Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Βενιαμίν ο Λέσβιος. Ο Φιλικός του 1821.

Κοντεύουν να κλείσουν δύο αιώνες από την Επανάσταση του 1821, το θαύμα του "Μεγάλου ΄21"που έδωσε την παγκόσμια αναγνώριση στους Έλληνες. Στις 25 του Μάρτη γιορτάζει η ψυχή των Ελλήνων, που έκανε τη λευτεριά να ξεπηδήσει από τα ιερά κόκαλα αντρειωμένη. Πολλά ονόματα συνδέονται με τα μεγάλα κατορθώματα. Κολοκοτρώνης, Υψηλάντης, Κανάρης, Μπουμπουλίνα, Μαυρογένους...                                                             Ονόματα πρωταγωνιστών της εποχής με ανεξίτηλο μελάνι γραμμένα στις σελίδες της ιστορικής περηφάνιας. Έγραψαν, είπαν και θα πουν γιαυτούς τους ήρωες πολλά και μεγάλα. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε για την προσφορά τους στον Αγώνα. Γιαυτό τούτες οι αράδες θα γράψουν για άλλη μια ιερή φυσιογνωμία του Μεγάλου Ξεσηκωμού του 1821, που με το ένα χέρι κρατούσε την πένα και τ΄άλλο το καριοφίλι. 

                                     Ο σοφός Βενιαμίν ο Λέσβιος. Ο Φιλικός, ο Ιερομόναχος, ο δάσκαλος του γένους. 

Τον Βενιαμίν το Λέσβιο. Το σοφό Βενιαμίν. Γεννιέται στο παλιό Πλωμάρι, στο Μεγαλοχώρι της Λέσβου, κατά πάσα πιθανότητα το 1759 και αναπτύσσει φωτοβόλα πολυσήμαντη προσωπικότητα. Ο Βενιαμίν, ανάμεσα στα άλλα, μένει στην Ιστορία  ως ένα υψηλόβαθμο μέλος της Φιλικής Εταιρίας με πλούσια δράση στον Αγώνα του ΄21. Από Κώδικα του ναού Αγ. Ιωάννου Θεολόγου στο Μεγαλοχώρι, παίρνουμε την πληροφορία πως ο ναός αυτός προσέφερε για τις ανάγκες του Αγώνα μεγάλο χρηματικό ποσό. Την είσπραξη και διάθεση αυτής της συνεισφοράς φρόντισε ο μέγας Βενιαμίν.  

Στοιχεία Ηθικής του Βενιαμίν από το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών με επιμελήτρια την Ρ. Αργυροπούλου.

Ο Βενιαμίν ο Λέσβιος δεν ήταν ένα απλό μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Υπήρξε εθναπόστολος. Βρήκε αντιστάσεις για τη Φιλική του δράση και διώχθηκε από τους Τούρκους στη Σμύρνη. Έτσι εγκατέλειψε και τη θέση του διευθυντή της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Συνέδραμε όμως στη διάσωση του πληθυσμού των Κυδωνιών και των Μοσχονησίων στις σφαγές  του 1821. Ο Βενιαμίν έδωσε μάχη με όλους τους τρόπους για την Επανάσταση του ΄21 και δεινοπάθησε κατά το 1822 ως Αρμοστής των νήσων Αιγαίου πελάγους. Διέθετε όμως τόλμη ψυχής και πνεύματος. Ο επαναστάτης Βενιαμίν άφησε τη σφραγίδα της ψυχής του ως Φιλικός της Επανάστασης του 1821. Και αυτή το αναγνώρισε. Μετά των Π. Πατρών, τον Πετρόμπεη και τον Ανδρούτσο, ο Βενιαμίν ο Λέσβιος παίρνει την τέταρτη θέση σε σειρά είκοσι βουλευτών στην Α΄Εθνοσυνέλευση από την Πελοποννησιακή Γερουσία. Στη Β΄Εθνοσυνέλευση υπάρχει ως μέλος της επιτροπής των εξωτερικών  και διορίζεται μέλος της σύνταξης ποινικού κώδικα και της μελέτης για την ίδρυση ακαδημίας.                  Ο Βενιαμίν Λέσβιος και η Ευρωπαϊκή Σκέψη του 18ου αιώνα  (Ρ. Αργυροπούλου)                         

 Ο φωτισμένος δάσκαλος του Γένους Βενιαμίν, φαίνεται πως ακόμη δεν βρήκε από την ελληνική πολιτεία τη θέση που του αξίζει. Γιαυτό και στις σελίδες της Επανάστασης του 1821 δεν προβάλλεται άμεσα η δράση του. Σημάδι πως δε συλλάβαμε ακόμη ως νεοέλληνες το εύρος της προσφοράς αυτής της φυσιογνωμίας που λέγεται Βενιαμίν ο Λέσβιος...

Τα παραπάνω είναι από άρθρο μου στην εφημερίδα " Εμπρός ", 25 Μαρτίου 2006 Μυτιλήνη.

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου

11 σχόλια:

Αστοριανή είπε...

Μαριάνθη μου!
Τι αγάπη, μα και τί εκτίμηση για την ιδιαίτερη χώρα σου!

Παρουσιάζεις θέματα που δεν τα γνωρίζουν οι πολλοί, μ' ένα ήρεμο πάθος που αρμόζει σε μια εκπαιδευτικό.

Εδώ, καλή μου, κοντεύουν να διαγράψουν τη σφαγή της Σμύρνης,να μας πουν ότι εμείς καλέσαμε τους Οθωμανούς να...φάνε και την έκαναν..."αρμένικη..βίζιτα"... κι άλλα, κι άλλα... (δήθεν για βαλκανική ...ομόνια... κ.λ.π.)
Φαίνεται οι μόνοι που δεν καταλαβαίνουν την σπουδαιότητα της Πατρίδας μας, (σύνορα και ιστορία) είναι οι ίδιοι έλληνες...

Είθε να γίνει μνημόνευση στα σχολικά βιβλία, κι αυτό, πριν ξεχαστεί τελείως.
Συγχαρητήρια τόσο στην συγγραφέα όσο και σε σένα,
Χαιρετισμούς,κι αγάπη,
Υιώτα

Μηθυμναίος είπε...

Θυμάμαι μια εκδήλωση που έγινε πριν δυο χρόνια στην αίθουσα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών για την παρουσίαση της Χειρόγραφης Φυσικής και της Θεωρίας του Πανταχηκινήτου του μεγάλου και σπουδαίου, μα και άγνωστου σε πολλούς, αυτού ανθρώπου, του Βενιαμίν του Λέσβιου.

Περηφάνια για το Πλωμάρι, δίχως άλλο…

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,
Χάρηκα που σε ξαναείδα στο Μπλογκ σου,
Ομολογώ ότι πρώτη μου φορά άκουσα για τον Βενιαμίν τον Λέσβιο,
Δεν μας τον δίδαξαν στα σχολεία στην Ελλάδα, ούτε και έτυχε να διαβάσω κάτι στις περιπλανήσεις μου.

Χθες έβλεπα στο ΕΡΤ Το Ιάσιον της Μολδοβλαχίας σήμρερα Ρουμανίας το μέρος όπου έδραιώθηκε η Φιλική Εταιρία, με τον Υψυλάντη....


Σε ευχαριστώ για την προσφορά σου στη γνώση μας με έναν ακόμα αγωνιστή, τον Β. Λέσβου

Χαιρετισμούς

Γαβριήλ

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη
Ο Βενιαμίν ο Λέσβιος ήταν γιά μένα μιά άγνωστη φυσιογνωμία του απελευθερωτικού μας αγώνα Σ' ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία της γνωριμίας.
Ενδιαφέρουσα η εργασία σου και πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου
Νάσαι καλά
Ντένης

Μαριάνθη είπε...

Το ξέρω -και αυτό με ανησυχεί-καλή μας Γιώτα πως πολλοί αγνοούν βασικά και σημαντικά θέματα.Και στην περίπτωση τούτη το αυτό ισχύει. Δυστυχώς ούτε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμμα δεν έχει αναπτυχθεί για το Βενιαμίν που να πραγματώνεται κάθε χρόνο στα σχολεία και έτσι να γνωρίζουν οι μαθητές για αυτό το μεγάλο κεφάλαιο. Και δεν αξιώνω πανελλαδικά αλλά σε τοπικό επίπεδο.

Μαριάνθη είπε...

Πολύ καλά λες Στράτο.Το βιβλίο που αναφέρεις έγραψε ο επιφανέστατος επιστήμονας -γεννημένος και μεγαλωμένος στο Πλωμάρι-Αντώνης Ανδριώτης, Διευθυντής Ερευνών του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ).Ο συγγραφέας ανασύρει από τα σωζόμενα χειρόγραφα της Φυσικής του Λέσβιου φυσικού, τις αναφορές τις σχετικές με το προτεινόμενο (περί τα 1790-1800 μΧ) πρότυπο (μοντέλο) φυσικής του Βενιαμίν, αναφερόμενο ως το Πανταχηκίνητον.
Σε χαιρετώ και ναμαστε καλά Στράτο να τα λέμε.

Μαριάνθη είπε...

Νασαι καλά και συ κ. γαβριήλ που πάντα χαίρομαι να επικοινωνούμε και να μαθαίνω νέα σας.Δίκιο έχεις να μη γνωρίζεις για το Βενιαμίν το Λέσβιο και ας ήταν τόσο σημαντική η προσφορά του στο Γένος. Εδώ δεν γνωρίζουν οι ντόπιοι στο εύρος που πρέπει το μέγεθος αυτής της προσωπικότητας.
Είναι κι αυτό σημείο των καιρών.
Σε χαιρετώ νασαι καλά.

Μαριάνθη είπε...

Γεια σου κ. Ντένη.Η αναφορά λοιπόν στον Βενιαμίν μπορεί να γίνει μια καλή προτροπή για περισσότερο "ψάξιμο"της ζωής και του έργου του από ανθρώπους που μπορούν να εκτιμήσουν τέτοιες προσωπικότητες. κατά τα άλλα ζήσαμε εκπτώσεις και στον εορτασμό της 25ης μαρτίου...Για το Βενιαμίν θα μιλάμε;
Πολλούς χαιρετισμούς.Να είστε καλά.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΑΒΓΑ,ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙΑ :)))))

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ Σκρουτζάκο για την επίσκεψη και τις ευχές. Επίσης να περάσεις καλό και χαρούμενο το Άγιο Πάσχα με τη Λαμπρή να φωτίζει τη ζωή σου.

Xenofon MAVRAGANIS είπε...

Τελείως τυχαία είδα το άρθρο της κυρίας Βάμβουρα και τα θαυμαστικά σχόλια διαφόρων αναγνωστών. Δεν θα ήθελα να μειώσω την αξία της δημοσίευσης της κυρίας Βάμβουρα, αλλά δεν μπορώ να μην σημειώσω, ότι πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο Βενιαμίν εκδιώχθηκε από την Ακαδημία των Κυδωνιών, λόγω της πίεσης των Τούρκων. Η αλήθεια είναι, πανταχόθεν επιβεβαιούμενη, ότι εκδιώχθηκε λόγω της πίεσης που άσκησε η σύνοδος του πατριαρχείου που επέμενε ότι με την διδασκαλία του ο Βενιαμίν αποδεικνύονταν άθεος.