Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

" Από τα Κόκκινα Φανάρια στο περιβόλι της Παναγίας "

" Πολυκύμαντο, πότε φουρτουνιασμένο, πότε γαληνεμένο και πότε εφιαλτικό το επί γης ταξίδι του Αλέκου Γαλανού. Τα γεγονότα, όλα αληθινά και τεκμηριωμένα, ανιστορούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Απ' τη Μικρασιατική καταστροφή και το ριψοκίνδυνο άλμα του πατέρα του που έσωσε την Ασημίνα, τη σεβάστηκε και μετά την έκανε γυναίκα του, μέχρι την επεισοδιακή "προταφή" του εν ζωή, σε ένα υγρό υπόγειο. 
Ο θεατράνθρωπος αυτός που, δεκάχρονος είδε την αδερφούλα του να ξεψυχά και τα τραύματα τον συνοδέψανε ως το τέλος, σπούδασε γεωπονία κι όλες τις μορφές της έβδομης τέχνης κι εξορίστηκε στα σύνορα να εκπαιδεύσει αγρότες κι αγροτόπαιδα. Κατάφερε να διανθίσει το Υπουργείο Γεωργίας, με την αίγλη του, ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια, κι έφερε το θέατρο, ραδιόφωνο και κινηματογράφο στα καπνοχώραφα, στη στάνη, στα λιοχώραφα, μέχρι και στο σαλόνι το αριστοκρατικό. 


Ύμνησε τις πόρνες που πέφτουν θύματα σωματεμπόρων, και το κλασικό του έργο "Κόκκινα Φανάρια" συνεχίζει να παίζεται σε όλη την Ελλάδα κι εξωτερικό. Ως ταινία πήγε μέχρι το Όσκαρ και πήρε τη δεύτερη θέση μετά τον Φελίνι.
Η δοκιμασία ήλθε ξανά με τον διπλό θάνατο των γονιών του μέσα σε ένα μήνα, κι αργότερα του Γέροντα Παΐσιου. "Τι μου απομένει τώρα-, η σειρά μου" είχε πει στο συγγραφέα. 
Ήρθε κι ο τελευταίος εφιάλτης, με απανωτά χτυπήματα του καρκίνου. Στα πρόθυρα της κατάρρευσης έγινε η απρόσμενη ανατροπή κι ο σχεδόν άθεος θεατράνθρωπός μας που μεγάλωσε στην Τρούμπα, βρέθηκε στο Άγιο 'Ορος. Κι αντί δύο μήνες, έζησε 22 χρόνια. Τα πιο πολλά ως δόκιμος μοναχός. 


Όλα τούτα, με πολλές εκπλήξεις κι εικόνες ζωντανές, τα βιώνει ο αναγνώστης του βιβλίου που κρατάτε. Πότε χαμογελάει, πότε βουρκώνει και πάντα αγωνιά για την ύστατη προσπάθεια του Αλέκου να λυτρωθεί, να σώσει την ψυχή του." 

Όλα τα παραπάνω διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου  " Από τα Κόκκινα Φανάρια στο περιβόλι της Παναγίας " . Μια γραπτή μαρτυρία ζωής που κραυγάζει την αρετή της φιλίας, της αφοσίωσης στο φίλο, από το συγγραφέα Γιώργο Καμβυσέλλη για τον μεγάλο θεατράνθρωπο Αλέκο Γαλανό.


 Ένα βιβλίο που μόνο και να το φυλλομετρήσει κανείς καταλαβαίνει πως μπροστά του ζωντανεύει μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου μέσα από τα κείμενα τις εικόνες. 
Προσωπικά έγγραφα του Αλέκου Γαλανού, αποκόμματα από δημοσιεύματα του τύπου της εποχής που αφορούσαν στην επιτυχία της ταινίας " Κόκκινα Φανάρια ", μα και μία αναλυτική παρουσίαση της ζωής του με αναδρομή στα παιδικά του χρόνια, τη δράση και το έργο του ως γεωπόνου-διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, τα χνάρια του στα Δίκαια του Έβρου, δίνουν ένα αποτέλεσμα μεστό και φανερώνουν το πάθος του συγγραφέα να αναδείξει και να αφήσει γραπτή μαρτυρία για τη ζωή  και το έργο του συναδέλφου στο Υπουργείο Γεωργίας  και αδερφικού του φίλου.  



Στην ταινία «Κόκκινα Φανάρια», με σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη, που έγραψε τη δική της ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Τζένη Καρέζη, Κατερίνα Χέλμη, Γιώργος Φούντας, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Δέσπω Διαμαντίδου, Μάνος Κατράκης, Φαίδων Γεωργίτσης κ.ά. Τη μουσική έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος. Το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους του Αλέκου Γαλανού και μουσική Ξαρχάκου ερμήνευσε η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου, ενώ άλλα τραγούδια του με μουσική Γιάννη Σπανού απέδωσε η Δήμητρα Γαλάνη κ. ά.



Το βιβλίο παρουσιάζεται στο αθηναϊκό κοινό τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011, στις 6 και 30 το απόγευμα στον κινηματογράφο «ΚΑΛΥΨΩ» (επί της οδού Γρηγόρη Λαμπράκη και Καλυψούς) του Δήμου Καλλιθέας.

Διοργανώνει το περιοδικό «ΒΟΡΕΑΣ»

  Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου - Άγιον Όρος.    

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου 






20 σχόλια:

erifili είπε...

Μαριάνθη μου, τι υπέροχο αφιέρωμα σ'αυτόν τον τόσο μεγάλο ΄Ανθρωπο!!!Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να παραβρεθώ στην παρουσίαση του βιβλίου αυτού.Πρόσφατα ο Θεατρικό ΄Ομιλος ΄Ορχομενού ανέβασε τα "Κόκκινα Φανάρια" και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα τα παρουσίασε στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Χαλκηδόνας-Νέας Φιλαδέλφειας.Αλήθεια σου έχω πει ότι είμαι Φιλαδελφιώτισσά?Τρίτη γενιά προσφύγων από την Σμύρνη.Την καλημέρα μου.

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΙΑΝΘΗ!
ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΛΑΝΟ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ , ΣΤΙΣ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΛΟΙΠΟΝ!
ΦΙΛΑΚΙΑ.

Μηθυμναίος είπε...

Βρέθηκα το Σάββατο στην Άγρα όπου παρυσίασαν το βιβλίο του Γ. Καμβυσέλλη. Αν ήξερα ότι θα έκανες ανάρτηση θα σου έστελνα.

Αν έχω επιστρέψει μέχρι τότε στην Αθήνα, το υποσχέθηκα στο Γιώργο, θα είμαι στην παρουσίαση.

Πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο το οποίο άρχισα να διαβάζω και το μοιράζομαι με την Αλεξάνδρα.

Με την αγάπη μου!

χρυσάνθη είπε...

Μαριανθάκι και γω δεν γνώριζα για τοΦιλάκια!!!ν Γαλανό!!ευχαριστούμε πολύ!!!

pylaros είπε...

Τηνν καλημέρα μου αγαπητή μου Μαριάνθη αν και έξω βρέχει και βροντά.

Τα "Κόκκινα Φανάρια' μου θυμίζει τα χρόνια εκείνα τα πέτρινα, όχι δεν έχω δει την ταινία, ένεκα που ήμουν διαβάτης σε μονοπάτια του σύμπαντος αυτά που δεν έχουν τέλος...
Γράφεις:
(Κι αντί δύο μήνες, έζησε 22 χρόνια. Τα πιο πολλά ως δόκιμος μοναχός.)

Έμεινα έκπληκτος...


Χαιρετισμούς
Γαβριήλ

Μαριάνθη είπε...

ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΥ ΠΟΣΟ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ. ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΑΝΤΟΥ. ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Μαριάνθη είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗΝ ΕΦΗ!!ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝ ΠΑΡΕΒΡΕΘΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ . ΚΑΙ ΓΩ ΕΜΑΘΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΩΣ Ο ΓΑΛΑΝΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ. ΕΚΕΙ ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ.ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΜΕ!!

Μαριάνθη είπε...

ΕΜ!ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΣΤΡΑΤΟ!!ΔΕΝ ΕΙΠΕΣ ΤΙΠΟΤΑ, ΧΑ ΧΑ!!!ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ.

Μαριάνθη είπε...

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΟΥ. Ε ΝΑ ΓΙΑΥΤΟ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΝΕΑ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ, ΠΕΡΑΣΑ...ΦΙΛΙΑ!!!

Μαριάνθη είπε...

ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΓΑΒΡΙΗΛ!!ΠΟΛΥΣΗΜΑΝΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΧΕΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!!!

Νίκος Διακογιάννης είπε...

Καλησπέρα, Μαριάνθη. θα κάνω δημοσίευση της παρουσίασης του βιβλίου, μήπως βοηθήσω κι εγώ με τη σειρά μου να έρθει πιο πολύς κόσμος. Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση αυτή! καλό βράδυ από τη Νίσυρο.

Αστοριανή είπε...

Μαριάνθη μου,
(με τα... κεφαλαία σου!!!)
χάρηκα να μάθω κάτι που δεν ήξερα...
Εύγε σου!
Φιλάκια σε όλους,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

Μαριάνθη είπε...

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΝΙΚΟ!ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟ ΧΑΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΣΟΥ ΕΡΓΟ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Μαριάνθη είπε...

ΓΙΩΤΑ ΜΟΥ ΣΑ ΝΑ ΧΑΘΗΚΑΜΕ ΛΙΓΟ!ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΟΥ.
ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!!!
ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!

marianaonice είπε...

Απίστευτη παρουσίαση του κλασικού αυτού έργου, όντως και τόσο ανθρώπινο και ζεστό αφιέρωμα στον Αλέκο Γαλανό!
Και το μουσικό συνταίριασμα του λόγου σου τέλειο!...
Μπράβο σου!
Εύγε!!

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη.
Την ταινά "Τα κόκινα φανάρια" την έζησα από κοντά διότι εκείνη την περίοδο εργαζόμουν στον ελληνικό κινηματογράφο, τενικός.
Για τον Γαλανό έχω διαβάσει πολλά. Όμως εσύ με την ανάρτησή του μας δίνεις μια υπέροχη και άρτια εικόνα του.
Πως μπορεί να συνδεθώ με αυτούς που διακινούν το βιβλίο;
Την αγάπη μου σε όλη την οικογένεια.

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ Μαριάνα μου για όλα όσα λες και χαίρομαι.
Να σου πω: Ακόμη και να μην είχα ζήσει μέρος από τις αγωνίες μα και τον αγώνα του συγγραφέα προκειμένου να φέρει σε πέρας αυτό το βιβλίο, διαβάζοντας και φυλλομετρώντας τις σελίδες του θα ένιωθα το πάθος του. Ξεχειλίζει συναίσθημα.Γιαυτό και τούτη η ανάρτηση είναι μια ελάχιστη αναφορά.
Σε φιλώ.

Μαριάνθη είπε...

Για ακόμη μια φορά με εντυπωσιάζεις κύριε Ντένη. Βέβαια δε με εκπλήσεις διότι γνωρίζω τη πολυσημεία σου και το πολύπλευρο της παρουσίας σου στο στίβο της ζωής και της τέχνης εν γένει.
Νομίζω πως ήδη θα έχεις διαβάσει και το μήνυμα που έστειλα στο mail σου για τα υπόλοιπα. Την αγάπη μου σε όλους σας και ιδιαίτερους χαιρετισμούς στην κυρία Νίκη.

magda είπε...

Μαριάνθη μου,
Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για το ζεστό καλωσόρισμα σου!
Νοιώθω πολύ "οικογενειακά" εδώ μέσα.
Με συγκίνησαν πολύ τα όσα γράφεις, γιατί όπως ξέρεις και ο δικός μου πατέρας, έπιασε "σκάλα" στην Μυτιλήνη, όντας μόλις δύο ετών,με τον αδελφό του τεσσάρων.
Δυσκολεύτηκα πολύ να δεχθώ τον τίτλο του βιβλίου, το διάβασα πολλές φορές για να τον συνηθίσω.
Οι διευκρινίσεις σου βοήθησαν πολύ.
Καλή επιτυχία στο βιβλίο!
Χαιρετισμούς στην οικογένειά σου.
Χάρηκα που σας ξαναείδα!

Μαριάνθη είπε...

Μάγδα μου με κυριεύει η χαρά που πάλι θα είσαι κοντά μας μετά το πέρας τον διακοπών. Σε περίμενα στον ιστοχώρο σου .Σε ευχαριστώ για όλα όσα λες και θέλω να πω πως το καλοκαίρι που μόλις αφήνουμε πίσω μας ήταν γενναιόδωρο . Ένα από τα πολύτιμα δώρα του ήταν η ενδυνάμωση των αθρώπινων σχέσεων, της φιλίας της ζεστασιάς. Αυτό συνέβη και με σας.
Ναι λίγο περίεργος ο τίτλος του βιβλίου, μαρτυρά όμως μια πορεία ζωής πέρα για πέρα αληθινή όσον αφορά τον Αλέκο Γαλανό. Βιβλίο με πολύ υλικό.
Σε φιλώ και εύχομαι καλό φθινόπωρο .