Σάββατο 11 Απριλίου 2009

"Της συκής το έγκλημα"




Ανάγκη ψυχής που γίνεται συνήθεια πια στο χρόνο, είναι να επενδύω την πνευματικότητα των ημερών τούτων με ακούσματα βυζαντινών ύμνων. Πολλοί οι δίσκοι με διάφορους ερμηνευτές, γνωστούς και μη , υμνολογούν το Θείο Πάθος και ρίχνουν το λιθαράκι τους στην πορεία για μια πνευματική και ψυχική ανάταση.


Ένα από τα ξεχωριστά σε ποιότητα και απόδοση μελωδήματα για τα οποία θέλω να κάνω λόγο είναι ο πρόσφατος ψηφιακός δίσκος του μαϊστορα Γιώργου Μπιλάλη, «Της συκής το έγκλημα».


Ακούγεται παράξενος ο τίτλος , μα είναι δανεισμένος από ύμνο της Μεγάλης Δευτέρας. Είναι το αποτέλεσμα δεκαετούς προσπάθειας για τη διάσωση της ψαλτικής τέχνης στην Αμερική.


«Παρόλη την διαστροφή της διοικούσης Ελληνοαμερικανικής εκκλησίας σχετικά με τον χαρακτήρα της ψαλτικής κατά τον ενιαύσιο λειτουργικό κύκλο, παρουσιάζουμε στον δίσκο αυτό μια προσπάθεια διασώσεως της Πολίτικης ψαλτικής μέσα από την αγγλική γλώσσα.» σημείωνει στην εισαγωγική παρουσίαση ο υπεύθυνος του cd δομέστικος Γ. Μπιλάλης.


Οι Ύμνοι από την Κυριακή των Βαϊων, το Απόδειπνο και τον Όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας σε ελληνική και αγγλική απόδοση είναι ηχογραφημένοι στον Ελληνορθόδοξο Ναό Ευαγγελισμού στην Ατλάντα από το ψαλτικό σύνολο Romeiko που ιδρύθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1993 με επιδίωξη να διατηρήσει και να διαδώσει την ελληνική ψαλτική τέχνη τόσο στην ελληνική ομογένεια όσο και στην αμερικανική επικράτεια.
«Της συκής το έγκλημα», «Ιδού ο Νυμφίος», «Τα Πάθη τα σεπτά», «Τον νυμφώνα σου», «The first fruits», «Praise Him», «The serpent found», «Απόστιχα Αίνων» αποτελούν μέρος των περιεχομένων του δίσκου.


Ο ίδιος δίσκος κυκλοφορεί με τίτλο «He Cometh at Midnigth» μαζί με πολυτελές βιβλίο στα Αγγλικά .

Το συνολικό έργο του Romeiko Ensemble προβάλλεται από το www.kouphisma.net

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου

14 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Μαριάνθη καλημέρα,

Με την αναφορά σου Στο Γιώργο Μπιλάλη, μου ξανάφερες στο νου, όταν τον γνώρισα πριν 4 χρόνια ερμηνεύοντας βυζαντινούς ήχους στην Εθνική Βιβλιοθήκη, καλεσμένοι με τον φίλο μου Γιώργο Ξενιτέλλη, όπου θαύμασα την ψαλτική του τέχνη. Μου έχει μείνει ενθύμιο το CD, τώρα που εσύ μου το θύμησες, το ψάχνω και δεν το βρίσκω.
Μέρες που 'ναι γίνεται ανάγκη... "Ανάγκη ψυχής"!

Να 'σαι καλά!

Μαριάνθη είπε...

Στράτο
Πράγματι αξίζει η ψαλτική του τέχνη και χαίρομαι που έφερα όλα αυτά στο νου σας με την αναφορά στο cd. Ο Γιώργος Ξενιτέλλης τον είχε μετακαλέσει και στο Ακράσι δυο καλοκαίρια πριν σε μια πετυχημένη εκδήλωση που όμως δεν μπόρεσα να βρεθώ γιατί ήμουν ακόμη στη Θεσσαλονίκη.
Ας είμαστε καλά να απολαύσουμε τούτες τις μέρες με την ξεχωριστή πνευματικότητα έστω και μακριά από το νησί μας.
Καλό απόγευμα να έχετε.

Αστοριανή είπε...

Μαριάνθη μου,
έτυχε ο χρόνος να μη ...προφταίνει...
Θαυμάσια ανάρτηση!
(θα επιστρέψω)
Καλό Πάσχα,
Υιώτα,
ΝΥ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,
Ανάγκη ψυχής, όλη η μεγάλη Εβδομάδα.
Αν και σήμερα κυριακή των Βαίων Ναι πήγαμε στην εκκλησία μαζί με τα εγγονάκια μου, συνήθως εδώ προτιμούμε τις εκκλησίες όπου ψάλλουν Ελληνικά ή ακόμα και τις τοπικιστικές όπως αυτή του Αγίου Γερασίμου την Κεφαλλονίτικη στο Μανχάταν, όπου μετά την λειτουργία σερβίριζαν και βακαλάο αλιάδα (σκορδαλιά) σύμφωνα με τα έθιμα.
Αλλά θα παραδεχθώ ότι είμαι αδιάβαστος σε ότι αφορά την Βυζαντινή μουσική, ο λόγος στο χωριό μου όταν ήμουν μικρός και πηγαίναμε στην εκκλησία, ο ίδιος παπάς, οι ίδιοι ψάλτες. Όχι στο σχολείο ΔΕΝ μας δίδαξαν τι εννοεί Βυζαντινή μουσική, ούτε στο εξωτερικό την έμαθα ποτέ μου για τον απλούστατο λόγο είχα να πατήσω το πόδι μου σε ελληνική εκκλησία πάνω από 20 χρόνια. Αφού δεν υπήρχε εκεί όπου υπήρχα εγώ.

Σας εύχομαι καλή, κατανυκτική μεγάλη εβδομάδα, καλή και χαρούμενη Ανάσταση, Χριστός Ανέστη.

Με εκτίμηση
Γαβριήλ

Μαριάνθη είπε...

Γιώτα
Χαίρομαι που σας άρεσε.
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και αισθαντική.

Μαριάνθη είπε...

κ. Γαβριήλ
επίσης με υγεία η Εβδομάδα του Θείου Πάθους.
Τι μου θυμήσατε με την αλιάδα!!!
Την ξέρω...την έχω γευθεί και απολαύσει πάμπολλες φορές σε φιλικό σπίτι κατά την τετράχρονη διαμονή μου στην Πάτρα στα φοιτητικά μου χρόνια.
Εξαιρετική, τρώγαμε μέχρι τελικής πτώσεως.
Δε θα ξεχάσω την πρώτη φορά που τη δοκίμασαμε με την αδερφή μου και τη συγκάτοικό μας, μας άρεσε τόσο πολύ που φάγαμε σα να ήταν πουρές και μετά δεν μπορούσαμε να συνέλθουμε από την υπνηλία. Τα σκέφτομαι και γελάω ακόμη.
Έμαθα δε και τη φτιάχνω κυρίως για να συνοδεύσει μπακαλιάρο.
Ωραία!!
Έλαβα και το βιβλίο σας. Σας έχω στείλει ήδη mail.
Την εκτίμησή μου.

pylaros είπε...

Κι εγώ που νόμιζα ότι μόνο οι Κεφαλλονίτες την γνώριζαν; (την Αλιάδα) η λέξη προέρχεται απ τα Ιταλικα άλιο=σκόρδο

Με εκτίμηση,
Γαβριήλ

Μηθυμναίος είπε...

Μαριάνθη και Γαβριήλ, έχω την εντύπωση πως παρασυρθήκατε κάπως.
Από βυζαντινή μουσική το πήγατε σε γαστρονομικές προτιμήσεις...
Σε καιρούς νηστείας…

Μαριάνθη είπε...

...Στράτο μη μας τραβάτε το αυτί!!Γράφω αυτά και γελώ γιατί προτού διαβάσω αυτό το τελευταίο σας σχόλιο και έχοντας διαβάσει και απαντήσει στον κ. Γαβριήλ διαλογιζόμενη με τον εαυτό μου σε ανύποπτο χρόνο έκανα τη σκέψη πως από ανάρτηση για ψυχική και πνευματική τροφή το γυρίσαμε σε λόγο για την υλική τροφή.Σκεφτόμουν δε να πω στον κ. Γαβριήλ ως δεύτεραπάντηση πως...

Μαριάνθη είπε...

Κύριε Γαβριήλ
αλιάδα λένε την σκορδαλιά αλοιφή έτσι όπως εσείς στα μέρη σας φτιάχνεται. Την άλλη με την ψύχα ψωμιού που βάζουμε και λίγη καρυδόψυχα μέσα για να στρογγυλέψει η γεύση -όπως έφτιαξα χτες επειδή αρέσει πολύ στον άντρα μου Νίκο-τη λέμε και σκορδοστούπι διότι ρίχνουμε και λίγο ξύδι. Αυτά και δεν λέω περισσότερα διότι πορευόμαστε πλέον προς ημέρες κορύφωσης Θείου Πάθους.
Σας χαιρετώ όλους.

pylaros είπε...

Η αλιάδα είναι Θειο φαγητό εφόσον μετά από την λειτουργία των Βαίων μετα αφότου προσκυνήσεις σε καλούν στο κοινοτικό σπίτι της εκκλησίας, στη δικιά μας περίπτωση στο υπόγειο το οποίο έχει αίθουσα για 150 άτομα να γευθείς αλιάδα, και είναι και νηστίσημη, περιέχει μόνο λεμόνι, πατάτες σκόρδα και ελαιόλαδο.
Μου αρέσι τόσο ώστε θα μπορούσα να έτρωγα κάθε μέρα...
Ο Βακαλάος είναι χωριστά.

Γεια και χαρά σας

Γαβριήλ

Μαριάνθη είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω με όσα γράφετε κ. Γαβριήλ. Έτσι είναι και δε νομίζω να έχει φάει κανείς αλιάδα και να μην έχει παρασυρθεί από τη νοστιμιά.Και με τόσα που γράφουμε εδώ νομίζω πως θα κάνουμε τους καλούς μας φίλους να ψάχνουν να βρουν για να δοκιμάσουν την καλλίγευστη αλιάδα.
Καλημέρα!!!

ΔΕΣΠΟΙΝΑ είπε...

Καλό μεσημέρι από το Πλωμάρι που μέρα με την ημέρα αφήνεται στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας.Μαριάνθη απόψε η χορωδία του Αγίου Νικολάου θα ψάλλει το τροπάριο της Κασσιανής.Ο παπά-Στρατής ήδη από εχτές έδινε συγχαρητήρια στην χορωδία.Είναι βλέπεις βέβαιος ότι και φέτος θα το αποδώσει πολύ όμορφα όπως αρμόζει σε αυτόν τον υπέροχο ύμνο.Εσύ μια και δεν είσαι εδώ να το ψάλλεις στο σπίτι στα μπεμπέκια σου για να αποκτούν μνήμες και στο Νίκο.Φιλιά πολλά.

Μαριάνθη είπε...

Αχ βρε Δέσποινα!!!Μέρες τώρα το σιγοψέλνω στη μελωδία που πάντα το λέγαμε και θα το πείτε απόψε το τροπάριο της Κασσιανής.Εικόνα στα μάτια μου και ο χώρος της εκκλησιάς που κάναμε τις πρόβες.
Ξέρω ,θα λείψω σωματικώς μα η καρδιά μου είναι κει.Έχω βέβαια εσένα που θα με εκπροσωπήσεις και θασαι και για τις δυο μας. Η σκέψη αυτή με γαληνεύει και με ικανοποιεί.
Τι βιώματα ζωντάνεψες με το μήνυμά σου, με τον ανεπανάληπτο και υπέροχο ζεστό και αισθαντικό λόγο σου.Να περνάς να αφήνεις μήνυμα να δεις και τις αναρτήσεις που ακολουθούν.
Καλό βράδυ ναναι το αποψινό, της μελωδίας της ανεπανάληπτης και της συγκινησιακής ατμόσφαιρας που θα δημιουργήσει απόψε η μεικτή χορωδία στον Άγιο Νικόλαο όπως κάθε χρόνο, χρόνια τώρα.
Φιλιά.