Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Η ΠΡΩΤΗ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

«Ο Ακάθιστος Ύμνος», ρωσική εικόνα του 14ου αιώνα. Στο κέντρο εικονίζεται η Παναγία, ενώ καθεμιά από τις μικρές περιφερειακές εικόνες αφορά τη διήγηση ενός από τους 24 «οίκους» του Ακάθιστου Ύμνου.

Αίσθηση Ανοίξεως με περιέβαλλε απόψε το βράδυ καθώς βημάτιζα προς το ναό για να απολαύσω τη χάρη και την αρμονία της ποιητικής τέχνης προς την αιώνια Μητέρα. Η πρώτη Παρασκευή των Χαιρετισμών, που τόσο πρόωρα μας ήρθε φέτος, με το Φλεβάρη όμως πια να παίρνει σιγά σιγά το δρόμο της αποχώρισης απλώνοντας χέρι καλωσορίσματος στην Άνοιξη. 

Η ελληνική Άνοιξη συνδέεται και με τις ακολουθίες της Μ. Τεσσαρακοστής. Της πορείας προς το Άγιον Πάθος που θα μας συναρμόσει με την Ανάσταση του Κυρίου. Η καμπάνα χτυπά τη Σαρακοστή για να απολαύσουμε τους οίκους προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, το ποιητικό δημιούργημα που ως σπάνιο αρμονικό στιχούργημα ψάλλεται στις ορθόδοξες Εκκλησίες κάθε Παρασκευή βράδυ.                                                                                                      "...Και κει που κάθομαι ψηλά γαλήνιος κι ωριμάζω το νόημα            φέρνει ο άνεμος θαμπούς κυματισμούς καμπάνας, μεσ΄απ΄τα χωριά  λογιάζω κι απεικάζω που κράζει για τη Χάρη Της, τους  Θείους Χαιρετισμούς"                                                                                  ορίζει με τους στίχους του ο Άγγελος Σικελιανός από το "Πέμπτο Ευαγγέλιο".

 "Με την Μεγάλη Τεσσαρακοστή συνεδέθη προφανώς ο Ακάθιστος Ύμνος,  εξ αιτίας ενός άλλου καθαρώς λειτουργικού λόγου: Μέσα στην περίοδο της Νηστείας εμπίπτει πάντοτε η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Είναι η μόνη μεγάλη εορτή, που λόγω του πένθιμου χαρακτήρα της Τεσσαρακοστής, στερείται προεορτίων και μεθεόρτων. Αυτήν ακριβώς την έλλειψη έρχεται να κάλυψη η ψαλμωδία του Ακάθιστου, τμηματικώς.Ο Ακάθιστος ύμνος είναι το κοντάκιο του Ευαγγελισμού, ο ύμνος της σαρκώσεως του Λόγου του Θεού." υποστηρίζει κατά την ερμηνεία του ο μέγας Λειτουργιολόγος  Ιωάννης Φουντούλης.

"Χαίρε ύψος δυσανάβατον ανθρωπίνοις λογισμοίς,                                              χαίρε βάθος δυσθεώρητον και αγγέλων οφθαμοίς" αλλά και 

"Χαίρε κλίμαξ επουράνιε δι΄ης κατέβει ο Θεός,                                                     χαίρε γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν"

Η υμνωδία του Ακάθιστου Ύμνου συνταιριάζει με τα αρώματα της φύσης του ανοιξιάτικου δειλινού, δημιουργώντας στους πιστούς ευφρόσυνα αισθήματα. Οι οίκοι του "Χαίρε" με την τέχνη του λόγου και τις αντιθέσεις, ανυψώνουν στο άκουσμα τις ψυχές.                                                                      

 Όσο κι αν υποτροπιάσει ο καιρός, τα αισθήματα της υποδοχής χαρμόσυνων ημερών φωλιάζουν μέσα μας ώστε να μην είναι τυχαίο το "Ω! Γλυκύ μου έαρ!" που σε λίγες μέρες με τον ερχομό του Μάρτη θα αναφωνήσουμε. 

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου.

20 σχόλια:

Αστοριανή είπε...

Μαριάνθη μου αγαπημένη! Τί όμορφη γραφή, τί διαλεγμένα λόγια!

"Ω! γλυκύ μου Έαρ"!
Λειώνει από τώρα η καρδιά μου...
Μή ρωτήσεις πόσα χρόνια έχω να "κάνω Πάσχα" στην Ελλάδα...
Εδώ; εντάξει, μα διαφορετικό χρώμα.
Τώρα, αν μου πεις αν θάθελα να είμαι εκεί, νομίζω πως όχι! διότι μπορεί και να μείνει κι ψυχή και το κορμί εκεί...

Καλή Σαρακοστή, μάτια μου, όσο την αντέχεις...
Με πολλή αγάπη,
Υιώτα
ΝΥ

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Εμάς εδώ στην Αθήνα δεν χτυπουν καμπάνες πιά. Ελάχιστα μόνο
Τίς απαγόρευσαν...ενοχλούσαν λέει..
Σε φιλώ..

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,
Τον ακάθιστο ύμνο μας τον έμαθαν στο δημοτικό σχολείο, οπότε έχει ριζωθεί βαθιά στη μνήμη μου.

Μετά οι χαιρετισμοί και οι ακολουθίες της μεγάλης εβδομάδας πηγαίναμε στην εκκλησία, νύχτα σκοτάδι πυκνό, εμείς τα πιτσιρίκια που και που έφεγγε κανένα κερί.

ωραίο το δημοσίευμά σου, ξαναζωντάνεψαν τις αθώες παιδικές αναμνήσεις μου.
Χαιρετισμούς

Γαβριήλ

Μηθυμναίος είπε...

Ευτυχώς που είχε δείγματα άνοιξης τούτος ο Φλεβάρης γιατί με τίποτα δεν μου πήγαινε, στα μέσα του, να είχαμε τους πρώτους Χαιρετισμούς!

Χαίρε, δι’ ης η χαρά εκλάμψει…

Χαίρε Μαριάνθη!!! Πολύ ωραία η ανάρτησή σου!

Dennis Kontarinis είπε...

Ωραιότατη η επίκαιρη ανάρτησή σου αγαπητή μου Μαριάνθη
Μόνο που εμείς εδώ απολαύσαμε τους πρώτους χαιρετισμούς με πάρα πολλά χιόνια.
Και φυσικά κανένας λόγος γιά καμπάνες.
Νάσαι καλά που μας ξύπνησες τις παιδικές μας αναμνήσεις
Νάσαι πάντα καλά
Ντένης

σταγόνα είπε...

Πράγματι Μαριάνθη μου,
Η πρώτη των χαιρετισμών, ακόμα και μέσα στο Φλεβάρη ξυπνάει μέσα μας την Ανοιξη..
Γλυκύτατη η ανάρτησή σου!!

Μαριάνθη είπε...

Καλή Σαρακοστή επίσης Γιώτα!Καταλαβαίνω πόσο σε συγκινεί και σε εμπνέει αυτή η περίοδος ειδικά εκεί στα ξένα. Όπως και ναχει όσα κουβαλάμε στην καρδιά μας δεν ξεριζώνονται και καλά κάνουν. Κι ας μας συγκινούν κι ας μας πονούν γλυκά.
Φιλιά.

Μαριάνθη είπε...

Σσσ!!Ησυχία Λίτσα μη χτυπήσουν οι καμπάνες κι ενοχληθούν οι γείτονες αλλά και όποιος άλλος δεν αρέσκεται στον χτύπο. Αν ενοχλήσε εσύ που το στερείσαι δεν έχει σημασία...Πώς θα νιώσεις ότι καταπιέζεσαι στην ίδια σου τη χώρα και φιμώνεσαι στο όνομα της παγκοσμιοποίησης. Όπως και ναχει Λίτσα σου εύχομαι να χαρείς το πνευματικό βάθος των ημερών.

Μαριάνθη είπε...

Νασαι καλά κ. Γαβριήλ!Ό,τι μαθαίνουμε από παιδιά μένει βαθιά μέσα μας γιατί ριζώνει στην καρδιά μας και γίνεται εφόδιο ζωής.Όπου κι αν βρεθούμε το φέρνουμε στο νου μας σε δύσκολες αλλά και εύκολες στιγμές του βίου έτσι ως βάλσαμο.
Πολλούς χαιρετισμούς!

Μαριάνθη είπε...

Χαίρε Στράτο που πάντα σε εμπνέει η Άνοιξη και πορεύεσαι συνταιριασμένα μαζί της στα μονοπάτια της διανόησης.Ναι ήρθαν λίγο βιαστικά φέτος οι ακολουθίε που όλοι τις έχουμε συνδέσει με την Άνοιξη.Αλλά μην ανησυχείς, θα ξεπεταχτεί κι αυτή όπου ναναι, να μας κλείσει το μάτι.
Σε χαιρετώ και πάλι εκλεκτέ φίλε.

Μαριάνθη είπε...

Η Σαρακοστή του αγνού πάλευκου λοιπόν κ. Ντένη εκεί στα μακρινά. Όπως και ναχει καταλαβαίνω πως για σας είναι ξεχωριστή και ξέρετε να την χαίρεστε τόσο όσο να ξυπνούν και μνήνες των παιδικών χρόνων, να ζωντανεύουν οι εικόνες της αθωότητας.
Σας χαιρετώ.

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ σταγονίτσα για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου αρέσει η ανάρτηση. Εσύ έχεις το προνόμιο να χαίρεσαι το νησιώτικο σκηνικό της μεγάλης Σαρακοστής που πάντα φέρνει ρίγος.Θαλασσινή αύρα, μυρωδιά από ανθούς και άνθη,εσπερινή δροσιά. Φιλιά πολλά.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.ΜΠΗΚΕ Η ΑΝΟΙΞΗ :)))

Α. Παπαγιάννης είπε...

Οι εικόνες πανέμορφες, ο Ύμνος εξαίσιος. Νάμαστε γεροί (προπαντός ψυχικά) και να μπορούμε να τον ψάλλουμε, όχι μόνο τέτοιες μέρες, αλλά και όλο το χρόνο, όπως κάνουν στα μοναστήρια.
Καλό μήνα, και καλή συνέχεια!

Αστοριανή είπε...

Μαριανθάκι μου,
Τί νέα!
Πως... πήγε η εβδομάδα;
Ξέρω... πολλοί στο σπίτι κι ο Νικόλας ούτε που...μιλάει!...
Θα έχει τρελαθεί από την χαρά του, πιστεύω. Θα με σκάσεις!
Αρκεί να είναι ΟΛΑ ΚΑΛΑ!
Στο τέλος, να πω ή να μη πω;

Θα μαδήσω όλες τις πανέμορφες μαργαρίτες στη μέση της ανάρτησής σου να δω τί θα πουν!
Πάντα με την αγάπη μας,
Υιώτα-Δημήτρης
ΝΥ

thumbelina είπε...

καλό μήνα Μαριάνθη μου, τι όμορφη η ανάρτησή σου, μας έφερες την άνοιξη...
φιλιά, καλό βράδυ!

Μαριάνθη είπε...

Καλό μήνα και σε σένα Σκρουτζάκο, όλα τα καλά να σου φέρει η Άνοιξη. Σε χαιρετώ.

Μαριάνθη είπε...

Προσφέρονται περισσότερο από κάθε τι άλλο τούτες οι μέρες κ. Παπαγιάννη για ψυχική και πνευματική ανάταση, πραγματικά.
Με τιμά η επίσκεψή σας και ευχαριστώ ζητώντας συγνώμη που για προσωπικούς λόγους δίνω καθυστερημένη απόκριση.

Μαριάνθη είπε...

Τα είπαμε και ιδιαιτέρως καλή και αγαπημένη μας Γιώτα. Σας ευχαριστούμε με το Νίκο που μας αγαπάτε και μας έχετε στην σκέψη σας.
Φιλιά.

Μαριάνθη είπε...

Καλό μήνα επίσης χαίρομαι που σε διάβασα. Nα σαι καλά Thumbelina.Χαρούμενη Άνοιξη.