Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Στα τελειώματα του Απρίλη φέτος πραγματώθηκε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου εδώ στη Θεσσαλονίκη δίνοντας φτερά στη σκέψη μικρών και μεγάλων αναγνωστών αλλά και πλησμονή χαράς σε όλους τους βιβλιόφιλους, σε όσους το υπηρετούν, το αναδεικνύουν, το αγκαλιάζουν...

Στην κατάμεστη αίθουσα "Ν. Καββαδίας" το πολυπληθές ακροατήριο προτίμησε να σταθεί ακόμη και όρθιο προκειμένου να ακούσει τα όσα ανέπτυξαν σε στρογγυλό τραπέζι για τον Ιωάννη Κακριδή εξέχουσες προσωπικότητες  όπως ο Εμμανουήλ Κριαράς και ο Χρίστος Τσολάκης που διακρίνεται να ομιλεί.

Τιμώμενη χώρα για φέτος η Κίνα και οι εκδηλώσεις πολυποίκιλες. Ένα τετραήμερο γεμάτο αναγνωστική απόλαυση και όχι μόνο.                                                                       Κατάφερα να ξεκλέψω και γω λίγο χρόνο για να περάσω με το γιο μου Παναγιώτη κάποιες ώρες στο χώρο της Έκθεσης , ψιλαφίζοντας βιβλία, σημειώνοντας νέους τίτλους, ακούγοντας διάφορες εισηγήσεις και το κυριότερο ζήσαμε ευτυχείς συναντήσεις.Αλωνίσαμε τα περίπτερα και τους χώρους γενικά προσπαθώντας ο καθένας από την πλευρά του να απολαύσει και να χαρεί όσα περισσότερα μπορούσε. Αυτά γέμισαν την ψυχή μας, αυτά μας έκαναν να νιώθουμε χορτάτοι και ευχαριστημένοι όταν οδηγούμασταν πια προς την έξοδο. 

Η Έκθεση έδωσε τη χαρά να ανταμωθούμε με την πολυαγαπημένη μου Αγγελική Βαρελλά αλλά και να γνωρίσω από κοντά τη συγγραφέα και εικονογράφο παιδικού βιβλίου κ. Τέτη Σώλου.

Ευτυχής η συνάντηση και απολαυστικότατη η συζήτηση με την κ. Αθηνά Κακούρη, τη συγγραφέα του εξαιρετικού από κάθε άποψη  "Ξιφίρ Φαλέρ". Του βιβλίου που όπως διαβάζουμε και στο οπισθόφυλλο μιλά για μια ιστορία παλαιά με επίκαιρους απόηχους. Χάρηκα ιδιαίτερα  τη γνωριμία με την ανθηρή κ. Κακούρη αφού τούτο το διάστημα τυχαίνει να διαβάζω το καταπληκτικό αυτό μυθιστόρημα. Έφυγα με ζεστή την καρδιά και ανανεωμένη τη σκέψη μετά τη συζήτηση μαζί της.

 

Μικροί αναγνώστες και φίλοι του βιβλίου φωτογραφίζονται με την αγαπημένη τους συγγραφέα Αγγελική Βαρελλά στο περίπτερο των εκδόσεων "Πορτοκάλι".


Στο περίπτερο των εκδόσεων" Μίνωας" οι μικροί αναγνώστες μπόρεσαν όχι μόνο να φυλλομετρήσουν τα αγαπημένα τους βιβλία αλλά και να χαρούν δημιουργικές δραστηριότητες με χαρτί και μαρκαδόρο.

Περιορίζομαι σε αυτές τις αράδες και  μοιράζομαι κάποιες από τις  στιγμές που αποτύπωσα σε εικόνες  γιατί όπως και σεις ξέρετε όσα ζει κανείς κοντά στο βιβλίο δύσκολα βρίσκει λόγια να τα περιγράψει.                                                                         Μακάρι να συνεχίζεται κάθε χρόνο με μεγαλύτερη επιτυχία αυτή η βιβλιογιορτή.

Και του χρόνου! 

                                                                                           Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου.

8 σχόλια:

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,
Διπλή η χαρά μου, χάρηκα που σε είδα στην φωτογραφία και μετά που βρήκες διαθέσιμο καιρό να επισκεφτείς την έκθεση βιβλίου.

μα κι όπου συναντήθηκες και με συγγραφείς προπαντός των παιδικών βιβλίων, κάτι που νομίζω ως εκπαιδευτικός θα είναι στα γνωστά δικά σου "λημέρια"

Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες, ξεχωρίζεις στην φωτογραφία σα μια δυναμική προσωπικότητα, όπου ασφαλώς είσαι!

Το ¨"ιχνογραφικό" στην τελευταία φώτο θα πρέπει να είναι του γιού σου Παναγιώτη.
τα συγχαρητήριά μου σε όλους σας,
τους χαιρειτισμούς μας στα παιδιά-Νίκο

Με εκτίμηση
Γαβριήλ

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Μαριάνθηηηηηηη
Έτσι γλυκειά σε φανταζόμουν..
Σ'αγαπώ
φιλιά και σφιχτή αγκαλιά

(ακουγεται μια μουσική με φισαρμόνικα μπορείς να μου πείς που μπορώ να τη βρώ;)

Καλό ξημέρωμα

Αστοριανή είπε...

Θυμάσαι? Πέρυσι, σημαδιακή χρονιά,φιλίες διαρκείας,Φιλία...
Χάρηκα που σε είδα!
και την Αγγελική Βαρελλά, που την έχω γνωρίσει για λίγο, χρόνια πριν...
Ο... συνοδός σου, σοβάρεψε! κούκλος!
Θα τα πούμε σύντομα, Φιλιά σε όλους γλύκα μου,
Υιώτα
Αστοριανή...
ΝΥ

Όσο για την μουσική, ναι κι εγώ θα την ήθελα, γράψε μου πού να την βρώ!
Γεια σου, καλή μου.

Μηθυμναίος είπε...

Με τούτη την ανάρτησή σου, Μαριάνθη, μ' έκανες να γυρίσω ένα χρόνο πίσω και να θυμηθώ σιγμές και γνωριμίες.
Σε βλέπω μια χαρά εσένα και τον Παναγιωτάκη που δείχνει σημάδια ταλέντου!!!

Φιλάκια!

thumbelina είπε...

Μαριάνθη μου χάρηκα που σε είδα στη φωτογραφία, είσαι τόσο γλυκιά όσο σε φανταζόμουν...
η Αγγελική Βαρελλά είναι αγαπημένη συγγραφέας του γιού μου, το βιβλίο που αναφέρεις δεν το ήξερα θα το έχω υπ'όψιν...
φιλιά, καλή σου μέρα!!!

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη
Θεωρείσαι από τους ευτυχείς αφού σας παρουσιάζεται η ευκαιρία της γνωριμίας με το ελληνικό βιβλίο αλλά και τους δημιουργούς του.
Εδώ στην ξενητιά μας το ελληνικό βιβλίο με τις ευλογίες της εκκλησίας μας είναι είδος εν εξαφανίσει.
Πάρα πολύ χρήσιμη και κατατοπιστική ανάρτηση. Σημαντική η γνωριμία σου με αξιόλογους συγγραφείς όπως η γνώριμή μου Αθηνά Κακούρη. ( Τα Πριμαρόλια)
Η φωτογραφία σου αντικατοπτρίζει τον δυναμισμό σου, απαραίτητο στοιχείο γιά την συμμετοχή σου στην εκπαίδευση της νέας γενιάς
Υπέροχος και ο Παναγιώτης σου με το...... σουρεαλιστικό δείγμα της ζωγραφικής του
Νάσται όλοι καλά
Ντένης

Μαριάνθη είπε...

Τι άλλο από το να γεμίσει ο νους και η ψυχή μας καλοί κι αγαπημένοι μου φίλοι,όταν επισκεπτόμαστε μια Έκθεση Βιβλίου. Όταν αγγίζουμε και μόνο ένα βιβλίο. Πόσο μάλλον αν είμαστε και οι δημιουργοί του όπως πολλοί από σας έχετε το προνόμιο να είστε και σας θαυμάζω. Έτσι λοιπόν αφού βρέθηκα στην Ἐκθεση θέλησα να σας στείλω κομμάτι αυτής της πληρότητας.
Με συγκινήσατε όμως όλοι με την αγάπη του λόγου σας.Με όσα σκεφτήκατε και γράψατε. Χίλια ευχαριστώ. Υποκλίνομαι στη φιλία σας κ.Γαβριήλ,Λίτσα,Γιώτα, Στράτο,Thumbelina, κ. Ντένη μας που κάνατε μάλιστα λόγο και Τα Πριμαρόλια της κ. Κακούρη, την Πάτρα την πλανεύτρα του 1890 με τη σταφιδοπαραγωγή της.
Να είστε όλοι καλά.

Tety Solou είπε...

Αγαπητή Μαριάνθη, πολύ ωραίο και ενδιαφέρον το μπλογκ σου. Συγχαρητήρια!
Χρησιμοποίησα δύο από τις φωτογραφίες σου, εκείνες της Αγγελικής Βαρελλά στο σταντ των εκδόσεων Πορτοκάλι, για το μπλογκ των εκδόσεων, αναφέροντας φυσικά την πηγή.
http://www.portokalibooks-athens.blogspot.gr/
Καλή δύναμη!