Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Μουσείο Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ

"Το Μουσείο εξωτερικά"

Έχει περάσει πια μια πενταετία από τότε που η εφημερίδα Washington Post κάνει διεθνώς γνωστή την είδηση της ίδρυσης και ανέγερσης του Μουσείου Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ.

Μια ιδέα που την οραματίστηκε ο  καθηγητής κ. Γιώργος Μάρκου και μαζί με την οικογένειά του τη χρηματοδότησε και την υλοποίησε.

Στο Χαλάνδρι λοιπόν στην οδό Ολύμπου 79 θα φιλοξενηθεί η Ελληνική Συλλογή Νόμπελ. Το κτίριο ολοκληρώνεται.

Η συλλογή περιλαμβάνει σπάνια, παγκοσμίου επιστημονικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και ιστορικού κύρους χειρόγραφα, επιστολές, έγγραφα, μετοχές, άδειες εφευρέσεων, σχέδια, χάρτες, χαρακτικά, φωτογραφίες, κρατικά απόρρητα και εμπιστευτικά φυλλάδια, βιβλία, ανάτυπα, περιοδικά, γραμματόσημα, επετειακούς φακέλους πρώτης μέρας κυκλοφορίας, αφίσες, αντικείμενα από τα εργοστάσια παραγωγής εκρηκτικών υλών Α.Νόμπελ, μετάλλια, παράσημα του Α.Νόμπελ, της οικογένειας του και των Βραβείων Νόμπελ του 20ού αιώνα ενώ τέλος θα περιλαμβάνει και επιπλέον εκθέματα από 210 ιδιωτικές Συλλογές από 62 κράτη. Σύμφωνα με το περιοδικό του Μουσείου, στα καινούρια αποκτήματα προστίθενται άγνωστες, ανέκδοτες φωτογραφίες του Α. Αϊνστάιν κατά την περίοδο 1930-1936.

Τα εκθέματα αυτά είναι αποτέλεσμα πολυετούς αναζήτησης και συλλογής υλικού γύρω από τη ζωή και το έργο του Άλφρεντ Νόμπελ.

Πέρα από τους χώρους των μόνιμων εκθεμάτων και των περιοδικών εκθέσεων, το μουσείο θα περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, αμφιθέατρο 240 θέσεων, βιβλιοθήκη, αρχείο, καφέ-εστιατόριο, ιδιωτικό εκκλησάκι και γκαράζ 60 θέσεων.

 Εξώφυλλο του Περιοδικού

Ιδιαίτερης αισθητικής και ενδιαφέροντος περιεχομένου το μηνιαίο περιοδικό "Νέα του Μουσείου Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ" που κυκλοφορεί σε πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, θέατρα, διεθνή κέντρα αποφάσεων όπως ΟΗΕ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κτλ. Το περιοδικό δημοσιεύει τα θέματά του στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα ταυτόχρονα. 

Η ιστοσελίδα του Μουσείου είναι:

www.museum-hellenic-nobel-collection.gr

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου

6 σχόλια:

pylaros είπε...

Χαρούμεςνη είδηση αυτή αγαπητή μου Μαριάνθη, στην αρχή νόμισα ότι θα περιέχει μόνο αυτούς τους έλληνες που έχουν κερδίσι βραβείο Νόμπελ, σε διάφορες λόγο- τέχνες επιδόσεις κλπ...

Αλλά διαβάζοντας κατάλαβα ότι θα είναι ένα παγκόσμιο μουσείο βασιζόμενο στους νομπελίστας του κόσμου.
Ομολογώ ότι δεν το ήξερα,
Σας ευχαριστούμε για την είδηση αυτή

Χαιρετισμούς
Γαβριήλ

Μαριάνθη είπε...

Ναι έτσι ακριβώς είναι κ. γαβριήλ ένα Μουσείο κόσμημα, που τιμά τον πολιτισμό μας.
Τους χαιρετισμούς μου και την εκτίμησή μου.

Μηθυμναίος είπε...

Κι όχι μόνο αυτό, Μαριάνθη, αλλά προφανώς, και άγνωστο σε πολλούς!

Μπράβο σου που μας πλουτίζεις με τέτοιες αναρτήσεις!

Με τους θερμούς μου χαιρετισμούς!!!

Μαριάνθη είπε...

Ναι Στράτο
πιστεύω κι εγώ ότι τέτοια νέα αξίζει να διαδίδονται διότι υπάρχουν άνθρωποι που τα εκτιμούν κι ενδιαφέρονται, ευτυχώς ακόμη.
Εμείς που το πληροφορούμαστε χαιρόμαστε, αυτοί που το υλοποιούν αξίζουν συγχαρητήρια.
Ευχαριστώ

Αστοριανή είπε...

...Καθυστερημένη...νυσταγμένη, ζαλισμένη ακόμη από τον λαμπρό ήλιο της Ελλάδας μας...
μα δεν μπορούσα! ήξερα ότι κάτι (!) θα βρω εδώ!...
Εύγε, καλή μου,
Υιώτα,
Αστοριανή,
ΝΥ

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ Γιώτα.
Δίνεις ζωή στον ιστοχώρο μου.
Χαιρετισμούς και στον καλό μας Δημήτρη. Να είστε καλά.