Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Λαχείο θα πάρετε;


 Οι προετοιμασίες άρχιζαν από πολύ νωρίς. Καμιά φορά κι από τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου είχαμε τις πρώτες παραλαβές του Κρατικού Λαχείου, του Πρωτοχρονιάτικου. Ο πατέρας μου έπαιρνε τα πάκα -έτσι λέγαμε τις δεσμίδες και άρχιζε να σφραγίζει ένα ένα τα λαχεία με τη σφραγίδα του Πρακτορείου αφού από μας θα εφοδιάζονταν με λαχεία και τα χωριά της επαρχίας. Έπρεπε λοιπόν να γνωρίζουν ποιος πουλά και από που θα εισπράξουν τα μικροκέρδη οι τυχεροί. Εγώ, το΄βλεπα σαν πανηγύρι!! Συνήθιζα να κατεβαίνω μαζί του τα απογεύματα προτού ακόμη αρχίσει η μεγάλη κίνηση και να καθόμαστε με κλειδωμένες τις πόρτες για να σφραγίζουμε τα λαχεία. Εκείνος δηλαδή περισσότερο παρά εγώ. Είχε ένα ιδιαίτερο ρυθμό στη δουλειά του και μου άρεσε να τον παρατηρώ. Πολλά μου φαίνονταν, πάρα πολλά και με έκπληξη τον άκουγα να μου λέει πως αυτά είναι οι πρώτες παραλαβές και περιμένουμε κι άλλα. Σιγά σιγά λοιπόν έμπαιναν τα πράγματα σε μια σειρά, το φθινόπωρο προχωρούσε έρχονταν κι οι Καζαμίες με τα Ημερολόγια (τοίχου, επιτραπέζια, τσέπης...) που έπαιρναν  τη θέση τους στους πάγκους σε πρώτη θέα.



Η πελατεία σταθερή, πιστή , άρχιζε σιγά σιγά τις πρώτες αγορές της που θα την έβαζαν στο κλίμα των Χριστουγέννων. 
Κατά τα μέσα Νοέμβρη έπιανε κι ο πατέρας μου τις πρώτες βόλτες στα καφενεία για να πουλήσει το πρωτοχρονιάτικο λαχείο. " Καιρός να κάνω καμιά βόλτα" έλεγε."  Άμα σταθώ μπροστά τους και ρίξω τα λαχεία σα βεντάλια στο τραπέζι, τους τρελαίνει το χρώμα, η παραλλαγή και δεν μπορούν να αντισταθούν , αγοράζουν'' ήταν τα λόγια του πολλές φορές όταν επέστρεφε στο μαγαζί με φανερή την ικανοποίηση στο πρόσωπό του που είχε ξεπουλήσει.
Παιδί του δημοτικού εγώ, τριγυρνούσα συνεχώς γύρω του και αφουγκραζόμουν το ρυθμό της αγοράς. Πολλές φορές του ζητούσα λίγα λαχεία από τα πρωτοχρονιάτικα για να πουλήσω. Το΄βλεπα συναρπαστικό. Μου άρεσε να μπαίνω στα καφενεία, στα μαγαζιά, να κυκλοφορώ στο δρόμο ή να ανεβαίνω στη Λέσχη για να πουλήσω. " Θέλετε λαχείο;" ρωτούσα τις παρέες που πότε απολάμβαναν τον καφέ , πότε το ούζο τους ή" το΄χαν στρώσει"  για τα καλά. Πόσο ξεχωριστό φάνταζε στα μάτια μου το μεγάλο στρογγυλό τραπέζι με την πράσινη τσόχα και τη λουστραριστή ξύλινη στεφάνη περιμετρικά στο τελείωμα,  στο  μεγάλο καφενείο το Αθανασιάδειο!  Καθώς τους ρωτούσα αν θα αγόραζαν λαχείο, μου ερχόταν στο νου η βεντάλια που έλεγε ο πατέρας μου.  Πού λόγος για μένα όμως. Αδύνατο να πετύχουν τέτοια κίνηση τα παιδικά μου χέρια. Πρότεινα λοιπόν τη δέσμη με τα λαχεία κοιτώντας στα μάτια τους υποψήφιους αγοραστές. Σπάνια αδιαφορούσαν. Οι περισσότεροι αγόραζαν έστω κι ένα αφού τα ανακάτωναν για λίγη ώρα. Με γνώριζαν. 



Μόνο μια φορά χρειάστηκε να περιμένω λίγη ώρα παραπάνω μπροστά σε μια παρέα αφού ένας κύριος πήρε τα λαχεία, τα φυλλομετρούσε και δεν αγόραζε μέχρι που τον ρώτησε κάποιος άλλος από την παρέα του για το πότε θα αγοράσει ώστε έκπληκτη να ακούσω την απάντηση: " Δε θα πάρω, άστην αφού στέκεται ας περιμένει" ...
 Αυτό θα το θυμάμαι όσο ζω γιατί χωράει μεγάλη ανάλυση όπως αντιλαμβάνεστε. Δεν είπα τίποτα, πήρα τα λαχεία και άλλαξα τραπέζι, προχώρησα σε άλλη παρέα.
Δε με ένοιαζε εξάλλου, ήξερα πως όπως συνήθως την τελευταία μέρα πριν την κλήρωση θα΄χαμε ξεπουλήσει και δε θα υπήρχε λαχείο ούτε για δείγμα σε όσους θα το ζητούσαν μέχρι και την τελευταία στιγμή. 
 
Η μόνη φορά που στενοχωρέθηκα λιγάκι  αλλά γρήγορα το ξεπέρασα και υπάκουσα ήταν  όταν " μεγάλωσα πια!" και πήγα στο γυμνάσιο οπότε μου απαγόρευσαν και να πουλάω λαχεία. Δεν ήμουν πια παιδί που οι γνωστοί έβλεπαν χαριτωμένη την προσπάθειά μου...Άλλαζε το πράμα.


Αυτά κι άλλα πολλά μου΄ρθαν στο νου σαν αστραπή καθώς στεκόμουν σε μια βιτρίνα στην Τσιμισκή και είδα ξαφνικά ένα χεράκι μπροστά μου ακούγοντας μια φωνή να λέει: " Πάρτε λαχείο" 
Πήρα. Μπορούσα να προσπεράσω;  

                                           Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου

40 σχόλια:

Despina είπε...

σκέτο
άρωμα
νοσταλγίας!!!!
φιλιά γιορτινά!

Μαριάνθη είπε...

Πολλή χαρά μου έδωσες!!
Καλό ξημέρωμα!

mar9659 είπε...

Γλυκές τρυφερές αναμνήσεις!!
Το άρωμα και το πνεύμα των χριστουγέννων,ξυπνά τις ποιο γλυκές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων
Μαριάνθη μου!!
Ολα μας αγγίζουν γλυκά και τρυφερά...
κάθε φορά που ερχονται οι γιορτές.

Ευτυχισμένα χριστούγεννα σου εύχομαι
απο καρδιάς να περάσεις με την οικογένεια σου, μα πάνω απο όλα με υγεία και αγάπη..
Γλυκό φιλί!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Λιτό, τρυφερό, ξεχειλίζει συναισθήματα.. νοσταλγία..
Αυτή η ζαχαρένια άχνη να στολίσει τα όνειρα σου..
Να περνά όμορφα..

Unknown είπε...

Κανέναν αφού στέκεται μην τον αφήσεις ποτέ να περιμένει. ΚΑΝΕΝΑΝ

αυτό με χτύπησε κατάστηθα ενώ απολάμβανα το κείμενό σου, την αναπόλησή σου...

συγγνώμη αν ξύνω παραπάνω ένα σου σημάδι

την αγάπη μου

χρυσάνθη είπε...

Γλυκό νοσταλγικό ,με την παιδική αθωώτητα να τα βλέπει όλα αισιόδοξα και παραμυθένια!!!Μακάρι να μπορούσαμε να διατηρήσουμε τον τρόπο σκέψης και να αντομετωπίζουμε τους άλλους με παιδική ψυχή!!!Ομως μεγαλώνωντας πάντα έχουμε μια δεύτερη σκέψη να μας συγκρατεί!!!!!Φιλάκια!!!!!!!

χρυσάνθη είπε...

Ουπςςς και το ορθογραφικό λάθος!μεγαλώνοντας ήθελα να γράψω! Είδατε ?????είμαι μεγάλη πλέον για λάθη και παραλείψεις!!!!!!!!!

Μηθυμναίος είπε...

Άντε, βρε Μαριάνθη, να ’ναι τυχερό το αθώο χεράκι της προσφοράς καθώς και το λαχείο που αγόρασες. Σε καιρούς κρίσης είναι μια ελπίδα…
Όμορφες, νοσταλγικές, πολύ προσωπικές στιγμές μας έγραψες.
Για λίγο σ’ έφερα στο νου μου να στέκεσαι πεισμωμένη και να περιμένεις τον «κύριο»(?) να φυλλομετρά τα λαχεία…

Dennis Kontarinis είπε...

Εξαιρετικά νοσταλγική και υπέροχη η ανάρτησή μου αγαπητή μου Μαριάνθη.
Πάντως εγώ, δεν θα είμουνα σαν τον κύριο να σε κάμω να περιμένεις. Ένα δυό λαχεία θα τα αγόραζα.
Σου εύχομαι καλή τύχη στο λαχείο πουτ αγόρασες. Μιά όμορφη ελπίδα σε εποχές οικονομικής κρίσης. Που ξέρεις;
Νάσαι καλά
Ντένης.

pylaros είπε...

Αληθινό, αθώο, νοσταλγικό της παιδικής ηλικίας, δακρύζουν τα μάτια όταν θυμάμαι τέτοια,

δεν ξέρω αν επιτρέπεις αλλά μου θύμησες ότι κάποτε κι εγώ πουλούσα τσιγάρα χύμα Νο 3 παπαστράτου. ¨ηταν οι κούτες 80 σιγαρέττα η κάθε μία

με τέτοιες αναμνήσεις τα Χριστούγεννα φαντάζουν πιο ανθρώπινα πιο αληθινά


Αγαπητή μου Μαριάνθη Καλά κι αυτυχισμένα Χριστούγεννα στην οικογενειακή σου θαλπωρή Νίκο και παιδιά

χαιρετω
Γαβριήλ

Αστοριανή είπε...

..."...-δεν θα μας τύχει, το "τετοιωμένο!!!"
έλεγε πικραμένα, ο πατέρας...

Δεν μας "ετυχε",
Μαριανθάκι μου,
ίσως είναι κι αυτός ένας λόγος που ...μ' έφερε εδώ!!!
'Ομως, μιας και κανείς μας δεν γνωρίζει τί συμβαίνει την επομένη στιγμή,
ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ με το δικό σου...
όπως
και με τις αναμνήσεις σου, πάντα με συγκίνηση.

Εδώ, υπομονετικά κι ελπιδοφόρα, περιμένουμε το ...οικογενειακό μας λαχείο...
¨ολα είναι καλά...
Σε/σας φιλώ/-ούμε,
Υιώτα
Δημήτρης

Ηλέκτρα Βαλάση είπε...

Θα μου πάρει η μητέρα μου λαχείο... όπως κάθε χρόνο άλλωστε! :))

Όμορφη ανάρτηση Μαριάνθη!

Την καλησπέρα μου!

Thalassenia είπε...

Καλή τύχη στο λαχείο σου και στην ζωη σου πάντα.
Τρυφερές αναμνήσεις.

Καλό ξημέρωμα.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Μαριάνθη, με γοήτευσε το κείμενό σου..
Απολαυστικό!
Αυτός ο Καζαμίας!
Έπεσε κάποτε στα χέρια μου. Συνονθύλευμα των πάντων! Τίποτα δεν υπήρχε που να μη χωράει εκεί!
Φιλιά πολλά

marilia είπε...

Θα πάρουμε. Πάντα παίρνει ο μπαμπάς, έτσι, για το καλό, λέει. Τις περισσότερες φορές ούτε που κοιτάμε το αποτέλεσμα. Ίσως γιατί θεωρούμε πως τα κέρδη βρίσκονται αλλού. Σε αναμνήσεις τρυφερές, παιδικές, γλυκές που ξυπνούν τέτοιες μέρες, ας πούμε. ;)

καληνυχτοφιλί

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ Μάρα μου και εύχομαι τα Χριστούγεννα να΄ναι γλυκά για όλους. Σήμερα κουβέντιαζα για το χιονιά στα μέρη σας. Φαντάζομαι τοπίο. Απολαύστε το.Φιλιά.

Μαριάνθη είπε...

Γιαγιά Αντιγόνη με συγκινείς. Γνώριζε ότι, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα τα καλά σου λόγια. Σε ευχαριστώ!

Μαριάνθη είπε...

Ευτυχώς καλή μου meggie που έτυχε η χοντροκοπιά αυτή σε μένα και όχι σε κάποιο παιδί που θα το έκανε από βιοπορισμό.
Με το καλό να έρθουν οι Άγιες μέρες.

Μαριάνθη είπε...

Μας συγκρατεί πολλές φορές καλή μου Χρυσάνθη ως καινό δαιμόνιο. Καλά το λες.
Τα Χριστούγεννα κουβαλούν αγάπη όμως και κάνουν ανάλαφρη κάθε καρδιά.

Μαριάνθη είπε...

Και όσο για τα ορθογραφικά λάθη μη δίνεις σημασία. Σε όλους άλλωστε ξεφεύγουν λόγω βιάσης.Για μένα δεν έχουν κανένα νόημα, δε στέκομαι σε αυτά -αν και δασκάλα- γιατί θεωρώ πως το νόημα της ζωής είναι στο περιεχόμενο στην ουσία των πραγμάτων και όχι στο περίβλημα. Άρα σημασία έχει τι λέμε και γράφουμε και όχι πώς το γράφουμε. Να σαι καλά.

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ Στράτο για την καλή ευχή. Με έκανες και γέλασα με την τελευταία σου πρόταση. Χαιρετισμούς πολλούς.

Μαριάνθη είπε...

Κύριε Ντένη σε ευχαριστώ για όσα λες. Με τιμάς. Είμαι σίγουρη πως με την ευαισθησία που σε διακρίνει θα χες αγοράσει πολλά λαχεία. Χαιρετώ σε.

Μαριάνθη είπε...

Μα τι λες κ. Γαβριήλ; Ξέρεις πού με πήγες με την αναφορά στα τσιγάρα; και μεις πουλούσαμε. Είχαμε μάλιστα από τις παλαιότερες άδειες, καθότι το μαγαζί μετρούσε χρόνια προπολεμικά από τον παππού μου. Ξέρω ιστορίες λοιπόν για τις κούτες αυτές που ο κόσμος λόγω της ανέχειας αγόραζε ένα ένα ή δυο δυο τα τσιγάρα αφού δεν είχε λεφτά για πακέτο. ΄Ετσι πουλούσε ο παππούς μου. Εγώ έφτασα τον άσσο φίλτρο ή σκέτο νομίζω και το 22 του παπαστράτου ήτανε. Αυτά τα πουλούσα και γω. Μες στο τσιγάρο μεγαλωμένη παρόλαυτά δεν καπνίζω!!
Χαιρετισμούς σε όλους σας.

Μαριάνθη είπε...

Αυτό είναι το λαχείο που περιμένετε καλή μας Γιώτα και με το καλό να σας έρθει. πρώτος αριθμός με εγγύηση και πολύτιμος. Φιλιά πολλά με θέρμη κατδιάς αν και η ατμόσφαιρα εδώ του χιονιά.

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ Ηλέκτρα μου!!
καλή τύχη έστω και για χαρτζιλίκι και σε σένα.

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ καλή μου θαλασσοβρεγμένη!!Τα λόγια σου με συγκινούν.Η επίσκεψή σου μια ομορφιά.

Μαριάνθη είπε...

Μέσα στην ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και του νέου έτους και ο Καζαμίας Ρεγγίνα μου. Να σου πω και την αλήθεια, εμείς με τον άντρα μου το΄χουμε στο γούρι να αγοράζουμε έναν καζαμία.Συνθέτουν το τοπίο των εορτών όλα αυτά. Χαιρετισμούς.

Μαριάνθη είπε...

Καλή τύχη σας εύχομαι. και γω μια επιπόλαιη ματιά τα ρίχνω. Δε βαριέσαι. Το λαχείο για μένα είναι η υγεία και η εσωτερική ηρεμία και πληρότητα.
Φιλιά.

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Εξαιρετικό!
ΜΕ ευαισθησία.
Η φράση μαχαίρι, στο τέλος πονάει.
Ας ευχηθούμε να μην αφήνουμε κανέναν να μας περιμένει.
Ας μην αφήσουμε Εκείνον, τον Έναν να μας περιμένει.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Μαριάνθη μου αυτές οι γλυκές όπως εγώ τις βλέπω αναμνήσεις σου,έστω
κι αν περίμενες να πάρει ο κύριος
λαχείο, έχουν την χάρη τους.
Πάντα έπαιρνε ο πατέρας μου λαχεία,
ποτέ δεν κερδίσαμε.Όμως το λαχείο
στον άνθρωπο είναι η υγεία, η αγάπη,κι η ανθρωπιά. Και λίγα λεφτουδάκια βέβαια δεν βλάπτουν.
Σε σένα και στην οικογένειά σου εύχομαι "Χαρούμενα Χριστούγεννα,
Καλή Χρονιά" και καλά κέρδη.
Μαργαρίτα

Μαριάνθη είπε...

"Ας μην αφήσουμε Εκείνον, τον Έναν να μας περιμένει."
Αμήν!!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις ευχές.
Καλές γιορτές.

Μαριάνθη είπε...

Χάρηκα που πέρασες Μαργαρίτα. Πολύ σωστά τα λες. Το νόημα και τα κέρδη στη ζωή είναι πάνω απ΄όλα η υγεία και η ηρεμία η εσωτερική πρωτίστως στον άνθρωπο΄Αυτή η πολυπόθητη και δυσεύρετη πληρότητα του ψυχικοπνευματικού μας κόσμου.
Να είσαι καλά και να φτάσουμε ευλογημένα στις γιορτές. Εδώ χιονιάς με τις ομορφιές του λευκού και φρέσκου αέρα!!

Κούκος είπε...

Για το κείμενο δεν έχω λόγια. Σπάνια στις μέρες μας διαβάζει κανείς τόσες λίγες λέξεις που όμως καταφέρνουν να πουν τόσα πολλά.
Εντάξει, για την ευαισθησία σου γνώριζα. Ξεχειλίζει το μπλοκάκι σου σε κάθε του ανάρτηση. Η έκπληξη ήταν το στιλ της γραφής σε μια ιστορία έστω και προσωπική. Εδώ "αλλάζει το πράμα". Και είναι μια πολύ ευχάριστη αλλαγή!
Γι αυτό λοιπόν άρχισε (εκτός από το να περιγράφεις) να γράφεις.
Σε χαιρετώ και σε φιλώ από το όμορφο (και παγωμένο) νησί μας

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ θερμά για τα όσα γράφεις.
Υπολογίζω τα όσα έγραψες. Να είσαι καλά και να περάσεις χαρούμενες και ξέγνοιαστες γιορτές.

Roadartist είπε...

Αγοράζω λαχείο...μα απογοητεύομαι γιατί ποτέ δεν κερδίζω :)

Μα τι σου είναι τα όνειρα ε; Και μόνο η σκέψη τους...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
ΥΠΕΡΟΧΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Unknown είπε...

Μαριάνθη μου,
καλές γιορτές με υγεία και αγάπη.

Σε φιλώ

χρυσάνθη είπε...

Πέρασα να σου ευχηθώ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ , με υγεία,αγάπη και οικογενειακή γαλήνη!!!!!!

Μαριάνθη είπε...

Roadartist, Σκρουτζάκο, meggie και Χρυσάνθη
σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και την επίσκεψή σας. Με θέρμη καρδιάς σας εύχομαι καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα. Να περάσετε καλά όλες τις γιορτές και χαρά να έχετε.
Με την αγάπη μου.

eleni είπε...

Τόσο τρυφερές αναμνήσεις από τα μικράτα σου-αυτές οι γλυκές στιγμές μένουν και μας συνοδεύουν ολόκληρη ζωή!!!
Μαριάνθη μου,πάντα να τις κρατάς φυλαχτό στη ζωή σου!
Φιλάκια!!!