Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Στην τάξη με τη συγγραφέα Λίτσα Ψαραύτη!


Περί συγγραφέως ο λόγος πάλι!!
Μόνο που και τούτη τη φορά, δυσκολεύομαι να οριοθετήσω τις σκέψεις και το λόγο μου. Είναι τόσο έντονα, μαζί με τα αισθήματα που προκάλεσε αυτή η συνάντηση που δυσκολεύομαι να τα βάλω σε μια σειρά... Ομολογώ λοιπόν και προσπαθώ να κάνω υπέρβαση αυτής της δυσκολίας.
Ξεχωριστή και ιδιαίτερη η Τετάρτη 12 του μήνα αφού την τάξη μας επισκέφτηκε η πολύ αγαπημένη μας συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας κ. Λίτσα Ψαραύτη. Αφορμή της επίσκεψης το βιβλίο "Τα δάκρυα της Περσεφόνης" σχετικό με το μύθο της Περσεφόνης και της Δήμητρας καθώς συνδέεται και με τη μυθολογία που πραγματεύεται το μάθημα της Ιστορίας φέτος στην τρίτη τάξη.
Αναλυτική, ακούραστη, με έντονη τη διάθεση για συζήτηση με τους μαθητές η Λίτσα Ψαραύτη μίλησε , άκουσε και είδε. Άνοιξε το νου και την καρδιά της στους μαθητές που είχαν ασχοληθεί με το συγγραφικό της έργο και επιθυμούσαν πια μια γνωριμία μαζί της.


 " Ο εφιάλτης της Περσεφόνης" γίνεται το τραγούδι υποδοχής της συγγραφέα από τους μαθητές της τρίτης τάξης και ο μουσικός κ. Παναγιώτης τους συνοδεύει με την κιθάρα του.

Οι μαθητές δείχνουν στη συγγραφέα τις "Εποχές" που ζωγράφισαν αφού ο μύθος της Περσεφόνης ερμηνεύει και την εναλλαγή τους. Και κείνη εντυπωσιάζεται από τη λεπτομέρεια... των παιδικών χεριών...

Της μιλούν και για την εργασία που έκαναν σχετικά με τα όσα έψαξαν και βρήκαν στο διαδίκτυο για  τις παροιμίες, τα τραγούδια και  τη διατροφική αξία του ροδιού που τόσες φορές το αναφέρει η ιστορία που διάβασαν.


Η γωνιά με τα  ρόδια- πήλινα δημιουργήματα και κάποια από τα βιβλία της Λίτσας Ψαραύτη. 


Το πανεράκι με τα δάκρυα-στάχυα και τα ρόδια, προσφορά στη συγγραφέα.

Τα παιδιά έκαναν την ιστορία ζωγραφιές και στόλισαν την τάξη.

Το βιβλίο , τα πήλινα ρόδια και οι σελιδοδείκτες  - στάχυ που έφτιαξαν.
Και επειδή τέτοιες συναντήσεις μόνο χαρά προσφέρουν και δεν πρέπει να ξεχνιούνται, στο φακό όλοι μαζί!!


Η πρώτη αναμνηστική φωτογραφία , με τον σχολικό σύμβουλο κ. Σ. Μαρκάδα ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του και μοιράστηκε μαζί μας τη χαρά της επίσκεψης της κ. Λίτσας Ψαραύτη αφού όπως χαρακτηριστικά είπε θαυμάζει το συγγραφικό της έργο και είναι αναγνώστης της.


Οι μέρες που προηγήθηκαν της επίσκεψης ήταν γεμάτες από δραστηριότητες χάρη στα "Δάκρυα της Περσεφόνης" .

Χωριζόμαστε σε ομάδες και ζωγραφίζουμε τις Εποχές.

  Πλάθουμε πήλινα ρόδια.

 Κάνουμε την ιστορία ζωγραφιά!!!

Λίγα λόγια για τη Λίτσα Ψαραύτη:

H Λίτσα Ψαραύτη γεννήθηκε στη Σάμο. Mετά τις σπουδές της στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο σπούδασε αγγλικά και εργάσθηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Eκκλησιών και στην Aμερικανική Πρεσβεία στην Aθήνα.Tο πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 1980 και από τότε είχε μια γόνιμη καριέρα γράφοντας μυθιστορήματα, διηγήματα και ανθολογίες (για τα ελληνόπουλα που ζουν στο εξωτερικό). Tο έργο της γρήγορα αναγνωρίσθηκε ευρύτατα στην Eλλάδα και τιμήθηκε με πολλά ελληνικά βραβεία. Tο μυθιστόρημά της "Tο διπλό ταξίδι" γράφτηκε το 1988 στον Tιμητικό Πίνακα "Πιέρ Πάολο Bερτζέριο" για την παιδική λογοτεχνία του Πανεπιστημίου της Πάντοβα της Iταλίας. Tο 1991 το βιβλίο της "Tο αυγό της έχιδνας" πήρε Έπαινο της Aκαδημίας Aθηνών. Tο μυθιστόρημά της "Tα δάκρυα της Περσεφόνης" γράφτηκε το 1996 στον Tιμητικό Πίνακα της IBBY (International Board on Books for Young People). Πήρε επίσης τη μεγαλύτερη στην Eλλάδα διάκριση για την παιδική λογοτεχνία, το "Kρατικό Bραβείο 1996" του Yπουργείου Πολιτισμού για το βιβλίο της "Tο χαμόγελο της Eκάτης". Tο έτος 2000 ήταν υποψήφια για το Bραβείο Άντερσεν, το Nόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας.  
Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια: π.χ. το 1986 εκπροσώπησε την ελληνική παιδική λογοτεχνία στο Διεθνές Συνέδριο Συγγραφέων και Eικονογράφων Παιδικής Λογοτεχνίας στο Oχάϊο των HΠA και το 1987 προσκλήθηκε από την Ένωση Σοβιετικών Συγγραφέων και το περιοδικό "Nτέτσκαγια Λιτερατούρα" στο πλαίσιο προγράμματος μορφωτικών ανταλλαγών. H Λίτσα Ψαραύτη καλείται πολύ συχνά σε σχολεία και σε άλλες εκδηλώσεις "συνάντησης με το συγγραφέα" σε όλη την Eλλάδα και είναι ομιλήτρια σε πολιτιστικά γεγονότα, συνέδρια και παρουσιάσεις βιβλίων. Eίναι μέλος πολιτιστικών σωματείων όπως ο "Kύκλος του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου" και η "Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά". Eίναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του περιοδικού "Διαδρομές". 

Μαριάνθη Βάμβουρα

6 σχόλια:

Dennis Kontarinis είπε...

Kαλή σου μέρα αγαπητή μου Μαριάνθη.
Νομίζω ότι αυτές οι επισκέψεις πνευματικών ανθρώπων στα σχολεία - κάτι που δεν γίνεται εδώ - είναι σημαντικές και βοηθούν πολύ την αγάπη των παιδιών για τα βιβλία.
Σημαντικός άνθρωπος η κ. Ψαραύτη και αξιέπεινο το συγγραφικό της έργο.
Χάρη σε σένα καλή μου Μαριάνθη γνωρίζουμε Ανθρώπους και μαθαίνουμε πολλά.
Νάσαι καλά πάντα.

Paraskevi Lamprini M. είπε...

εντυπωσιακό!!!....
πολύ όμορφα ετοιμάσατε την υποδοχή της κας Ψαραύτη... μπράβο...

και όπως πάντα.. κάτι τέτοιες ευκαιρίες μένουν στα παιδιά... ως δυνατές παιδικές αναμνήσεις... και ευκαιρίες για διάβασμα ποιοτικών βιβλίων!! μπράβο και πάλι!!!

Αστοριανή είπε...

Μαριάνθη μου,
συγχαρητήρια στην κα Ψαραύτη,
σε σένα,
και πιο πολύ στα ΠΑΙΔΙΑ!

Είχα την ευτυχία να με καλούν -ως δίγλωσση συγγραφέα, με βιβλία μου και φωτογραφίες μου με δίγλωσση ποίηση- τα δημόσια σχολεία της κομητείας Κουήνς και μερικά Νεας Ιερσέυ και Μανχάτταν (αυτά μέσω κυριών της εκκλησίας)-
και
πράγματι μου έφερες παραμερισμένες συγκινήσεις...

Τα γράμματα των σχολείων και μερικών παιδιών, ελάχιστα των οποίων ήταν Ελληνόπουλα, είναι στις πλέον όμορφες αναμνήσεις μου.
Χαιρετισμούς
και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στα παιδιά της τάξης σου,
Πάντα με την αγάπη,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

pylaros είπε...

Αξιόλογη η παρουσία της συγγραφέας στα παιδιά, όταν τη γνωρίζουν ο θαυμασμός τους ή ακόμα και η πειέργεια τους, τους παρακινεί ακόμα πιο πολύ ώστε να μελετήσουν και αποστηθήσουν τα έργα της.


Καλή, ωραία η πρωτοβουλία σου αγαπητή μου Μαριάνθη, και σε ευχαριστούμε που την γνωρίσαμε κι εμείς, τα μεγάλα ασπόμαλλα παιδιά.

χαιρετισμούς

Γαβριήλ

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα πνευματικά και δημιουργικά δρώμενα.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ με ΑΓAΠH, ΥΓΕΙΑ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ! Προσωπική και οικογενειακή ΓΑΛΗΝΗ, EIΡHNH στον κόσμο!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ειχα καιρο να ερθω απο εδω απο το σπιτικο σου.Περασα για ν'αφησω τις ευχες μου.Tα πιο ομορφα Χριστουγεννα ευχομαι να περασεις κοντα μ αυτους που αγαπας και οτι ποθησεις να'χεις.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ .Χρονια πολλα γεμάτα υγεια και του Χριστου η γέννηση ας μας φέρει ευτυχια!!!!
Οι επισκεψεις ολων αυτων των σπουδαιων ειναι σημαντικες για τα παιδια Συγχαρητηρια!!!!