Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Άγιος Νικόλαος, ο θαλασσινός Άγιος.

Στις 6 του Δεκέμβρη γιορτάζει ο προστάτης  άγιος της γης και του πελάγους. Ο Άγιος Νικόλαος. Ο θαλασσοκράτης, ο αλμυρής, ο θαλασσίτης, ο ναύτης. Ο καραβοκύρης. Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας που τιμάται κι εγκωμιάζεται σ΄Ανατολή και Δύση. Υπήρξε και παραμένει φυσιογνωμία αγάπης και γενναιοδωρίας προς το συνάνθρωπο. Στο πρόσωπό του εκφράζεται η χριστιανική ευσπλαχνία.Η συμπάθεια στις συνειδήσεις των ανθρώπων για το θαλασσοκράτη Άγιο θεμελιώνει εκκλησίες στο όνομά του σε κάθε παράλιο τόπο αλλά και στεριανό.

Το εξωτερικό του Αγ. Νικολάου Πλωμαρίου, άποψη κεντρικής εισόδου και περίβολου του ναού.

Στο Πλωμάρι "Τω 1847, Μαϊου 6" μπαίνει ο θεμέλιος λίθος του ναού προς τιμήν του Αγίου Νικολάου και παραμένει μέχρι σήμερα χαραγμένο στην επιγραφή που φαίνεται από τα δυτικά  στον περίβολο του ναού. "Τον του Αγ. Νικολάου αρχαιότερον μητροπολιτικόν εν μέσω της πόλεως τω 1847 οικοδομηθέντα..." σημειώνει ο Οικ. Τάξης. Είναι τότε που οι Πλωμαρίτες στο κέντρο της ναυτικής κωμόπολης στυλώνουν ναό και ορίζουν τον Άγιο προστάτη και πολιούχο τους. Οικοδομούν σε ρυθμό βασιλικό τρίκλιτο λεσβιακού τύπου και σε κάθε γωνιά βάζουν τη σφραγίδα της πίστης τους.

Στο εσωτερικό του ναού, το λιτό ξύλινο τέμπλο με αγιογραφίες από την "Αδελφότητα των Ζωασαφαίων του Αγίου Όρους" 

Εικόνες βυζαντινής αλλά και ρωσικής τεχνοτροπίας, αφιερώματα συντεχνιών, ιερά κειμήλια, ο χρυσοκέντητος επιτάφιος στο κεντρικό κλίτος από την Οδησσό, ιερά λείψανα, αλλά και καλλιμάρμαρο μνημείο του εκ Πλωμαρίου καταγόμενου Μητροπολίτη Λαρίσης Α. Κουντουρή στον περίβολο του ναού, μαρτυρούν την ιστορία του.

Λεπτομέρεια από την οροφή του Ιερού Βήματος. Ροζέτα με ανάγλυφο περιστέρι σύμβολο του Αγίου Πνεύματος.

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου, επαργυρωμένη με εξαιρετικής τέχνης κάλυμμα δεσπόζει στο ναό στολισμένη. Στο κάτω μέρος διαβάζουμε: "Διά χειρός Αποστόλου Γ. Χρυσοχόου. Ποταμός, των συνδρομητών 1890, 15 Ιουνίου".

6 Δεκεμβρίου 1988

Τα χρόνια στο διάβα τους μαρτυρούν πως το Πλωμάρι σαν τόπος θαλασσινός ταυτίζει τη ζήση του με την Ευλογία του Αγίου και τον τιμά με λαμπρή περιφορά.

6 Δεκεμβρίου 1971

Ο Άγιος των θαλασσών γιορτάζει! Το Πλωμάρι τόπος θαλασσινός και πελαγίσιος, γιορτάζει λαμπρά και  τιμά τον πολιούχο Άγιό του, κάθε χρόνο. Ο ναός, κοσμεί το κέντρο  του Πλωμαρίου. Η μνήμη του Αγίου Νικολάου διατηρείται στο πέρασμα του χρόνου μέσα στις συνειδήσεις του λαού με πολλά εγκώμια για τον πολιούχο του κατά το "Μνήμη δικαίου μετ΄εγκωμίων" της Αγίας Γραφής. 

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου


14 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Στη σκέψη μου, και δεν ξέρω το γιατί, τον Άγιο Νικόλα δεν μπορώ να τον φανταστώ μέσα στις πόλεις παρά μόνο σε εξωκλήσια πάνω σε βράχια, σε λιμάνια, δίπλα στη θάλασσα… κάπως έτσι.
Βλέπω τις φωτογραφίες σου, Μαριάνθη, πως είναι ο πολιούχος του Πλωμαρίου και τόσος κόσμος να τιμά με τέτοια λαμπρότητα το θαλασσινό του άγιο!

Να ξέρεις πως στο δρόμο από Μανταμάδο προς Στύψη, πάνω στο βουνό, ανακάλυψα ένα ξωκλήσι του αγίου Νικολάου κι αυτό ήταν η πρώτη μου έκπληξη: Άγιος Νικόλας τι γυρεύει πα’ στο βουνό;…

Τέλος πάντων, και πριν σου ευχηθώ τα Χρόνια Πολλά για το Νίκο σου, πάρε τούτο το παραφρασμένο στιχάκι για σένα.

Άγιε μου Νικόλα βάστα τα κορμιά στα κύματα
bΠλωμαρίτισσα κυρά μου ξέρεις από κρίματα.


Να τον χαίρεσαι το Νίκο κι ό,τι επιθυμείτε!!!

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Χρόνια Πολλά Μαριανθούλα
Και για τον Νίκο σου που μόλις τώρα έμαθα απ' το παραπάνω σχόλιο..
Τελικά το Πλωμάρι θα το γνωρίσω απ τις πανέμορφες φωτογραφίες σου
Να είσαι πάντα καλά
φιλιά

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,
Χρόνια πολλά για την εορτή του Νίκου σου, Χρόνια πολλά και για το Πλωμάρη σου.
Οι εικόνες που μας έστειλες πλούσιες σε χρώματα,
αλλά επίτρεψέ μου να πω, στην πύλαρο είχαμε δυο ερημοκλήσια του Αγίου Νικολάου, έξω στο βουνό, ήταν τόση η θεοσέβεια που είχαμε μικροί ώστε κάποτε όταν ήμουν 10 ετών σηκωνόμουνα πολύ πρωί πριν φέξη και πήγαινα στο χωράφι 4 χιλ. με το γαϊδουράκι όπου με περίμενε ο πατέρας μου να κάνω στράτες φορτομένο ξύλα.
Ε! λοιπόν περνώντας απ' έξω από την αυλή του ερημοκλησιού του Α. Νικολάου είδα ένα ανοιχτό μνήμα με σκαλιά και μέσα να κατεβαίνει ένας καλόγηρος. Μέχρι σήμερα επιμένω ότι το είδα, τι ήταν οπτασία, φόβος, θρησκολιψεία; Δεν ξέρω.
Πολύ αργότερα στα βαπόρια έμαθα ότι θεωρείτω προστάτης των Ναυτικών.
Χαιρετισμούς
Γαβριήλ

Dennis Kontarinis είπε...

καλημέρα καλή μου φίλη
Χρόνια πολλά γιά τον Νίκο σου.
Ωραιότατη η ανάρτησή σου και με συγκινεί καθ' ότι η ενορία των παιδικών μου χρόνων ήταν ο Άγιος Νικόλας. Και μάλιστα μεταξύ των πιτσιρικάδων κείνης της εποχής είχαμε το ΄πονομα των καυγατζίδων και των παλληκαράδων. Οι Αηνικολαϊτες με τ΄όνομα.
Ωραιώτατες οι φωτογραφίες σου.
Νάσαι καλά και του χρόνου.
Ντένης

Μαριάνθη είπε...

Κι όμως Στράτο παρόλο που θεωρείται ο Άι-Νικόλας προστάτης των θαλασσινών θα τον βρούμε και σε στεριανούς τόπους γιαυτό ονομάζεται Άγιος της γης και του πελάγους. Στον τόπο μας έχει ακόμη στο Αμπελικό -μες σε δασώδη περιοχή ε!-αλλά και στην Ημαθία υπάρχει στη Νάουσα η περίφημη περιοχή του φυσικού πνεύμονα
του άλσους Αγίου Νικολάου-φυσικό κέντρο αναψυχής-με το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου μες στα πλατάνια και τις δροσιές αντάμα με το όρος Βέρμιο που έχει δώσει και το όνομά του στην περιοχή.
Στη συνείδηση μας όμως είναι καραβοκύρης εξ΄ου και προστάτης των θαλασσών. Σε ευχαριστούμε για όλα.

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ Λίτσα πολύ για την αγάπη σου. Ναι, ας γίνουν οι φωτογραφίες πρόδρομος της γνωριμίας σου με το Πλωμάρι για να ακολουθήσει επιτόπια ξενάγηση. Καλή εβδομάδα!

Μαριάνθη είπε...

Για να λες οτι το είδες δε μπορεί θα το είδες κ. γαβριήλ και δεν είναι θέμα θρησκοληψίας εδώ.Εγώ πιστεύω στη χάρη των Αγίων-όχι των παπάδων-και είμαι σίγουρη πως κατά περίπτωση στέλνουν τα μηνύματά τους.Σε ευχαριστούμε για τις ευχές!
Τέτοια μέρα χρόνια και συ γιόρταζες ως ναυτικός οπότε και πολλά θα άκουσες και θα είδες.
Και του χρόνου λοιπόν.

Μαριάνθη είπε...

Ωραίε επόχές λοιπόν των συμμοριών των συνοικιών και ενοριών κ. Ντένη έτσι δεν είναι; Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σας και αντευχόμαστε και στη σύζυγό σας αλλά και στην εγγονούλα. Να τις χαίρεστε όλες!
Ευχαριστώ για την αγάπη σας και τα καλά σας λόγια.

thumbelina είπε...

Να χαίρεσαι τον Νικόλα σου Μαριάνθη μου,
χρόνια πολλά και καλά να έχετε γεμάτα ευτυχία.
κάθε σου ανάρτηση είναι και πηγή γνώσης!!
φιλιά!!

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ θερμά Thumbelina για τις ευχές και την επίσκεψή σου που πάντα με χαροποιεί.Να είσαι καλά να τα λέμε.

Γιώτα Φώτου είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Με εντυπωσίασε. Σας εύχομαι κάθε οικογενειακή και προσωπική ευτυχία

Μαριάνθη είπε...

Με συγκινεί η παρουσία σας Γιώτα και ευχαριστώ για όσα γράφετε. Χαίρομαι πολύ και εύχομαι επίσης τα καλύτερα.

eleni είπε...

Ωραίο αφιέρωμα και πώς να μην είναι,αφού με την εκκλησία του μεγάλωσες!
Χρόνια πολλά και ξεχωριστά για το Νίκο σου!!!
Φιλιά!

magda είπε...

Μερικά χρόνια μετά, με σεβασμό μεγάλο προς τον θαλασσινό μας Άγιο, εκφράζω την συγκίνηση μου και τα χρόνια μου πολλά στον σύζυγο σου!
Με αγάπη