Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Η Γιώτα Φώτου γράφει !!


  Η ανάρτηση αυτή δεν είναι δική μου. Ανακοινοποιώ όσα η καταξιωμένη συγγραφέας και φίλη Γιώτα Φώτα έγραψε στο ιστολόγιό της http://giotafotou.psichogios.gr/ μετά από την επίσκεψή της στην τάξη μου στα πλαίσια του προγράμματος της φιλαναγνωσίας. Δική μου λοιπόν δεν είναι , αλλά είναι από τις ελάχιστες φορές που ο λόγος και η γνώμη άλλου με αφήνει αποσβολομένη για το περιεχόμενό του , πολύ περισσότερο δε όταν είναι και αναπάντεχος. Με θερμές ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ , αναδημοσιεύω την ανάρτηση της Γιώτας Φώτου .

 

Στην τάξη της Μαριάνθης Βάμβουρα

Κάθε χρόνο επισκέπτομαι πάρα πολλά σχολεία με την ιδιότητα του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας και πρέπει να ομολογήσω ότι η επαφή με τα παιδιά είναι από τις μεγαλύτερες χαρές που μου έχουν δώσει τα βιβλία μου. Εκείνο όμως που πραγματικά με συγκινεί είναι η δουλειά κάποιων εκπαιδευτικών που δε μένει στα απολύτως απαραίτητα που ορίζουν τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, αλλά προχωρά πιο πέρα στοχεύοντας στην πραγματική καλλιέργεια των μαθητών, τη δημιουργία αυριανών πολιτών με ευαισθησίες, δυνατότητα έκφρασης και δημιουργικότητας. Οι γνώσεις από μόνες τους στη σημερινή κοινωνία δεν εξασφαλίζουν το μέλλον, άλλες είναι οι δεξιότητες οι οποίες θα παίξουν ρόλο στη ζωή των ατόμων όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη της φαντασίας, της ευελιξίας, της προσαρμοστικότητας και της συνεργασίας. Η λογοτεχνία δίνει τη δυνατότητα αυτή, ανοίγει πόρτες, εξασφαλίζει ταξίδια και γνωριμία με διαφορετικές στάσεις και συμπεριφορές.
Με μεγάλη μου χαρά επισκέφτηκα για μια ακόμη φορά την τάξη της ΔΑΣΚΑΛΑΣ Μαριάνθης Βάμβουρα στις 19-3-2014, την οποία γνώρισα μέσω των βιβλίων μου εδώ και κάποια χρόνια και η οποία κάθε φορά δε σταματά να με εκπλήσει με την υπευθυνότητα, την πρωτοτυπία που διακρίνει τη δουλεία της και την διάθεση η οποία δε μετρά κούραση, δεν στηρίζεται στα γνωστά και τετριμμένα.
 Θεωρώ πως είναι από τους  εκπαιδευτικούς που λειτουργούν επικουρικά και καίρια στο έργο των συγγραφέων αφού βοηθούν στη συνάντηση των παιδιών με τη λογοτεχνία, βάζουν τη δική τους πινελιά αποκαλύπτοντας τους δρόμους που οδηγούν στο όνειρο και βοηθώντας τα παιδιά να ολοκληρώσουν αυτό που ο συγγραφέας άρχισε.
Διατηρώντας εδώ και χρόνια το  αξιόλογο ιστολόγιό της όπου με σοβαρότητα θίγει θέματα που αγγίζουν πολλούς, αλλά και αρθρογραφώντας σε έντυπα όπως η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ προσφέρει σημαντικό έργο.
 Η Μαριάνθη Βάμβουρα, μητέρα τριών παιδιών, είναι η απάντηση σε όσους θεωρούν πως το ελληνικό σχολείο σήμερα έχει τελματώσει. Τέτοια άτομα (ευτυχώς υπάρχουν κι άλλα) στηρίζουν τα παιδιά μας στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δίνοντάς τους ελπίδα και όραμα.
Αυτή τη φορά  στα πλαίσια του προγράμματος της φιλαναγνωσίας ασχολήθηκαν με το βιβλίο Η Βασιλική και η Νεράιδα του Νερού. Η προσέγγιση έγινε περισσότερο από λογοτεχνικής και όχι από περιβαλλοντικής πλευράς. Τα παιδιά δραματοποίησαν, κατασκεύασαν, έπαιξαν, ασχολήθηκαν με δημιουργική γραφή. Θέλω να την ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πρόσκληση και να της ευχηθώ να είναι πάντα έτσι χαρούμενη και δημιουργική,



Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η Βασιλική κι η νεράιδα του νερού ... στην τάξη!!!

Στα πλαίσια του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας και των λογοτεχνικών  βιβλίων που επιλέξαμε για φέτος να προσεγγίσουμε στην Δ΄τάξη, καλέσαμε και είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε μια συνάντηση με  τη συγγραφέα κ. Γιώτα Φώτου στην τάξη αφού διαβάσαμε και ασχοληθήκαμε με το βιβλίο της "Η Βασιλική κι η νεράιδα του νερού".


Η Βασιλική αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα! Θα αναγκαστεί να αλλάξει το όνομά της, αν δε συναντήσει τη νεράιδα του νερού, για να πάρει πίσω αυτό που της ανήκει. Πού να τη βρει, όμως; Στο ποτάμι, στη βροχή, στο νερόμυλο ή κάπου αλλού; 
Η συγγραφέας μπήκε στην τάξη  και η αναζήτηση ξεκινά...!!!! 
"Πού είναι το Β!!!!!;;;;;" ακούγεται από παντού!!! Β!!!!!!!!!!!!!!! 
Ψάχνουμε το Β!!!!! 
Η Βασιλική έχασε το Β!! Ούτε το ακούει , ούτε το λέει. 
Οι μαθητές ζωγράφισαν το Β και το χαρτόνι της ηρωίδας Βασιλικής μήπως και τη βοηθήσουν.
Άρχισαν να ψάχνουν μαζί της , όπου πήγε για να το βρει. Οι λέξεις έμειναν χωρίς το Β.
 Το βουνό έγινε... ουνό και το Βρυσοχώρι ...ρυσοχώρι. Πού είναι το Β;
Μήπως είναι στη λίμνη; Στο ποτήρι με το νερό;  
 Οι μαθητές ψάχνουν παντού, όπου λέει η ιστορία. 

 Μην είναι στα παγάκια;
Το βρήκαμε το Β!! φωνάζουν όλοι μαζί. Είναι στο λουλούδι του βουνού!!! 
Και επειδή τα βιβλία εμπνέουν με λίγες λέξεις βασικές από την ιστορία  που τους έδωσα, σκέφτηκαν, έγραψαν και ζωγράφισαν το δικό τους λίμερικ-ποιηματάκι.
Τα διάβασαν και τα χαρήκαμε όλοι μαζί. 

Ο Κυριάκος διαβάζει όσα σκέφτηκε.
" Βροχή πέφτει από το σύννεφο
και γω λαλιά δε βγάζω
Δροσοσταλίδα πέφτει από του ήλιου τη ματιά
κοιτά τα περιστέρια με χαρά και αγωνία.
Θα εμφανιστεί το Β στο λουλούδι του βουνού;  " έγραψε η Φωτεινή.  
Η Δωροθέα παρουσιάζει τις λέξεις που βρήκαν  στον διαγωνισμό  που ζητούσε ποιος θα βρει τις περισσότερες λέξεις που αρχίζουν από Β χρονομετρημένα μέσα σε πέντε λεπτά. Τις συγκέντρωσαν σε ένα χαρτόνι.
Κι επειδή νεράιδα χωρίς ραβδάκι δεν γίνεται, καθένας έφτιαξε και το ραβδάκι της νεράιδας.
Τα είδε και τα άκουσε όλα αυτά η συγγραφέας , μπήκε στο άρμα της περιπέτειας μπροστά και ξεκίνησε το ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνικής απόλαυσης. 
Μίλησε με τα παιδιά για το βιβλίο , άκουσε τις ερωτήσεις τους, απάντησε με ειλικρίνεια και μεγάλη προθυμία σε κάθε τους ερώτηση. 
Τους μίλησε για ιστορίες πολλές , για ήρωες, για χώρους και τόπους αληθινούς και φανταστικούς.
Τους πήρε παρέα στο ταξίδι του νερού με παρουσιάσεις και προβολές .
Είδαν , άκουσαν τον ήχο του νερού και το τραγούδησαν!! 
Μίλησαν για βιβλία άλλα, για προσωπικότητες, άλλους συγγραφείς, κουβέντιασαν ώρα πολλή...

Για να θυμόμαστε τη χαρά της συνάντησης. Την επίσκεψη της συγγραφέα τίμησε με την παρουσία της και η διευθύντρια του σχολείου.
Δασκάλα, σχολική σύμβουλος, συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και μεγάλους,  καταξιωμένη με βραβεύσεις η Γιώτα Φώτου, δεν είχα καμία αμφιβολία όταν επέλεγα τα βιβλία της και την προσκαλούσα, σε  μία συνάντηση με τους μαθητές μου , πως θα ήταν πολύτιμη γιαυτούς. Εκείνο όμως που ζήσαμε μέσα στην τάξη από τη συνάφεια μαζί της, ξεπέρασε τις προσδοκίες. 
"ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ" , "ΤΕΛΕΙΑ" , "ΥΠΕΡΟΧΗ" , "ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ" , ήταν μερικά από τα λόγια που εξέφρασαν τα παιδιά όσο πιο έντονα μπορούσαν μετά την αποχώρησή της και που μπόρεσα να κρατήσω στο νου μου. Μεγάλη παραμυθού η Γιώτα, ζεστή, αληθινή, με διάσταση στα θέματα που πραγματεύεται στα βιβλία της, κατάφερε να μπει στην καρδιά και το μυαλό των μικρών μαθητών. Να τα γοητεύσει τόσο που να εισπράξουν την αναγνωστική απόλαυση και την αισθητική της λογοτεχνίας μέσα στην σχολική τάξη. Να τα μαγέψει και να τα ταξιδέψει στην περιπέτεια του γραπτού λόγου.


Μαριάνθη Βάμβουρα






Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ, Αιτούμενοι συγχώρισιν των πταισμάτων ημών Χριστέ ο Θεός, βουλήσει γαρ ηυδόκησας σαρκί ανελθείν εν τω Σταυρώ ίνα ρύση ους έπλασας εκ της δουλείας του εχθρού όθεν ευχαρίστως βοώμεν σοι χαράς επλήρωσας τα πάντα ο σωτήρ ημών παραγενόμενος εις το σώσαι τον κόσμον. 



Μαριάνθη

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.

 
ΚΑΛΗ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!! 

   

Μαριάνθη