Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Το παιδικό βιβλίο γιορτάζει...


Με αφορμή τη γενέθλια ημέρα ,στις 2 Απριλίου, του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το παιδικό βιβλίο γιορτάζει σε όλο τον κόσμο. Οι μικροί αναγνώστες διαβάζουν βιβλία και δίνουν φτερά στη σκέψη τους. Μάγισσες, ξωτικά, κρυμμένοι θησαυροί, καράβια που αρμενίζουν με παρέα τους γλάρους στην πλώρη τους, αλλά και συννεφοσκάλες στις γειτονιές του ουρανού, στο φως του φεγγαριού, στο στραφτάλισμα των αστεριών που σιγοψιθυρίζουν τις νύχτες τις ιστορίες τους στα παιδικά αυτάκια λίγο πριν παραδοθούν στη γλύκα των ονείρων τους, φέρνουν την απόλαυση στα παιδιά μέσα από τις σελίδες των βιβλίων.

ΕΙΜΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Είμαι ο κόσμος κι ο κόσμος είμαι εγώ,
με τα βιβλία είμαι ό,τι επιθυμώ!
Λέξεις κι εικόνες, μύθοι και ποιήματα,
στη Γη με περπατάνε δίχως βήματα.
Τη χώρα που ‘χει το κρυμμένο θησαυρό,
τα λυχνάρια, τα χαλιά τα μαγικά
τα τζίνια, τα φαντάσματα, τα ξωτικά
στις Σεχραζάντ τα παραμύθια θα τα βρω!
Με τις σελίδες του βιβλίου φτερουγίζω,
στο χώρο και στο χρόνο ταξιδεύω
κι ενώ απ’ όπου είμαι δε σαλεύω,
φανταστικές στεριές και θάλασσες διασχίζω!
Κι όσο πιο πολύ διαβάζω,
τόσο νιώθω μια χαρά,
που ποτέ δεν την αλλάζω.
Βιβλίο μου είσαι τέλεια συντροφιά!

Είναι το μήνυμα για τη φετινή επέτειο της γιορτής παιδικού βιβλίου, την επιμέλεια του οποίου καθώς και της αφίσας έχει αναλάβει το Αιγυπτιακό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίου για τη Νεότητα με εικονογράφο τον Hani D. El-Mαsri.
Το παιδικό βιβλίο γιορτάζει!!!
Ας δώσουμε στα παιδιά τη χαρά της αναγνωστικής απόλαυσης με μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία για να χωθούν και να διαλέξουν το βιβλίο που τους ταιριάζει.

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου

8 σχόλια:

Δήμητρα είπε...

Παιδιά και βιβλία..Λέξεις αλληλένδετες Μαριανθάκι...Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χαίρομαι όταν βλέπω ένα βιβλίο στα χέρια του....Αποκτά άλλο νοημα το βιβλίο...Μυρίζει αγάπη...
Φιλί μεγάλο..
Καλησπέρα είπα;;

Μαριάνθη είπε...

...και από τα χέρια τους όταν περνάει στο νου και την ψυχή τους και γίνεται εικόνες, φτερούγισμα της φαντασίας τους...εκεί να δεις ικανοποίηση.
Αγώνας Δήμητρα, να ρίξουμε τα βοτσαλάκια μας ... να τους κάνουμε δημιουργικούς αναγνώστες.
Φιλιά πολλά!!

Μηθυμναίος είπε...

Κι εγώ να πω το πόσο χαίρομαι όταν βλέπω μητέρες σαν κι εσάς να έχετε τέτοια έγνοια για τα παιδιά σας, ώστε να τα μεταλαμπαδεύσετε σ' αυτό που έχει αξία κι όχι να τ’ αφήσετε έρμαια στα γνωστά σκουπίδια τα οποία καθημερινά αντιμετωπίζουν.

Πράγματι χαίρομαι και σας συγχαίρω!

Μαριάνθη είπε...

Είναι σίγουρα παρήγορα και ελπιδοφόρο να ανοίγουν δρόμους στον κόσμο του βιβλίου οι γονείς για τα παιδιά. Πόσο μάλλον όμως όταν τα παιδιά όταν έχουν την τύχη να έχουν παππούδες εμπνευσμένους και φίλους του βιβλίου.

pylaros είπε...

Ax! Μαριάνθη και τι δεν μου θύμισες με τα παιδικά βιβλία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Όταν ήμουν στην Ελλάδα διάβαζα μέχρι που το είχα μάθει απ΄έξω το (Η μικρούλα με τα Σπίρτα)
Μετά το τραγούδι που επίλεξες το BLUE MOON μου έφερε παλιές, πολύ παλιές αναμνήσεις.
Θα ήταν η εποχή 1954 ήμουνα στην Νέα Υόρκη χωρίς Δουλειά ξέμπαρκος από βαπόρια μαζί με τον Παναγιώτη Γαρυφάλλου από τη Λίμνη Ευβοίας.
Μια και καθόμαστε λέμε δεν πάμε να μάθουμε χορό; πήγαμε λοιπόν και οι δυο σε ελληνικό σχολείο τότε ήταν της μόδας αυτό το τραγούδι το Μπλε Φεγγάρι Το αποτέλεσμα δεν μάθαμε τίποτε ανεπείδεκτοι μαθήσεως...
Μετά χωρίσαμε η ζωή με έφτασε έως εδώ.
Χαιρετισμούς
Γαβριήλ

Μαριάνθη είπε...

Πολύ χαίρομαι που ζωντάνεψαν όλα αυτά στο νου και την καρδιά σας.
Λένε πως ένα καλό παιδικό βιβλίο συγκινεί ταυτόχρονα παιδιά και μεγάλους. Ας φανερώσω κι ένα μυστικό μου.Περισσότερο ασχολούμαι και σε προτεραιότητα έχω την παιδική λογοτεχνία από όλα τα άλλα είδη.Κάθε φορά που κατεβαίνω στα βιβλιοπωλεία για να ενημερωθώ πρώτα και περισσότερο θα σταθώ στο παιδικό τμήμα και μετά θα "εξερευνήσω"τα υπόλοιπα.
Να είστε καλά.

Γιώργος Ιωάννου είπε...

Σας προτείνω ένα πολύ καλό παιδικό βιβλίο - που συμμετείχε στην 6η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στο Σύνταγμα - από την Χριστίνα Κόλλια με τίτλο "Περιπέτεια στο βασίλειο των θεών" (εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη).

Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε στα παιδιά σας.

Πληροφορίες θα βρείτε εδώ: παιδικό βιβλίο "Περιπέτεια στο βασίλειο των θεών"Καλό Πάσχα.

Μαριάνθη είπε...

Κύριε Ιωάννου
πρώτα πρώτα σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας στο blog μου. Είναι τιμή και χαρά για μένα.
Ασφαλώς και θα ενημερωθώ για το βιβλίο.
Καλή Ανάσταση!!
Καλό Πάσχα!!