Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Άγια Θεοφάνια!


"Ο κύκλος των χριστουγεννιάτικων εορτών κλείνει με τη γιορτή της Βάπτισης, τα Θεοφάνια. Μέχρι δυο δεκαετίες πριν , οι γυναίκες την ημέρα αυτή πήγαιναν στην εκκλησία κρατώντας τρία πορτοκάλια καρφωμένα πάνω σε καλάμια για να τα ευλογήσει ο παπάς.  Στη συνέχεια, μετά τη λειτουργία, αφαιρούσαν το φλοιό, τον κάρφωνων πάνω σ΄ένα σταυρό που έφτιαχναν με τα καλάμια και τον τοποθετούσαν στα χωράφια που είχαν σπείρι σιτάρι, για να΄χουν καλή σοδειά. Σήμερα το έθιμο έχει ουσιαστικά καταργηθεί, αφού τώρα πια σχεδόν κανείς δε σπέρνει." 


Με αυτή την παράγραφο τελειώνει το άρθρο της " Χριστουγεννιάτικα Έθιμα στο Ελληνόφωνο Χωριό της Καλαβρίας Γκαλλιτσιάνο" η Χριστίνα Πετροπούλου , στο βιβλίο "2000 Ελληνικά Χριστούγεννα ", εκδ. Καστανιώτη. 

Μαριάνθη Βάμβουρα


8 σχόλια:

Αστοριανή είπε...

...αφού τώρα πια σχεδόν κανείς δε σπέρνει." Χ.Π.

Μαριάνθη μου!
οδυνηρή κατάθεση!

Να είστε καλά, Φιλάκια σε όλους,
Υιώτα
αστοριανή. ΝΥ

erifili είπε...

Xρόνια Πολλά Μαριάνθη μου και Καλή Χρονιά με υγεία και δημιουργία.

Dennis Kontarinis είπε...

Kαλημέρα σου αγαπητή μου Μαριάνθη.
Χρόνια σου πολλά.
Πολύ ωραία καταγραφή πολιτιστικών παραδόσεων.
Νάσαι καλά.

pylaros είπε...

Να που έμαθα και κάτι που δεν ήξερα,

Χρόνια πολλά αγπαητή μου Μαριάνθη.

χαιρετισμούς

Γαβριήλ

Μαριάνθη είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΩΤΑ ΜΟΥ!!!
ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΚΙ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΕΛΙΚΑ...
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

Μαριάνθη είπε...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΡΙΦΥΛΗ ΜΟΥ! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ :) ΠΑΝΤΑ!!!

Μαριάνθη είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ!!!
ΣΕ ΕΥΧΑΙΡΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΔΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ , ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΘΕ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΟ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ.
ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ.

Μαριάνθη είπε...

ΚΥΡΙΕ ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΟΛΛΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ. ΚΑΙ ΓΩ ΟΣΟ ΔΙΑΒΑΖΩ ΜΑΘΑΙΝΩ. ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΜΑΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ.
ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ.
(ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ. ΠΛΗΘΟΣ ΑΠΟ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ . ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΑΛΕΙ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ.ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟ.)