Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Κανέλα και γαρύφαλλο...


Ο μήνας των γιορτών Δεκέμβρης, μας χτυπά πια την πόρτα! Το παραμύθι της χριστουγεννιάτικης μαγείας αρχίζει να ξετυλίγεται. Πότε έχει τη μυρωδιά της κανέλας, του μοσχοκάρυδου, του μελιού που ρέει στα γλυκίσματα των ημερών και πότε του πορτοκαλιού, του κάστανου, της ρευστής σοκολάτας αλλά και της γεμάτης γεύσης του φρέσκου βούτυρου. 

"Κανέλα και γαρύφαλλο, βανίλια και μαχλέπι, όλου του κόσμου τα γλυκά το σπίτι σας να έχει" Είναι η μαγεία της αγάπης που σαν χρυσόσκονη πασπαλίζει με ζεστασιά καρδιές αγαπημένων στο αντάμωμά τους. Κι άλλη φορά είναι η μαγεία απ΄το σπινθήρισμα της φλόγας στο τζάκι που καίει να δώσει θαλπωρή στο γιορτινό τραπέζι της οικογένειας.


Το παραμύθι ξετυλίγεται με τα λαμπιόνια να φωτίζουν παιχνιδιάρικα, τα όνειρα του μικρού παιδιού που στέκει μπροστά στο στολισμένο  χριστουγεννιάτικο δέντρο αχόρταγα. Ξετιλύγεται ακόμα στο άκουσμα της μελωδίας των καλάντων μα και στους ήχους της jazz μουσικής που συνεπαίρνει τη στιγμή.

Οι μέρες περνούν...Οδεύουν προς τα Χριστούγεννα, τα γιορτινά, τα μελωδικά, των αγγέλων, των βοσκών, των μάγων, της ταπεινής φάτνης με τις ιερές φιγούρες της Παναγίας, του Ιωσήφ, μα πάνω απ΄όλα του Θείου Βρέφους που το ζεσταίνουν τα χνώτα των ζώων.

Χριστούγεννα των παιδιών παρέα με κόλλα, ψαλίδι και χαρτί για πολύχρωμες μπάλες, καμπανούλες, αστεράκια, μικρά αγιοβασιλάκια που θα στολίσουν το τζάμι στο δωμάτιο. Χριστόυγεννα των παιδιών που τα περιμένει μια ζεστή αγκαλιά, ένα αγαπησιάρικο φιλί, ένα φοινίκι μα και γιορτινά παραμυθάκια μαζί μ΄αγάπη πολλή, γλυκά,παραμυθοκουβέντες στην αγκαλιά της γιαγιάς, του παππού, κοντά στο τζάκι,είναι κομμάτι από τα υλικά που χρειάζονται για να "φουσκώσει" η χριστουγεννιάτικη μαγεία που θα αρωματίσει και θα χορτάσει την παιδική ψυχή σα γλύκισμα με άρωμα κανέλας και γαρύφαλλου.


Χριστούγεννα της άχνης ζάχαρης, του ζεστού πιάτου  με φαϊ στον άστεγο περιπλανώμενο.

Της μεγάλης συγνώμης.

Των Αχράντων Μυστηρίων.

Της Αγάπης.

Με αυτές τις σκέψεις, τις λίγες αράδες, θέλω να καλοδεχτούμε φίλοι μου αγαπημένοι στην πρώτη του μέρα το Δεκέμβρη. Το μήνα των γιορτών, των Χριστουγέννων. Ας κυλήσουν οι μέρες του πασπαλισμένες από αστερόσκονη αγάπης και θαλπωρής που θα κρατάει άσβεστη τη φλόγα της χαράς στην καρδιά μας και θα φωτίζει την ψυχή μας. Το παραμύθι ξεκινά....

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου


16 σχόλια:

pylaros είπε...

Χριστούγεννα, λοιπόν, ελληνικά Χριστύγεννα, με τους δρόμους γεμάτους παιδάκια να χτυπούν πόρτες νοικοκυραίων, Να τα πούμε αφεντικό, μα πια άλλα από τα κάλαντα. να τα φιλέψουν ότι έχουν ευχαρίστηση, με την αναμονή να σηκωθούν πρωί πρωί να κοινωνίσουν να κάνουν χρυσό δόντι, όπως έλεγαν οι μεγάλοι πιστεύοντας με μια θρησκευτική αγνότητα ότι πράγματι η ζωή έτσι ήταν, όπως την δίδασκαν οι ιερωμένοι..
Όχι δώρα ούτε εμποροποιηση της ημέρας, αυτά ήταν για την πρωτοχρονιά του Αγίου Βασιλείου.
Μετά με την άγρια μεταπολεμική μετανάστευση, ήρθε η αμφιβολία, η εμπορική εκμετάλευση της ημέρας, η προσαρμογή σε ξενικά προελεύσεως έθιμα...

Πόσο μας έλλειψαν τα αθώα αυτά πρώτα Χριστουγεννιάτικα βήματα, γεμάτα θαλπωρή, αγάπη, μα και φτώχεια, τότε που η μόνη μας ελπίδα ήταν η γέννηση του Θεανθρώπου...
Αγαπητή μου Μαριάνθη, καλό μήνα, μας έφερες γιορταστικές στγμές,

Ευχαριστούμε

Γαβριήλ

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Καλημέρα Μαριάνθη μου
Και καλό μήνα.
Μοσχοβόλησε ο τόπος απ' τις μυρωδιές της σελίδας σου, που μου έφεραν και αγαπημένα πρόσωπα γύρω μου, και αγωνίες για τον Αγιο Βασίλη που πάντα ερχόταν μα ποτέ δεν κατάφερα να τον τσακώσω..
Για το χιόνι που που μάταια περίμενα...(χιόνιζε στο Πλωμάρι;)
Το κόψιμο του δένδρου χωρίς καθόλου οικολογικές ανησυχίες( !!! )παρά μόνο ο φόβος του "μπεχτσή"...
Πώς τα κατάφερες και μου μαλάκωσες την καρδιά;
(θα κάνω μια προσπάθεια κι'εγώ να γράψω κάτι ανάλογο...όχι πως θα σε φτάσω βέβαια!!)
Σ'ευχαριστώ γι'αυτήν την πρωτομηνιά που μου χάρισες και εύχομαι να είσαι πάντα καλά και ευτυχισμένη.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΙΝΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.

Dennis Kontarinis είπε...

Καλή μου Μαριάνθη.
Νάσαι καλά που με την πανέμορφη γιορταστική σου ανάρτηση γέμισες τις ψυχές μας ομορφιά, αγάπη, καλωσύνη.
Νάσαι καλά και του χρόνου καλή μου φίλη
Ντένης

Αστοριανή είπε...

KAΛΟ ΜΗΝΑ,
κι από μένα, Μαρι-ανθάκι μου γλυκό...
Θα τα πούμε,
με υγεία κι αγάπη,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

Μαριάνθη είπε...

Ελληνικά Χριστούγεννα!!πράγματι κ. Γαβριήλ, τα φέρνουμε στο νου και μας έρχεται ρίγος.Χριστούγεννα αγνά που και γω σαν παιδί της δεκαετίας του ΄70 θυμάμαι πως τα περνούσα με τη θέρμη της οικογενειακής θαλπωρής αλλά και μυσταγωγικά. Χωρίς δώρα εκείνη τη μέρα. Περιμέναμε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Λέγαμε τα κάλαντα ανήμερα μετά τη λειτουργία των Χριστουγέννων και νιώθαμε πληρότητα. Τώρα μόνο δώρα, δώρα, δώρα από την αρχή του μήνα στα παιδιά χωρίς τέλος. Άσε που από τις 29 Οκτωβρίου στολίζονται οι πρώτες βιτρίνες και ανοίγουν τα εποχιακά καταστήματα. Τρομάξαμε με το Νίκο να συγκρατήσουμε τα παιδιά μας να μην στολίσουμε το δέντρο από το Νοέμβριο όπως μας ζητούσαν επίμονα αλλά να μπει η πρώτη του Δεκέμβρη τουλάχιστον να λέμε πως στολίσαμε το μήνα των Χριστουγέννων. Και να σκεφτεί κανείς πως εμείς σαν παιδιά περιμέναμε να στολίσουμε τη μέρα που έκλειναν τα σχολεία για τις διακοπές. Τώρα αλλάξαν οι καιροί...
Πολλούς χαιρετισμούς.

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ Λίτσα για όσα γράφεις και χαίρομαι για όσα σου έφερα στο νου. Πού να δούμε χιόνι και στο Πλωμάρι!!Μιά φορά στα δέκα χρόνια. Μέγα γεγονός σα χιόνιζε!Τρανό πανηγύρι. Έκανε όμως κρύο τάντανο που λένε μέρες Χριστουγέννων και θυμάμαι πως παίζαν τα δόντια μας καθώς κατηφορίζαμε για την πρωινή λειτουργία των Χριστουγέννων αχάραγα ακόμα.
Νασαι καλά.

Μαριάνθη είπε...

Νασαι καλά Σκρουτζάκο και με περίσσια χαρά να περάσουν οι γιορτινές μέρες. Πάντα με χριστουγεννιάτικη μαγεία, με παιδική χαρά.

Μαριάνθη είπε...

Ευχαριστώ κ. Ντένη κι εύχομαι να ζήσετε πάλι την ομορφιά των Χριστουγέννων σα παιδί χάρη στα εγγονάκια σας.

Μαριάνθη είπε...

Νασαι καλά Γιώτα! Σε ευχαριστώ για την αγάπη σου. Πολλούς χαιρετισμούς.

thumbelina είπε...

Μαριάνθη μου, διάβαζα την ανάρτηση και ένιωθα σα να βρίσκομαι σε έναν μαγικό πανέμορφο κόσμο,νόμιζα ότι μύρισα και εγώ τα γλυκά των Χριστουγέννων, εικόνες οικογενειακής θαλπωρής και αγάπης πλημμυρισαν τα μάτια μου..
να είσαι καλά και εύχομαι τις γιορτινές αυτές μέρες να τις περάσεις τόσο όμορφα όσο τις περιέγραψες..
φιλιά!!

Μηθυμναίος είπε...

Ανάμεσα σε τούτες τις πολύχρωμες αράδες σου, Μαριάνθη, διάβασα τις σκέψεις σου κι όλα τα καλούδια που μας αραδιάζεις και μας κάνεις να «αμαρτάνουμε» με το νου περιμένοντας όλες τις χριστουγεννιάτικες μυρωδιές και γεύσεις…

Εχεις εσύ το χάρισμα να μας δίνεις κι εμάς τις ομορφιές που κρύβεις στην ψυχή σου!

Καλό μήνα σε όλους!!!

Μαριάνθη είπε...

Και συ Thumbelina να είσαι τυλιγμένη από τη μαγεία των Χριστουγέννων. Μακάρι αυτή η περίοδος να μας τυλίξει όλους και να μας προσφέρει τη μαγεία της αγάπης και της καλοσύνης. Χαίρομαι που σε διαβάζω.

Μαριάνθη είπε...

Να είσαι καλά Στράτο που με συγκίνησες με όσα έγραψες.Και στις θύμησες αλλά και στο τώρα τα Χριστούγεννα δεν παύουν να μας κάνουν να νιώθουμε τρυφερά σαν παιδιά, να αποφορτιζόμαστε και να βλέπουμε τη ζωή από μια μαγική σφαίρα. Μεγάλο το νόημα της Θείας ενανθρωπήσεως. Σε χαιρετώ πάντα με πολλή εκτίμηση.

Αστοριανή είπε...

Μάτια μου, ...και πόσο έμεινα πίσω, για όλους σας...
Όμως, Χρόνια ΠΟλλά στις Βαρβάρες... στίς Νίκες, ΝΪΚΟΥΣ ΤΟ μωρό σου!!! και νικολάκηδες!!!
Αγάπη πολλή, κι ας φαίνεται βιαστική!!!!!
Υιώτα
ΝΥ

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστούμε Γιώτα μας για τις ευχές σου για την πλουσιοπάροχη αγάπη σου, για το ότι μας θυμάσαι.
Να είστε όλοι καλά.