Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Σχέδιο "Καλλικράτης" Ευθύνης Ώρα





Η ανάρτηση τούτη ίσως διαφέρει εκλεκτοί μου φίλοι από το ύφος των μέχρι τώρα. Παίρνει τη θέση της όμως σα μια φωνή υπεράσπισης των δικαίων του Πλωμαρίου. Του τόπου που με γέννησε και με μεγάλωσε έστω κι αν τώρα με δέχεται μόνο ως επισκέπτρια. Εκεί είναι η ρίζα μου από κει η καταγωγή μου και τα ιερά μου.

Θα περιοριστώ στα παραπάνω και θα δημοσιεύσω το μήνυμα που κατ΄επανάληψη έχω δεχτεί τούτες τις μέρες στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο για να δώσω το στίγμα της υποστήριξης και αποδοχής.

Αφορά λοιπόν στον "Καλλικράτη". Στη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης. Αφορά στις βλέψεις κάποιων να παραγκωνίσουν το Πλωμάρι-που υπάρχει ανέκαθεν ως ο δεύτερος Δήμος του νησιού- και να μεταφερθεί η έδρα του Δήμου σε άλλα χωριά που μέχρι πρότινως ήταν απλώς κοινότητες και δεν υπήρξαν ποτέ δήμοι ή κι αν έγιναν έγιναν πρόσφατα με τον "Καποδίστρια".

Το Πλωμάρι λοιπόν προτείνει:

Η συνένωση των νέων Δήμων να γίνει με βάση τις παλιές Επαρχίες με δυνατότητα διεύρυνσης με όμορους Δήμους ώστε να πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (επιχειρησιακά προγράμματα στις Κοινοτικές πρωτοβουλίες και Ταμείο Συνοχής) και να έχουν επιχειρησιακή ικανότητα (για τα προγράμματα ΕΣΠΑ).

Για το νησί της Λέσβου προτείνουμε τρεις νέους Δήμους ήτοι:

Μυτιλήνης , Μηθύμνης και Πλωμαρίου.

Όσον αφορά την έδρα του κάθε νεοσύστατου Δήμου θα πρέπει να είναι το πληθυσμιακά μεγαλύτερο Δ.Δ. του, που πληροί και τα υπόλοιπα κριτήρια του Ι.Τ.Α.

Ειδικότερα ο συνενούμενος Δήμος Πλωμαρίου στο Νότιο μέρος της Λέσβου να περιλαμβάνει τους υφιστάμενους Δήμους Πολυχνίτου , Αγιάσου , Πλωμαρίου Γέρας και Ευεργέτουλα και να έχει έδρα την πόλη του Πλωμαρίου , η οποία είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δ.Δ. του νέου συνενούμενου Δήμου και συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα κριτήρια που υιοθέτησε η ΚΕΔΚΕ το 2007 στο συνέδριο της Κυλλήνης , αναφέρονται δε και αναλύονται λεπτομερώς στον συνημμένο από 4/1/2010 πίνακα υποδομών και υπηρεσιών της πόλεως Πλωμαρίου.

Προτείνει και στηρίζει την πρότασή του στον πίνακα υποδομών που διαθέτει:

Ιστορικά δεδομένα:

ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ

 Ο ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ , ΔΑΣΚΑΛΟΣ , ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΑΡΜΟΣΤΗΣ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ) ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ 1η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ "ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ"

Ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΜΕΛΑΝΔΙΝΟΣ  ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΦΟΙΝΙΞ  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ 1912

ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΑΠ ΟΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ  ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟ 1912

ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ) ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟ 1857

ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΩΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ

ΕΧΕΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ (ΚΑΤΟΙΚΟΙ 3652 ΑΠΟΓΡΑΦΗ: 2001

ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥ

ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ Π.Γ.Ε.


Ο σοφός, ο μεγάλος φιλικός, ο Εθνεγέρτης, ο Διαφωτιστής του Γένους "Βενιαμίν ο Λέσβιος".

Δημόσιες Υπηρεσίες και Παροχής υπηρεσιών:

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ (ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ),ΑΓΡΟΝΟΜΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ,ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ,ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΑΕΔ,ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΓΑ (2),ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΛΓΑ,ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ (ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΕΙΟ , ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ),ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΔΟ.Υ)ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΔΕΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ (ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ),ΕΛΤΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ(4 ΜΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 7ΜΕΛΕΣ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ,ΙΚΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΚΕΠ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥΝΑΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΟΤΕ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΠΡΟΤΕΚΤΑ (ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ) ΔΗΜΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ-ΓΕΡΑΣ (6 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 10ΜΕΛΕΣ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΡΟΤΕΚΤΑ),ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ (Ο 1ος ΙΔΡΥΘΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ),ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ  4,ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΤΕΧΝΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ  5,ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ 4ΤΡΑΠΕΖΕΣ 4  ΕΘΝΙΚΗ , ΕΜΠΟΡΙΚΗ , ΑΓΡΟΤΙΚΗ , ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ

Υποδομές Εκπαίδευσης:

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,1Ο  ΝΗΠΙΑΓΩΓΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,2ο  ΝΗΠΙΑΓΩΓΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,1ο&2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ (ΙΔΡΥΘΕΝ ΤΟ 1857),ΛΥΚΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΕΠΑΛ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ 2,ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 


Το Πολυκέντρο Δήμου Πλωμαρίου «Bενιαμίν ο Λέσβιος», στεγάζεται στο παλαιό Σαπωνοποιείο Ιωάννη Πούλια.Μεταξύ άλλων διατηρεί έκθεση για το «Εμπορικό, βιομηχανικό και ναυτικό Πλωμάρι των αρχών του εικοστού αιώνα » και για την "παρασκευή σαπουνιού".

Υποδομές πολιτισμού:

ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΥΖΟΥ,ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ,ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ,ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΗΣ ΦΟΡΕΣΙΑΣ & ΚΕΝΤΗΜΑΤΩΝ (ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ),ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

Υποδομές Υγείας πρόνοιας

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ   , ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ 4 , ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ                                                                                                                                                

Υποδομές Αθλητισμού:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΜΕ ΓΗΠΕΔΟ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΑΓΩΝΩΝ ΜΕΧΡΙ Β΄. ΕΘΝΙΚΗΣΓΗΠΕΔΟ 5Χ5  ,ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ -ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ , ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ-ΒΟΛΕΥ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ

Υποδομές τουρισμού:

ΛΙΜΑΝΙ,   ΜΑΡΙΝΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ 68 ΘΕΣΕΩΝ, Συνεδριακοί Χώροι ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,   Πνευματικό Κέντρο Νεότητας,     Δανειστική Βιβλιοθήκη Δήμου Πλωμαρίου,   Δανειστική Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Πλωμαριου, Βιβλιοθήκη Λυκείου Πλωμαρίου, Βιβλιοθήκη Λέσχης Πλωμαρίου"Βενιαμιν ο Λέσβιος"

Διαθέτει τους εξής Συλλόγους και Σωματεία

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΕΩΝ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΕΩΝ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΑΛΚΑΙΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ «ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ»,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ»,ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ & ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΙΓΕΥΣ» ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΒΕΝΙΑΜΙΝ»,ΣΥΣΤΗΜΑ( 6Ο)  ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΠΡΟΤΕΚΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ,ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ,ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΜΠΛΩΜΑΡΙΤΙΚΟΣ,ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΥΡΟΦΟΡΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ

Υποδομές μεταφορών:

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ,ΛΙΜΑΝΙ (ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ) ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ. Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΘΕΙ

ΜΑΡΙΝΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ 68 ΘΕΣΕΩΝ,ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΧΩΡΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ  ΠΟΛΥΧΝΙΤΟ-ΑΓΙΑΣΟ,ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΓΕΡΑ- ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ :

14 ΞΕΝΟΔΟΧΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ  ΜΕ  486 ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ 964 ΚΛΙΝΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ 836 ΚΛΙΝΩΝ

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΑΠΟ 2004 ΕΩΣ 2009 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

 "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ" , υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ και του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ , ΕΛΛΑΔΑ,Διαγωνισμό του DER FEINSCHMECKER,,ΓΕΡΜΑΝΙΑ ,Διαγωνισμό DLG-PRASIDENT , ΓΕΡΜΑΝΙΑ,Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ και ΕΛΙΑΣ Διαγωνισμό International Olive Oil Competition 2007 , ΕΛΛΑΔΑ,TASTY WORLD , ΕΛΒΕΤΙΑ,GREAT TASTE AWARD 2007,   Λονδίνο.,ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ, MARIO SOLINAS " ΙΣΠΑΝΙΑ,Premio Internazionale Biol 2008" ΙΤΑΛΙΑ,INTERNATIONAL PRIZE - CITY OF ANDRIA - THE BEST ORGANIC EXTRA VIRGIN OLIVE OILS FROM AROUND THE WORLD IN COMPETITION,  του Οργανισμού BIOL 2006. ΙΤΑΛΙΑ

Μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα τα 2/5 της παραγωγής του σαπουνιού στην Ελλάδα παραγόταν στο Πλωμάρι και από Πλωμαρίτες σαπωνοποιούς π.χ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ , ΓΕΩΡΓΑΝΤΕΛΛΗΣ , ΜΕΤΑΞΑΣ , ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ , ΤΡΑΓΑΚΗΣ , ΞΥΠΤΕΡΑΣ κλπ.

Τα παραπάνω υπογράφουν:

ΠΛΩΜΑΡΙ  4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010

 ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ 

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου

 

17 σχόλια:

pylaros είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,
Το διάβασα, διάβασα τον πόνο σου, διάβασα την ανυσηχία σου, διάβασα για το σχέδιο Καλλικράτης,
Τετραγωνίζουν το κόσμο χωρίς να λάβουν υπ' όψην τους τα Ιστορικά κειμήλια, αυτά που θα χαθούν αν ποτέ γίνει.

Η ΠΥΛΑΡΟΣ υπήρχε Δήμος από το 1924 είναι όμως μικρός ανεξάρτητος αυτόνομος, τώρα το τι θα γίνει στο μέλον ΔΕΝ ξερω...
Αυτό που ξέρω είναι ότι έφυγε ο κόσμος, ερήμωσε η επαρχία, το ποιος φταίει ε! τι να πω
Πάντως το Πλωμάρι από αυτά που γράφεις από μόνο του είναι αυτοκέφαλο, ιστορικό, η γνώμη μου είναι ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει σαν Δήμος.
¨οσο για τον (δήμο Πυλαρέων) μάλλον θα τον χάσουμε.


Χαιρετισμούς σε οικογένεια
Γαβριήλ

19

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Αχ! Μαριάνθη μου!Τίποτα δεν θα πώ..
Κατάλαβες τώρα γιατί έχω τόσα χρόνια να πάω;
Θα μου πείς παντού τα ίδια..Ναι αλλά αυτή είναι η Μυτιλήνη ΜΟΥ!
Τό νησί ΜΟΥ!
Σε φιλώ
ΥΓ Για ότι θέμα και να γράψεις
το αποτέλεσμα σε μένα είναι το ίδιο..τα κατάφερες πάλι..

Yannis Mallis είπε...

Το κείμενο είναι σημαντικό αφού σε μικρό χώρο συνοψίζει την ιστορία και την σύγχρονη δυναμική του τόπου μας. Μπορεί να ενοχλεί κάποιους "γείτονες" στο νησί, αλλά είναι η αλήθεια, είναι το παρελθόν μας - το παρόν μας, αυτά που βάζουμε σαν θεμέλια για το μέλλον μας. Αν οι Δήμοι γίνουν δύο (που κι αυτό δεν πρέπει να το δεχτούμε), καθαρά για λόγους θέσης (τοποθεσίας) ο δεύτερος Δήμος ανήκει στην Καλλονή. Αν όμως γίνουν τρεις πρέπει να βγούμε στους δρόμους, να μη δεχτούμε τίποτα αρνητικό, πρέπει να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Το Πλωμάρι έδρα του ομώνυμου Δήμου.
Τίποτα λιγότερο.
Τα σενάρια για Αγιάσο ή Γέρα είναι τουλάχιστον αστεία.

Μηθυμναίος είπε...

Το σχέδιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας, το «Καλλικράτης» όπως το ονόμασαν, που θα αντικαταστήσει και θα συμπληρώσει το «σχέδιο Καποδίστριας», δεν μπορώ να ξέρω τι αποτελέσματα θα έχει, μόνο να ευχηθώ να είναι προς όφελος αυτού του ακριτικού νησιού.

Ο Καλλικράτης καθώς ήταν ένας εκ των δύο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα, αλλά και των Μακρών Τειχών, που ένωσαν Αθήνα και Πειραιά ίσως να μας επιτρέψει να ελπίζουμε πως θα ενώσει και το νησί μας, ξεπερνώντας τα «μποφόρ» του Αιγαίου και τα καπρίτσια των Ναυτιλιακών εταιρειών.
Σαν Μηθυμναίος οπωσδήποτε συμφωνώ με την πρότασή σου να είναι η γενέτειρά μου ΜΗΘΥΜΝΑ ένας από τους τρεις δήμους που προτείνεις…

Μηθυμναίος είπε...

... μόνο μια ερώτηση για το Γιάννη:
Γιατί η Καλλονή, φίλε Γιάννη; Ποιο το σκεπτικό σου;
Αν είναι αυτό που υποθέτω... θα διαφωνήσω...
Και δεν το κάνω με διάθεση αντιπαράθεσης ή αντιπαλότητας.

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη
Με εντυπωσίασε η ιστορία του πλωμαρίου.
Το σχέδιο Καλλικράτης θέλω να πιστεύω ότι ο Ραγκούσης το έφτιαξε γιά το καλό της χώρας. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Πιστεύω όμως πως σαν βάση τοποθετήθηκε η οικονομία και αυτό στις δύσκολες εποχές που περνάει η Ελλάδα θα πρέπει όλοι μας να το δούμε ψύχραιμα, λογικά κια με βάση το κοινό συμφέρον
Νάσαι πάντα καλά
Ντένης

Αστοριανή είπε...

...Μπουμπουλίνα μου, εσύ!

Μαζί σου, όλοι να ξεσπαθώσετε για το καλό του τόπου σας.

Πανέμορφος ο τόπος σου! Σας το ζητάει, να μείνει!

Φιλάκια στ' αγγελούδια σου, και τον Νίκο σου...

Πάντα μ' αγάπη,
(τσικι-τσίκι τέλα...)

Υιώτα-Δημήτρης
ΝΥ

Μαριάνθη είπε...

Έτσι είναι κ. Γαβριήλ!Ιστορικό Πλωμάρι.Νιώθω και τη δική σου πίκρα για το Δήμο Πυλαρέων.Όπως και άλλων τόσων που θα δουν τον τόπο τους να διαγράφεται από τον χάρτη στο όνομα της νέας αρχιτεκτονικής.
"Αυτό που ξέρω είναι ότι έφυγε ο κόσμος, ερήμωσε η επαρχία, το ποιος φταίει ε! τι να πω"πολύ σωστά επισημαίνεις. Αν ερήμωσε η επαρχία μια φορά τώρα γνώμη μου είναι πως θα ερημώσει δύο. Κάθε άλλο παρά αποκέντρωση θα επιτευχθεί. Μου φαίνεται πως στρώνουμε χαλί για το "τέρας" αστυφιλία κι όποιος αντέξει.
Πολλούς χαιρετισμούς σε σένα και τους δικούς σου.

Μαριάνθη είπε...

Είδες Λίτσα με τη νέα τάξη πραγμάτων καταφέρνουν να γεμίζουν πίκρα τις ψυχές. Πειραματισμοί στο μεγαλείο. Αντί να δώσουν κίνητρα ανάπτυξης ανασχεδιάζουν και ανακατανέμουν με το σκεπτικό της ανάπτυξης.

Μαριάνθη είπε...

Ένας τόπος Γιάννη -όπως έχω ξαναγράψει- την ιστορία , την υποδομή, τη δυναμική της ανάπτυξης ή τη διαθέτει ή όχι. Και το Πλωμάρι τη διαθέτει με υπεροχή.Είναι ο δεύτερος Δήμος του νησιού μετά την πρωτεύουσα Μυτιλήνη προϋπάρχει δηλαδή των υπολοίπων οπότε δικαιούται και να παραμείνει δεδομένου ότι βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού και σε αρκετή απόσταση από Μυτιλήνη και πολύ δε περισσότερο Καλλονή.Το νότιο και νοτιοδυτικό μέρος της Λέσβου με δύο δήμους μόνο μένει ακέφαλο-ξεκρέμαστο.
"Τα σενάρια για Αγιάσο ή Γέρα είναι τουλάχιστον αστεία." λες φίλε Γιάννη και αφού συμφωνήσω μαζί σου θα συμπληρώσω πως τέτοια σενάρια μόνο για υλικό στη σάτυρα του καρναβαλιού μπορούν να σταθούν και να βγάλουν κρύο γέλιο.
Νασαι καλά.

Μαριάνθη είπε...

Το να παραμείνει Στράτο η Μήθυμνα έδρα δήμου σαφώς το δικαιούται καθότι είναι η κεφαλή της επαρχίας Μηθύμνης στο βάθος της ιστορίας του τόπου. Και δεν είναι δική μου μόνο πρόταση αλλά συμπεριλαμβάνεται στην ολοκληρωμένη πρόταση- κίνηση του λαού των Πλωμαριτών που παίρνει θέση για το θέμα.
Διατηρώ επιφυλάξεις για τα θετικά του Καλλικράτη και συγκεκριμένα για το αν θα είναι περισσότερα από τα αρνητική.
Σε χαιρετώ νασαι καλά.

Μαριάνθη είπε...

Γεια σας κ. Ντένη. Όλοι αυτοί που κάθονται σε μια καρέκλα και κάνουν σχέδια επί χάρτου για το "καλό" του τόπου καλό είναι να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες της επαρχίας του κάθε τόπου και όχι να λειτουργούν με γνώμονα το Αθηνοκεντρικό κράτος που τους στερεί την ορατότητα. Έτσι έγινα και με τον Καποδίστρια. Σβήνει η επαρχία σιγά σιγά δημιουργούνται αντιπαλότητες ανάμεσα στους κατοίκους των χωριών και μέλλον δεν υπάρχει. Απορώ γιατί η νέα κυβέρνηση την οποία στήριξε ο Ελληνικός λαός με τόση θέρμη και ελπίδα, έχει τόση σπουδή στο θέμα Καλλικράτης.Δεν είχαμε άλλα θέματα να πρωτοδούμε να βάλουμε το νερό στ΄αυλάκι κι ύστερα αφού οριμάσουν τα πράγματα και οι κοινωνίες των ανθρώπων να προχωρήσουν τα όποια σχέδια;
Την εκτίμηση και τους χαιρετισμούς μας.

Μαριάνθη είπε...

Νασαι καλά Γιώτα!
Χωρίς μπελά μπελάδες αποκτήσαμε πάλι ξαφνικά!Κάθε ένας που παίρνει μια καρέκλα σε τούτο τον τόπο θέλει να κάνει και μια μεταρρύθμιση ή ό,τι άλλο για να μείνει στην ιστορία. Το θέμα είναι πως παιδεύουν το λαό που τους ψηφίζει.
Φιλιά.

Ανώνυμος είπε...

........xrhmatwn kai endeia megalh kai aney toytvn oyden!

...kalhmera!
teo

Μαριάνθη είπε...

Σαφώς!Αρκεί η ένδεια να περιορίζεται στην τσέπη και να μην υπάρχει στο νου και την ψυχή του ανθρώπου.
Καλημέρα σας.

Yannis Mallis είπε...

Τη σκέψη ότι σε περίπτωση 2 δήμων δεν έχουμε πολλές πιθανότητες την άκουσα από τον ίδιο τον Δήμαρχο (ίσως δεν είναι σωστό που το αποκαλύπτω αλλά ελπίζω να μη διαβάζει τώρα), αλλά δεν διαφωνώ και πολυ μαζί του.
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ αλλά καταλαβαίνω ότι εμπορικά και σαν τόπος η Καλλονή έχει πιθανότητες.
Από την Ερεσσό που θα πηγαίνει ο κόσμος; Πρέπει να απέχει 80 χιλιόμετρα η Μυτιλήνη και κάπου 100το Πλωμάρι. Αυτός είναι και ολόγος που μεγάλα μαγαζιά με έπιπλα και συσκευές γίνονται κοντά εκεί. Είναι το κέντρο του νησιού. Καθαρά σαν τόποθεσία υπερτερεί. Τίποτα άλλο. Το τόνισα από το πρώτο σχόλιο.