Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

"ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Το κορυφαίο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης επέλεξε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να παρουσιάσει στα πλαίσια της επετείου του εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.
Η εκδήλωση έγινε τη Δευτέρα στις 29 του μήνα, στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης .


Μετά από τις εναρκτήριες προσφωνήσεις , της παρουσίασης του έργου προηγήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του εθνικού μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που χαιρέτιζε την εκδήλωση.
Το σκηνικό της συναυλίας συνέθεσαν σε μια εκπληκτικά εναρμονισμένη παρουσία : 
Η  Χορωδία Νέων και η Παιδική Χορωδία " Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος" υπό τη διδασκαλία του Χρυσόστομου Σταμούλη και της Ιωσηφίνας Κατωφλίδου.
Η Orchestra Mobile -που δημιούργησαν οι Θεόδωρος Ορφανίδης και Σόνια Θεοδωρίδου- υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη.
Ο λαϊκός τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο βαρύτονος Κώστας Ραφαηλίδης.
Ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας υπήρξε συγκλονιστικός στις αφηγήσεις του. "Ζωντάνεψε" την "Πορεία προς το Μέτωπο" , ενστάλαξε τον παλμό και τη δραματικότητα του έργου καθηλώνοντας τους παριστάμενους στο σύνολό τους. 
Η απόδοση όλων των μερών του έργου από τις Χορωδίες και τους τραγουδιστές ενέπνευσε πλήθος αισθημάτων που μαζί με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Mobile προσέφεραν πληρότητα αισθητικής απόλαυσης και κορύφωση ψυχικής ανάτασης στο κοινό .


Με το πέρας της συναυλίας ο Αρχιερ. Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης π. Δαβίδ Τζιουμάκας εξέφρασε τα συγχαρητήρια στους συντελεστές και επισήμανε με το λόγο του το πολυδιάστατο  μήνυμα του "'Αξιον Εστί".


Γ. Ανδρεάτος, Θ. Ορφανίδης, Κ. Ραφαηλίδης, Τ. Νούσιας και Χρ. Σταμούλης απολαμβάνουν ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παριστάμενους της κατάμεστης αίθουσας , ως ελάχιστο αντίδωρο της συγκίνησης και των όλων υψηλών  αισθημάτων που  ενέπνευσε η εκδήλωση στο σύνολό της.  

Μαριάνθη Βάμβουρα

4 σχόλια:

Αστοριανή είπε...

Να ήμουν εκεί!!!!!!!!!!!

Μαριάνθη μου, ΑΥΤΑ είναι που μας λείπουν και μαραζώνει η ψυχή μας!

Τα γνωστά με την ...Σάντυ και την πανσέληνο... συνεχίζονται ομαλότερα κι απόψε, με τις παλίρροιες και τους ανέμους,
μα τα ...δύσκολα της συγκοινωνίας, και αποκατάστασης ηλεκτρισμού κ.λ.π., σε καμιά εβδομάδα, λένε...
κι απόψε, η νύχτα κρυώνει!

Ευχαριστώ που μας σκέπτεσαι, και το εκτιμώ πολύ.

Φιλιά στους δικούς σου,
Υιώτα

Μαριάνθη είπε...

Γιώτα μου γλυκιά και πολύ αγαπημένη!!! Εύχομαι γρήγορα να τελειώσει η περιπέτεια η καιρική.
Πάντα σας σκεπτόμαστε και σας κουβεντιάζουμε.
Καλά να είστε όλοι. Φιλιά πολλά ιδιαίτερα στους Δημήτρηδες της οικογένειάς σας (μικρό -μεγάλο) που από τα διάφορα δεν μπορέσαμε να ευχηθούμε εγκαίρως.

pylaros είπε...

Όμορφα και ωραία μας ενημερώνεις αγαπητή μου Μαριάνθη,

Η Θεσσαλονίκη είναι νομίζω η αμόλυντος σύγχρονη Ελληνική πρωτεύουσα.

Χαιρετισμούς

Γαβριήλ

Μαριάνθη είπε...

Γεια σου κύριε Γαβριήλ!!
Ελπίζω να καταφέρεις σε κάποιο ταξίδι σου στην Ελλάδα να ανηφορίσεις και προς τη θεσσαλονίκη για να σε ξεναγήσουμε και να τη γνωρίσεις από κοντά. Σε χαιρετώ και ελπίζω να ηρεμούν σιγά σιγά τα πράγματα στη Νέα Υόρκη. Διάβασα τα mail και σε ευχαριστώ. Χαιρετισμούς σε όλους σας στην οικογένεια.