Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Αγγελική Βαρελλά, μία από τις κορυφαίες της παιδικής λογοτεχνίας.


Ξανά για βιβλία ο λόγος μόνο που τούτη τη φορά είναι βιβλία σημερινά, σύγχρονα και ανήκουν στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.Βιβλία, γραμμένα για παιδιά λοιπόν που μπορεί να φέρουν στο νου μας τη σύγκριση με τα όποια αντίστιχα αλλοτινών καιρών. Είναι τεράστια η σημερινή βιβλιοπαραγωγή για τα μικρά παιδιά και πολύ ελπιδοφόρα αφού καθημερινά πληθαίνουν οι καλοί παραμυθάδες που δίνουν τις ιστορίες τους με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Ιστορίες μέσα στο χώρο των παιδικών ενδιαφερόντων, που προσφέρουν αισθητική απόλαυση και αναγνωστική ευχαρίστηση, που παροτρύνουν τα παιδιά να γίνουν δημιουργικοί αναγνώστες.

Αυτό ισχύει και για τα δύο πρόσφατα βιβλία της πολυαγαπημένης συγγραφέα των παιδιών Αγγελικής Βαρελλά. Ας τα γνωρίσουμε:

Ο Μιχάλης ήξερε να ζωγραφίζει κάτι τεράστιους και πολύχρωμους ήλιους. Οι ακτίνες τους γέμιζαν το χώρο του έφταναν μέχρι και τις ρόδες στο ποδήλατό του.

«Ήμουν μικρό παιδάκι,

με καθαρή καρδιά,

είχα τ’όνειρό μου

το ποδήλατό μου,

κι όλα έμοιαζαν σωστά.»

Το ποδήλατο του Μιχάλη αυτό το αγαπημένο, μαζί και του παππού που συμμεριζόταν απόλυτα αυτή τη λατρεία, ήταν το κέντρο του κόσμου. Κι η βόλτα τους, ξεκινά…

Μέσα από την ιστορία βγαίνουν μηνύματα σεβασμού προς το περιβάλλον, της σωστής οδικής συμπεριφοράς αλλά και της ομορφιάς του απλού, του ελάχιστου.

Πώς μπορεί να ταιριάξει ένα σκανταλιάρικο γατάκι με μια μπάλα και ένα γήπεδο την ώρα μάλιστα ποδοσφαιρικού αγώνα;

«Το γατάκι δοκίμασε να περάσει κάτω από τα κάγκελα. Ζορίστηκε λίγο, αλλά τα κατάφερε. Μπροστά του ανοιγόταν ένας μακρύς διάδρομος που έβγαζε στο γήπεδο. Αλλά το γατάκι δεν το ήξερε αυτό…Η περιπέτειά του μόλις ξεκινά…»

Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Περιλαμβάνονται στη σειρά «Πετάει, πετάει» και αναφέρονται σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας(Α΄και Β΄ τάξη Δημοτικού).

Καλογραμμένα, με διάχυτο το χιούμορ που πηγαία χαρακτηρίζει την πολυβραβευμένη Αγγελική Βαρελλά, με πλούσια και χαρούμενη εικονογράφηση, γεμάτα χρώμα, έρχονται να φωτίσουν το παιδικό μυαλουδάκι και να προσφέρουν τη χαρά και την πληρότητα της ανάγνωσης στους μικρούς αναγνώστες που πρωτοξεκινούν την προσπάθεια να διαβάσουν μόνοι τους ένα λογοτεχνικό βιβλίο κατάλληλο για την ηλικία τους.

Αφορμή για τούτη την αναφορά έγινε η χαρά που ένιωσα όταν πριν λίγες μέρες παρέλαβα με το πρωινό μου ταχυδρομείο ένα φάκελο από την αγαπημένη μου Αγγελική, την Αγγελική της καρδιάς μας. Είχε μέσα αυτά τα βιβλία με αφιέρωση στους δυο μικρούς μου γιους και μια αλφαβήτα για μένα με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα.

Τώρα, πόσο εύκολο είναι να κλείσει κανείς μέσα σε λίγα λόγια το μεγάλο κεφάλαιο της παιδικής λογοτεχνίας Αγγελική Βαρελλά, δυσκολεύομαι να το προσδιορίσω. Μπορώ να πω με βεβαιότητα όμως πως είναι μια παραμυθού που κρατά με πάθος την πένα. Εμπνευσμένη, ακούραστη, γεμάτη χιούμορ και αισιοδοξία. Είναι η Αγγελική που όταν μιλάμε στο τηλέφωνο για τα μικροκαθημερινά, τα κάνει να φαίνονται μια ομορφιά. Που νοιάζεται όχι μόνο για τα παιδιά και εγγόνια της, αλλά για όλα τα παιδιά του κόσμου. Είναι η Αγγελική Βαρελλά που δεν προλαβαίνει να αδειάσει τη βαλίτσα της αφού -όταν δε γράφει- ταξιδεύει για να συναντά τους μικρούς αναγνώστες στα σχολεία τους, σε βιβλιοθήκες ,οπουδήποτε.

Η συγγραφέας στο στοιχείο της...μέσα σε τάξη, ανάμεσα σε μαθητές.

Αυτά από μένα και τούτα από το βιογραφικό της επιλεκτικά.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966 και έκτοτε είναι αφοσιωμένη στο λογοτεχνικό αυτό είδος, με έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) που γίνονται για το παιδί και το παιδικό βιβλίο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Μετέφρασε και διασκεύασε στα ελληνικά πολλά ξένα βιβλία και συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση, τα περιοδικά "Ερυθρός Σταυρός", "Συνεργασία", "Το Ρόδι" κ.ά. Έργα της (σκετς και λοιπά θεατρικά) παίζονται στα σχολεία. Είναι πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος α) της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, β) του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, γ) της Λέσχης Μελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας Διαδρομές (και υπεύθυνη ύλης του ομώνυμου περιοδικού). Το βιβλίο της "Η Ελλάδα κι εμείς" αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα (1968) της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Το βιβλίο της "Φιλενάδα, Φουντουκιά μου" κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία. Προτάθηκε για το σύνολο του έργου της από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Βραβείο Άντερσεν το 1990.

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου


18 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Δεν γνωρίζω την κυρία Βαρελλά αλλά μας βοήθησες με τα δικά σου λόγια να ανακαλύψουμε έναν άνθρωπο με τέτοιες δυνατότητες και αγάπη για την παιδική λογοτεχνία. Κι αυτό είναι το ζητούμενο, Μαριάνθη, με τον τρόπο της γραφής τους, να βοηθήσουν ούτως ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο από αυτή την ηλικία και να γίνουν καλοί αναγνώστες.

Θα ήθελα, με την ευκαρία, να σου συστήσω τη δική μας θαυμάσια συγγραφέα παιδικών βιβλίων, τη Μηθυμναία Φωτεινή Φραγκούλη και να σε παροτρύνω να ρίξεις μια ματιά στα βιβλία της. Το αξίζει!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΒΑΡΕΛΑ.ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΦΕΡΝΑΝ ΣΑΝ ΔΩΡΟ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ.
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ .ΜΠΡΑΒΟ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

σταγόνα είπε...

Εξαιρετική η Αγγελική Βαρελά..
Κι εσύ τυχερή που την έχεις φίλη.. όμως λένε "δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιός είσαι".. οπότε θαρρώ είναι κι εκείνη τυχερή..
Xαίρομαι που σε συναντώ Μαριάνθη.. :)

Μαριάνθη είπε...

Πράγματι Στράτο, η Αγγελική Βαρελλά είναι ένα από τα διαμάντια συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας. Προσέφερε και προσφέρει πολλά γιαυτό και είναι ζεστά ριζωμένη στην καρδιά των γενεών που μεγάλωσαν με τα γραπτά της.
Βεβαίως και γνωρίζω τη Φωτεινή Φραγκούλη ως συγγραφέα από τα βιβλία της. Ιδίως από "Το μισό πιθάρι" αλλά και το τελευταίο και βραβευμένο "Εφτά ορφανά μολύβια...εφτά ιστορίες" το οποίο μάλιστα αν θυμάμαι καλά αφιερώνει στη μνήμη του Νάσου Θεοφίλου.
Ευτυχώς πάει καλά στις μέρες μας το παιδικό βιβλίο, όλο και βγαίνουν αξιόλογοι συγγραφείς που γίνονται αγαπημένοι των παιδιών.
Σε χαιρετώ εκλεκτέ μας φίλε.

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ Σκρουτζάκο για όσα λες και χαίρομαι που αγαπάς και συ τη Βαρελλά.Και ποιος δεν έχει βιβλία της αλλά και ποιος δεν τη θυμάται από τα αναγνωστικά(βλέπε Φράνσις Σταθάτου).Έτσι είναι η Βαρελλά αστείρευτη πηγή και πάντα σύγχρονη, στην εξέλιξη των πραγμάτων και της κοινωνίας.
Συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου.Να σαι καλά.

Μαριάνθη είπε...

Καλωσόρισες σταγονίτσα με τα καλά σου λόγια.Ήρθες να μας φέρεις τη μοσχοβολιά μαστίχας και μανταρινιού με την καλοδεχούμενη επίσκεψή σου.
Χαίρομαι.

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη, Σε συγχαίρω για την εκλογή σου να μας παρουσιάσεις την αξιόλογη παιδική συγγραφέα, κ. Αγγελική Βαρελλά. Δεν έχω διαβάσει τα βιβλία της αλλά όπως και να είναι θα πρέπει να είναι αθώα αγγελικά αριστουργήματα γιατι αποτέινονται σε παιδιά.

Στην β! τάξη του δημοτικού το αναγνωστικό μας λεγόταν ΚΡΙΝΟΛΟΥΛΟΥΔΑ...
ακόμα το θυμάμαι
Χαιρετισμούς
Γαβριήλ

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ κ.Γαβριήλ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που εκτιμάς αυτή την ανάρτηση.Ομονοούμε.
Γνωρίζω το αναγνωστικό Κρινολούλουδα.Το έχω δει διότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ανατυπώσεις παλιών αναγνωστικών ώστε να συγκινηθούμε όσοι μάθαμε τα πρώτα μας γράμματα από αυτά και να τα γνωρίσουν οι νεότεροι μαθητές που τώρα πια δουλεύουν σε εντελώς διαφορετικά και άλλης φιλοσοφίας γλωσσικά βιβλία και τετράδια γραφής και ανάγνωσης.
Πολλούς χαιρετισμούς από την "περδικομένη" πια Θεσσαλονίκη.

Dennis Kontarinis είπε...

Μιά ακόμη θαυμάσια και χρήσιμη ανάρτηση, αγαπητή Μαριάνθη.
Τα μικρά μου εγγονάκια έχουν μερικά βιβλία της Αγγ. Βαρελά τα οποία κατά καιρούς τους έχω διαβάσει και ειλικρινά είναι υπέροχα.
Η Αγγελική Βαρελά είναι μιά θαυμάσια συγγραφέας παιδικών βιβλίων αλλά πάνω απ΄όλα είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος.
Νάσαι καλά αγαπητή μου Μαριάνθη γιατί πάντοτε έχεις κάτι ωραίο να μας προσφέρεις.
Ντένης

Αστοριανή είπε...

... να κι άλλη μια σημαντική ανάρτηση, Μαριάνθη μου.

Παλιότερα, όταν με καλούσαν στα δημόσια αμερικανικά σχολεία και τους παρουσίαζα εργασία μου,(πού τα ελληνικά σχολεία, ... επιβαρημένο ...πρόγραμμα)
-κι όταν είχαμε χρόνο, έδινα μικρά αποσπάσματα από νεότερη ελληνική λογοτεχνία- η Φουντουκιά ήταν το αγαπημένο μου βιβλίο...
Επικοινωνούσα αργά και πού -λόγω φόρτου εργασίας της, όπως και με την θαυμάσια Σ. Κύρου... πάει κι αυτή! σιγά-σιγά μικραίνει ο παλαιός καλός κόσμος...-
μα έχω κάμποσο καιρό να επικοινωνήσω μαζί της... Είναι μία από τις καλύτερες στον ελληνικό παιδικό ουρανό...
Σε φιλώ,
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ

Μαριάνθη είπε...

Ακριβώς κ. Κονταρίνη
είναι θαυμάσιος άνθρωπος για τον οποίο νιώθει κανείς τυχαιρός που τον συνάντησε στο διάβα της ζωής του.
Τυχερά και τα εγγονάκια σας που γεύτηκαν τη γραφή της μεγάλης συγγραφέα.
Πολλούς χαιρετισμούς.

Μαριάνθη είπε...

Τι μου έφερες τώρα στο νου καλή μου Γιώτα αναφέροντας τη Φουντουκιά αλλά και τη Κίρα Σίνου.
Τη δούλεψα τη φουντουκιά διαθεματικά και καλέσαμε την κ. Βαρελλά στο σχολείο στη Μυτιλήνη για να της το παρουσιάσουμε.Ήταν πολύ πετυχημένη εκδήλωση. Αλλά και το βιβλίο της Σίνου "Περσεφόνη η πάπια που πήγε σχολείο" ήταν από τα αγαπημένα μου. Πόσα δεν κάναμε πάνω σε αυτά με τα παιδιά.2-3 χρονιές το δούλεψα. Το είχε συγγράψει μάλιστα με τον Γεωργίου Κωνσταντίνο που ζει στην Αμερική αλλά δε θυμάμαι πού ακριβώς καθώς επίσης και για το αν είναι γιατρός ή καθηγητής στο Πανεπιστήμιο.
Σε φιλώ Γιώτα, μού έδωσες μεγάλη χαρά με τις αναφορές που έκανες.

ΙΠΠΟΛΥΤΗ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΙ ΑΠΟ ΕΔΩ

ΕΙΧΑ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΕΔΩ...

ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.
ΣΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΣ...
ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ Κ.ΒΑΡΕΛΛΑ.

ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΤΥΧΕΡΗ ΓΙΑΤΙ ΒΡΕΘΗΚΑ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΓΛΥΚΥΤΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ.
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΩ.
ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ.

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΝΤΩ
ΤΟΣΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ.

Μαριάνθη είπε...

Και εγώ χαίρομαι κι αναθαρρώ Ιππολύτη όταν συναντώ ανθρώπους κι εκπαιδευτικούς με καλλιέργεια κι αναγνωστική ευαισθησία όπως είσαι κι εσύ.
Να περνάς να τα λέμε.
Καλό Σαββατοκύριακο!!

Eleni Tsamadou είπε...

Είχα την τύχη και τη χαρά να γνωρίσω την κ. Αγγελική Βαρελά, χρόνια πριν, όταν βγήκε το πρώτο της βιβλίο, το Αναγνωστικό της Δευτέρας Δημοτικού. ΄Ενα βιβλίο που είχε αγαπήσει με ενθουσιασμό η μεγάλη κόρη μας.Το έχουμε ακόμη το βιβλίο με την αφιέρωση της κ. Βαρελά και της ευχόμαστε να είναι πάντα το ίδιο απλή και γλυκειά και να χαρίζει τη χαρά και να αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους.

Μαριάνθη είπε...

Και ποιανού καρδιά δεν έχει αγγίξει αυτό το Αναγνωστικό. Και ποια καρδιά δεν το΄χει αγαπήσει!Πιστεύω πως είναι ευτυχής όποιος έχει γνωρίσει την κ. Βαρελλά.
Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ.
Να είστε καλά και πάντα δημιουργική για την πνευματική τέρψη του αναγνωστικού κοινού.

Ανώνυμος είπε...

Η Βαρελλά είναι χάλια!

Ανώνυμος είπε...

Ακους εκει κορυφαια της λογοτεχνιας