους. Οι μουστερήδες είχανε βγαλμένες τις γούνες από τη ζέστη, κόσμος καλός, καλοπερασμένοι νοικοκυραίοι.
Κάθε τόσο άνοιγε η πόρτα και μπαίνανε τα παιδιά που λέγανε τα κάλαντα. Άλλα μπαίνανε, άλλα βγαίνανε. Και δεν τα λέγανε μισά και μισοκούτελα , μα τα λέγανε από την αρχή ίσαμε το τέλος, με φωνές ψαλτάδικες , όχι σαν και τώρα που λένε μοναχά πέντε λόγια μπρούμυτα κι ανάσκελα και κείνα παράφωνα.
Αντίκρυ στον μεγάλο καφενέ τ΄Ασημένιου ήτανε κάτι φτωχομάγαζα , τσαρουχάδικα, ψαθάδικα και τέτοια Ίσια- ίσια αντίκρυ στη μεγάλη πόρτα του καφενέ ήτανε ένα μικρό καφενεδάκι , το πιο φτωχικό, σ΄όλη την πολιτεία, μια ποντικότρυπα.
Ενώ ο μεγάλος καφενές φεγγοβολούσε και τα τζάμια ήτανε θολά από τη ζέστη , η ποντικότρυπα ήτανε σκοτεινή, γιατί η λάμπα , μια λάμπα τσιμπλιασμένη, μια άναβε , μια έσβηνε, όπως έμπαινε ο χιονιάς από τα σπασμένα τζάμια της πόρτας....
(........)


Στο τσαρσί λιγόστευε η φασαρία, μα στους μαχαλάδες γυρίζανε τα παιδιά με τα φαναρια και λέγανε τα κάλαντα στα σπίτια. Οι πόρτες ήτανε ανοιχτές , οι νοικοκυραίοι οι νοικοκυράδες και τα παιδιά τους , όλοι ήτανε χαρούμενοι κ΄υποδεχόντανε τους ψαλτάδες και κείνοι αρχίζανε καλόφωνοι σαν χοτζάδες:




" Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας,
Χριστού την θείαν γέννησιν να πω στ΄αρχοντικό σας..."
(....)
Αβραμιαία πράγματα! Τώρα στεγνώσανε οι άνθρωποι και γινήκανε σαν ξερίχια από τον πολιτισμό! Πάνε τα παλιά χρόνια!...Στολιζόντανε όλοι, βάζανε τα καλά τους και πηγαίνανε στην εκκλησιά. Σαν τελείωνε η Λειτουργία γυρίζανε στα σπίτια τους . Οι δρόμοι αντιλαλούσανε από χαρούμενες φωνές
Οι πόρτες των σπιτιών ήτανε ανοιχτές και φεγγοβολούσανε. Τα τραπέζια περιμένανε στρωμένα μ΄άσπρα τραπεζομάντιλα, κι είχανε απάνω ό,τι βάλει ο νους σου. Φτωχοί και πλούσιοι τρώγανε πλουσιοπάροχα , γιατί οι αρχόντοι στέλνανε απ΄όλα στους φτωχούς. Κι αντίς να τραγουδήσουνε στα τραπέζια , ψέλνανε το " Χριστός γεννάται δοξάσαται ", " Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει" , " Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον". Αφού ευφραινόντανε απ΄όλα, πλαγιάζανε αξέγνοιαστοι, σαν τ΄αρνιά που κοιμόντανε κοντά στο παχνί, τότες που γεννήθηκε ο Χριστός εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας.


Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το κεφάλαιο "Παραμονή Χριστούγεννα " που συνέγραψε στο " Το Αϊβαλί η πατρίδα μου" ο Φώτης Κόντογλου. 


Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΗ ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ!!


Η σημερινή ημέρα ήταν ιδιαίτερη!! 
 Ξεχωριστή θα έλεγα , αφού απολαύσαμε αισθήματα πληρότητας και χαράς στο Σχολείο , το 7 Δημοτικό Νεάπολης,  με την ευκαιρία της επίσκεψης στα δύο τμήματα της Δευτέρας τάξης , της συγγραφέα και εκπαιδευτικού Γιώτας Φώτου.
Αφορμή στάθηκε το βιβλίο της συγγραφέα " Τα Χριστουγεννιάτικα δώρα της Γαβριέλας" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Γιορτινό, ευχάριστο, με ζωντανή εικονογράφηση, επίκαιρο!!



Η συγγραφέας στάθηκε και περπάτησε ανάμεσα στα παιδιά, κουβέντιασε μαζί τους ώρα πολλή, τα άκουσε, αντάλλαξε απόψεις, ιδέες και είδε δείγμα των δραστηριοτήτων τους.


Τους μοίρασε στο καθένα χωριστά ένα καραβάκι με ένα ποιήμα σχετικό που έγραψε η Μ. Γουμενοπούλου και το βιβλίο των ευχών που το καθένα έγραψε μέσα μια ευχούλα.


Με τις ευχούλες στο χέρι !!


Έβγαλε την αγάπη από την καρδιά της και την ακούμπησε γραμμένη να μένει στα βιβλία τους.


Το βιβλίο, το καραβάκι με το ποίημα  δώρο από τη συγγραφέα και το τευχίδιο δραστηριοτήτων από εμένα για κάθε μαθητή.

Όλοι μαζί για να θυμόμαστε!! 

Είναι πλέον γνωστό και αντιληπτό πως η διαδικτυακή αρχικά γνωριμία με τη Γιώτα Φώτου έχει εξελιχθεί σε προσωπική σχέση φιλίας και εκτίμησης. Την έχω δει και σε άλλες παρουσιάσεις των βιβλίων της  σε πολυχώρους και γνώριζα πόσο ζεστή παρουσία έχει, πόσο επικοινωνιακή είναι, πόσο παραμυθού που κάνει τα παιδιά να κολλάνε γύρω της σαν πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη να είναι τα λόγια και οι κινήσεις της. Γιαυτό και ήταν ιδιαίτερη η χαρά μου προσμένοντας την επίσκεψή της στο σχολείο. Αυτό όμως που δε φανταζόμουν  ήταν πως σήμερα, στην τάξη μέσα, θα με έκανε να ξεχαστώ, να πάψω να΄μαι δασκάλα και να γίνω παιδί μαζί με τα παιδιά ώστε να ζήσω τη μαγεία της συνάντησης με μια συγγραφέα. Σα να βρεθήκαμε όλοι σε ένα ονειρικό σύννεφο.
Στα τελειώματα αυτής της ανάρτησης θέλω να μένει γραμμένο πως τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και μου ζήτησαν να την ξανακαλέσω. Νομίζω πως αυτό τα λέει όλα!!
Την ευχαριστούμε για την απόλαυση της επικοινωνίας, της συνάφειας, της οσμωτικής σχέσης με τους μαθητές. 
Για τη μαγεία!! 

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ ξεκινούν οι εργασίες του 25ου Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου " Χριστιανική Θεσσαλονίκη"  στο αμφιθέατρο της Μονής Βλατάδων (Επταπυργίου 64).
Το ειδικό θέμα για τη φετινή χρονιά είναι: " Χριστιανικές Κοινότητες Θεσσαλονίκης κατά την Οθωμανική Περίοδο."
Την έναρξη του Συμποσίου θα πλαισιώσει με μουσικό πρόγραμμα η Χορωδία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
" Το νομικό καθεστώς της λειτουργίας των Χριστιανικών Κοινοτήτων κατά την Τουρκοκρατία", " Ο ρόλος της ορθοδόξου Ελληνικής Κοινότητος Θεσσαλονίκης στην ίδρυση του Παπάφειου Ορφανοτροφείου", " Οι δικαστικές αρμοδιότητες της Δημογεροντίας της Θεσσαλονίκης κατά τα έτη 1874-1884 και 1890-1904", " Οι νεομάρτυρες της Θεσσαλονίκης. Τυπολογία και θεολογικοί χωρισμοί" είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά την εξέλιξη των εργασιών του Συμποσίου.


Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου , Ομ. Καθηγητής και τ. Πρύτανης του ΑΠΘ , Π. Ροδόπουλος.
Γραμματειακή Υποστήριξη: Πρωτ. Πέτρος Κόνονιουκ, Πρεσβ. Γαβριήλ Μαντρίλα και Νικόλαος Γιάνναρος θεολόγος,υποψ. διδάκτορας ΑΠΘ
Το Συμπόσιο θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.


Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΜΥΡΟΙΣ



Εικόνισμα του Αγίου Νικολάου στο κεντρικό κλίτος του ναού στο Πλωμάρι.

Νικολάου του εν Μύροις.


Κεντρική άποψη από το εσωτερικό του ναού. 
"Τω 1847, Μαϊου 6" μπαίνει ο θεμέλιος λίθος του ναού προς τιμήν του Αγίου Νικολάου και παραμένει μέχρι σήμερα χαραγμένο στην επιγραφή που φαίνεται από τα δυτικά στον περίβολο του ναού.



" Η Κοίμησις του Αγίου Νικολάου "
Αγιογραφία στο δεξί κλίτος προς το ύψος του τέμπλου


Γιορτάζει ο Άγιος των θαλασσών. Ο αρμυρής, ο θαλασσινός, ο ασπρογένης Άγιος Ανατολής και Δύσης. Ο Άγιος Νικόλαος. Ο προστάτης των ναυτικών, των θαλασσοδαρμένων. 
Αλλά και των ορφανών, των πτωχών , των πεινασμένων...
 Όπως όλοι οι θαλασσινοί τόποι έτσι και το Πλωμάρι γιορτάζει τον Άγιο Νικόλαο. Τον Πολιούχο και προστάτη του.




Όλες τις παραπάνω εικόνες από το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου κράτησα φέτος το καλοκαίρι.

Μαριάνθη Βάμβουρα- Γιάνναρου.