Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

"Ο Ελύτης ήταν ένας τεμπέλης και ο Σολωμός μπάσταρδος!!!"





Ναι!!Ακριβώς έτσι όπως διαβάζετε στον τίτλο αυτής της ανάρτησης , έγραψε η Χάρης Ποντίδα στην εφημερίδα "Τα Νέα"(2/02/2011), στο ρεπορτάζ της για την βραδιά ποίησης που έγινε με καλεσμένο τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Κατά το ρεπορτάζ τάδε έφη ο Θεσσαλονικιός ποιητής Χριστιανόπουλος που κατέβηκε στην Αθήνα και μίλησε για όλους και για όλα σε μια κατάμεστη αίθουσα από προσωπικότητες και μεικτό ηλικιακά ακροατήριο όπως αναφέρει η δημοσιογράφος.
Το διάβασα, το ξαναδιάβασα όλο το ρεπορτάζ για να το καλοκαταλάβω και απογοητέυτηκα.
Και αυτό γιατί θεωρούσα -τώρα αρχίζω να αναθεωρώ πλέον-πως η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι "σοβαρή". Τη διαβάζω από τα παιδικά μου χρόνια,χωρίς υπερβολή, αφού την έφερνε ο πατέρας μου στο σπίτι και καθώς την κράταγε ανοιχτή εγώ κοίταζα το πρωτοσέλιδο και διάβαζα τον τίτλο που είχε μεγάλα γράμματα προς εξάσκηση της μάθησης της ανάγνωσης στα πρώτα χρόνια του Σχολείου.
Δε θα σταθώ τόσο στο περιεχόμενο των λόγων του Ντίνου Χριστιανόπουλου. 
Ο καθένας έχει κοντά το στόμα του και λέει αυτό που θέλει. Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ πως δεν είναι φρόνιμο να εκφράζεται κανείς δημοσίως και μάλιστα απαξιωτικά για άτομα που δεν είναι παρόντα και πολύ περισσότερο εν ζωή και ως εκ τούτου δεν μπορούν να δώσουν απάντηση. 
Θα σταθώ όμως στο δημοσίευμα που μάλιστα ήταν και στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας με τον τίτλο: 
Χριστιανόπουλος
"Ο Ελύτης ήταν ένας τεμπέλης"
με τις φωτογραφίες των δύο ποιητών. 
Στο αναλυτικότερο ρεπορτάζ διαβάσαμε και για τον Σολωμό το μεγάλο νέο όσοι δεν το ξέραμε!!!
"Ήταν μπάσταρδος!!"

Προφανώς ο Χριστιανόπουλος διαχωρίζει και αξιολογεί τους ανθρώπους με το αν έχουν "χαρτί αναγνώρισης γονεϊκής".
Δεν είναι κρυφό πως ο Εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός υπήρξε παιδί του κόντε Νικόλαου Σολωμού  και της υπηρέτριάς του, Αγγελικής Νίκλη και πως το ζευγάρι παντρεύτηκε μόλις την προπαραμονή του θανάτου του Σολωμού  (27 Φεβρουαρίου 1807) και τα παιδιά τους απέκτησαν τα δικαιώματα των νόμιμων τέκνων.
Απ΄αυτό όμως εξαρτάται η αξία του ανθρώπου; Ποτέ μου δεν κατάλαβα την έννοια του "μπάσταρδος"όταν πρόκειται για παιδιά καθότι θεωρώ πως όλοι έχουμε βιολογικούς γονείς οπότε και εκεί τελειώνουν όλα. Τώρα τι λέει η γραφειοκρατία είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Πιστεύω πως όλοι άνθρωποι του Θεού είμαστε.
Όλα λοιπόν αυτά τα λόγια του Ντίνου Χριστιανόπουλου -ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και αξιολογότερους σύγχρονους εν ζωή ποιητές-η δημοσιογράφος τα θεώρησε άξια να τα δημοσιεύσει σα να έβγαλε είδηση-λαβράκι που λένε στη γλώσσα τους.
"Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει να τσιγκλάει το κοινό...επιτίθεται ανοικτά στις αδιαπραγμάτευτες αλήθειες του χώρου του. Εκεί είναι που δεν πιάνεται με τίποτα "σχολιάζει η δημοσιογράφος για τον Χριστιανόπουλο.
Κάνω αυτή την αναφορά γιατί δεν χωράει ο νους μου αυτό το ρεπορτάζ.
Τι έρχεται να κάνει; Ο Χριστιανόπουλος είπε ό,τι είπε!!
Το πρωτοσέλιδο τι χρειάζεται;

Δε θα γίνω υπερασπιτής ούτε του Ελύτη ούτε και του Σολωμού.
Σκέφτομαι όμως πως ο ένας είναι Νομπελίστας, έχουν κι έχουν γραφτεί γιαυτόν τιμητικές σελίδες αφού πρώτος δόξασε τη χώρα με το έργο του και ύστερα εκείνη του προσέφερε το όποιο αντίδωρο, ο άλλος έγραψε τον Εθνικό ύμνο, αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση, άνοιξε το δρόμο για τη δημοτική γλώσσα στη λογοτεχνία, άφησε έργο εις τους αιώνας των αιώνων. Σκέφτομαι πως η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη από το ΕΚΕΒΙ τιμητικά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή, του ποιητή του Αιγαίου!! Σκέφτομαι το Άξιον Εστί!!!
Και έρχεται ένας καθόλα αξιόλογος σύγχρονος και σεβαστός από πολλούς ποιητής να πει κάποια αρνητικά γιαυτούς ώστε να τα δούμε στο αποκορύφωμα δημοσιευμένα από μία εφημερίδα που θέλει να λέγεται σοβαρή και πως προάγει πολιτισμό καθότι του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη με όλο το βάρος των λέξεων( Μέγαρο Μουσικής κ.τ.λ)
Μήπως η δημοσιογράφος αγνοεί πως κάθε άνθρωπος έχει τα αδύνατα σημεία του και τρομάζει δήθεν σε δηλώσεις σαν κι αυτή τόσο ώστε να την κάνει πρωτοσέλιδο για να μας διαφωτίσει;
Μήπως έχουμε λίγο ξεφύγει;
Να το πω κι όπως το λέμε στον τόπο μου:
"ή στραβός ειν΄ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε..."

Συγχωρέστε μου την πολυλογία αλλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας όσα από χτες διαλογίζομαι και δεν τα χωρά ο νους μου ως λόγια και έργα...


Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου 



32 σχόλια:

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Θα περάσω αργότερα να το διαβάσω προσεκτικά..
Αν λάβουμε υπ όψη μας και τον Τατσόπουλο που υποστηρίζει ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν γκέϊ θα έλεγα πως πρόκειται για ενορχηστρωμένη επίθεση και οι άνθρωπο των γραμμάτων πρέπει να πάρουν θέση

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Παρ όλο που δεν ειμαι φαν του συμπατριώτη μας..
Φιλιά Μαριανθώ μου

Ανώνυμος είπε...

Δεν σε καταλαβαίνω Μαριάνθη.Νομίζω πώς έχεις double moral,διπλή ηθική.
Ο κ.Πάγκαλος δεν σε ενόχλησε για τα
τόσα που είπε στην Οξφόρδη. Για τούς διεφθαρμένους Νεοέλληνες, για τούς αγράμματους, κλέφτες και ότι άλλο κοσμητικό βρήκε για τους επαναστάτες του 21.Τόλμησες να μου επιτεθείς ότι τον προσέβαλα, με τον χαρακτηρισμό ότι έχω "τρικυμία εν κρανίω" κι άλλα πολλά. Μάλλον όπου υπάρχει συμφέρον κλείνουμε
το στοματάκι μας. Έτσι δεν είναι;
Ο ποιητής Χριστανόπουλος δεν είναι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης; Μπορεί να λέει ότι θέλει. Άλλωστε να λές "τεμπέλης" δεν είναι τόσο σοβαρό, απο το να λές "διεφθαρμένος" η κατά Τατσόπουλο
"ο Κολοκοτρώνης ηταν γκέι". Κι ο
Σωκράτης τεμπελούτσικος ήταν
αλλά ήταν και είναι ο Σωκράτης
και για εμάς τους μεταγενέστερους.
Ρισσιάνα

Μαίρη (Ginger) είπε...

Tελικά το γενικό συμπέρασμα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα σε όλα τα αποβράσματα, κατακάθια και ακραία στοιχεία της κοινωνίας να βγουν στον αφρό και να το παίξουν φιλόσοφοι. Λυπάμαι ειλικρινά που τους ανεχόμαστε. Κρίμα!

Μαριάνθη μου αν το παραπάνω σχόλιό μου προσβάλει το blog σου, σου επιτρέπω να το σβύσεις αλλά αυτή είναι η ειλικρινής γνώμη μου.

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,
Η αγανάκτηση σου δίκαια, αλλά όταν βλέπουμε κάποιον να αποκαλεί τον τάδε μπάσταρδο, σε αυτή την περίπτωση τον Δ. Σολωμό, μπορούμε να φανταστούμε πόσο στενά μυαλά υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία μας, (λέτε, ότι είναι ποιητής, όχι δεν τον ξέρω ευτυχώς η φήμη του δεν έχει φτάσει σε εμάς εδώ στα ξένα,) τέτοια στενά μυαλά, όχι δεν τα θέλουμε εφόσον καταδέχεται να εξετάζει αν ο ήρωας του ελληνισμού, αυτός που έγραψε τον εθνικό μας ύμνο που απαγγέλουμε από τα γεννοφάσκια μας, ύμνο που μας ξεχωρίζει με περηφάνια από τις άλλες φυλές, ότι γεννήθηκε μπάσταρδος επειδή το κατεστημένο, φτιαγμένο από ανθρώπους, μιας παπαδοκρατίας, όπου η γέννησή του δεν είχε την χρυσή βούλα της έγκρισης της, έως την τελευταία στιγμή, της αναγνώρισής του προ του θανάτου του πατέρα του… κι όμως γεννήθηκε με τον ίδιο φυσικό τρόπο που γεννιόμαστε όλοι μας, και γεννήθηκε έλληνας, τα υπόλοιπα είναι man made όπως λένε εδώ.
Απορώ πως μια τέτοια σοβαρή εφημερίδα καταδέχθηκε κι έγραψε, τα τοιούτα.
Μα και για τον Νομπελίστα Ελύτη, ας γελάσω λιγάκι, για να γράφει κάποιος πρέπει να έχει αρκετό ελεύθερο καιρό, να μην εργάζεται χειρονακτικός, άρα να είναι τεμπέλης.

Χαιρετισμού από την παγωμένη ΝΥ
Γαβριήλ

Μηθυμναίος είπε...

Παρ’ όλο που αναμφίβολα ο Χριστιανόπουλος είναι μια μεγάλη μορφή, ένας διακεκριμένος ποιητής (που κι αυτός έχει τα δικά του κουσούρια… απ’ ό,τι λένε…) το να πει μπροστά σε τέτοιο κοινό όσα «χαριτωμένα» είπε, δεν παύει αυτό να είναι ένας κακόβουλος σχολιασμός, κοινώς κουτσομπολιό!!!

Και μη νομίζεις… τα έχουν αυτά μεταξύ τους…

Αυτό θεώρησε και η δημοσιογράφος και θέλησε να το «παρακουτσομπολέψει»… άλλωστε ψοφάνε για κάτι τέτοια

Μαριάνθη είπε...

Ξέρεις Λίτσα μου ταλαντεύτηκα για το αν θα έπρεπε να κοινοποιήσω τους συλλογισμούς μου για το θέμα τούτο. Φοβόμουν μην θεωρηθεί πως ενοχλήθηκα λόγω κοινής καταγωγής με τον Ελύτη. Όμως θεώρησα τόσο "κατινίστικο "το ρεπορτάζ, τόσο προσβλητικό για δύο μεγάλους ποιητές της Ελλάδος που δεν το χωρούσε ο νους μου. Αν έκανα εγώ το ρεπορταζ θα εστίαζα στην πνευματικότητα της βραδιάς και όχι στους χαρακτηρισμούς.Βέβαια αυτό είναι δυστυχώς άλλη μια μαρτυρία πως μπορεί κάποιοι να παράγουν πνευματικό έργο αλλά δε σμιλεύεται το ήθος τους από αυτό.
Σε φιλώ Λιτσάκι χάρηκα που πέρασες κι από δω αν και τα λέμε από το facebook.

Αστοριανή είπε...

...Αχ! Μαριάνθη μου,
Γαβρίλη μου,
Στράτο μου!!!!!

Διάβασα κι όλα τα σχόλια, διάβασα και σε άλλο μπλογκ παρόμοια...
κι ένα έχω να πω κατά την άποψή μου:
...και βέβαια γνώριζα τα όσα "έψαλλε, μάλλον λάλησε"
ο κ. Χ. -που ούτε κι εγώ τον γνώριζα... ούτε και με ενδιαφέρει... -σιγά τον κριτικό!!!
με τις αμπελοφιλοσοφίες του...
τα ίδια θα πει και για τον Ρίτσο..., τον Καζαντζάκη, κ.ά., εφ' όσον του δίδεται η ευκαιρία.., μέσω -ίσως κάποιας κυρίας... πώς την λένε;-
Μα μήπως είναι ο μόνος, για να κάνει "αίσθηση"!
Εδώ, λέμε ότι υπάρχει ένα "μοκιν-μπερντ"... που μιμείται τις φωνές των πουλιών κι ακούγεται σχεδόν αυθεντικό...
έτσι επιζητούν να γίνουν γνωστοί ή διάσημοι, μερικοί-μερικοί...αν δε, έχουν το χρήμα και τη θέση... τότε αλλίμονο σ' αυτους που τους "προσκυνάνε"
Μαριάνθη μου, καλά έκανες...
Έχεις παιδιά
και μια μάνα εκπαιδευτικός πρέπει να παίρνει θέση!
Τα υπόλοιπα; Ζήτω η νεο-ελληνική "κολτούρα!"
Σε χαιρετώ,
Υιώτα
ΝΥ

Μαριάνθη είπε...

Όπως και από τον τίτλο φαίνεται ξεκάθαρα ο συγκεκριμένος χώρος κ. Ρισιάνα εκφράζει τις απόψεις μου και τον εσωτερικό μου κόσμο. Το τι θα πω και το τι θα γράψω και πώς θα το γράψω δηλαδή.Δεν αξιώνω να με καταλαβαίνετε.
Περάσατε από το χώρο μου για να μου κάνετε υποδείξεις και ναμε χαρακτηρίσετε διπλής ηθικής. Επειδή η διπλή ηθική μου μου υπαγορεύει να είμαι ευγενής οικοδέσποινα με όλους αφήνω το σχόλιό σας να το διαβάζουν όλοι με τη σκέψη πως ο καθένας κρίνεται από τα λόγια και έργα του.
Ευχαριστώ που με διαβάζετε αλλά λυπάμαι που δεν μπορώ να σας καλωσορίσωκαινα πω πως χαίρομαι που περάσατε.

Μαριάνθη είπε...

Γλυκιά μου Ginger η γνώμη σου με βρίσκει σύμφωνη.
Αλλά και να μη με έβρισκε δε θα τη διέγραφα. Υποκλίνομαι στην ευγένειά σου να το θέσεις στη διακριτική μου ευχέρεια.
Θέλω να περνάς και χαίρομαι που επικοινωνούμε.
Σίγουρα εκεί θα΄χετε και μπόλικο κρύο, γιαυτόσε χαιρετώ με χαμόγελο μήπως και σπάσουμε λίγο την κρυάδα του καιρού που και δω έχει αγριέψει.

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη.
Είναι άξια λύπης τα όσα ετόλμησε να εκστομήσει αυτός ο κ. Χριστιανόπουλος - δεν τον γνωρίζω ούτε και με ενδιαφέρει να τον γνωρίσω όσο σπουδαίος ποιητής κι' αν είναι- και μάλιστα μπρος σε ένα τόσο αξιόλογο ακροατήριο. Βέβαια σε μια Ελλάδα που ατιμώρητα ο καθ' ένας έχει το δικαίωμα να εγκληματεί απέναντι της ιστορίας της - με πρώτη την Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου - πολλά θα δούμε ακόμη. Να είσαι σίγουρη. Πίστεψέ με πως όλα αυτά με έχουν κάμει να μην νοιώθω την ανάγκη να επισκεφτώ την πατρίδα μου που τόσο πολύ λατρεύω.
Τι άλλο να πω; Διάβασα κι' εγώ το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ, σκέφτηκα να το κριτικάρω αλλά συχάθηκα να καταπιαστώ με βρώμικα θέματα. Προτιμώ τα "Εφτάνησά" μου
Κουράγιο σε σας τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που έχει τη χαρά η Ελλάδα να φιλοξενείακόμη.
Νάσα καλά
Ντένης

ΠΟΠΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ είπε...

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΜΟΥ ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ , ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ- ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ. ΑΠΟΡΩ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ!
ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΠΟΛΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΕΛΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΥΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ''ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ'' ΚΑΙ ΤΟ ''ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ'' ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ''ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ'' ΚΑΙ ΤΟΝ ''ΚΡΗΤΙΚΟ''!
ΜΗΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΧΑΡΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΠΙΛΩΣΕΙ ΜΕ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΕΙ. .ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΠΩΘΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ.
Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!!!!!!!

Ελένη Σάββα είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΜΟΥ...ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΠΕΡΙΕΡΓΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΔΩ...ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΑ ΑΥΤΑ ... ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ "Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ "..ΔΥΣΤΥΧΩΣ

Μαριάνθη είπε...

Είδες κ. Γαβριήλ πόσο άσχημος ακούγεται ο χαρακτηρισμός για τον Σολωμό!!Ρατσιστικός και απάνθρωπος θα έλεγα. Δεν μπορώ να βρω ίχνος πνευματικότητας σε αυτό.Μπορεί κάποιος να θέλει να διακρίνεται αλλά πρέπει να το κάνει με μαστοριά αλλιώς εκτίθεται και αποκαλύπτεται η πραγματική του διάσταση.
Χαίρομαι που ομονοούμε.

Unknown είπε...

Μαριάνθη μου,
το έχω ξαναπεί, δεν είμαι της ποίησης παιδί, οπότε δεν γνωρίζω τον κ. Χριστιανόπουλο που χαίρει και εκτίμησης στους κύκλους των ποιητών, μόνο πείτε του πως ξέρω τον Ελύτη και το Σολωμό και ως εκ τούτου δεν χρειάζομαι την γνώμη μου γιατί διαθέτω τη δική μου.

Όσο για την δημοσιογράφο, αυτή είναι για λύπηση αν και ακολουθεί το "ρεύμα" της εποχής. "πιασάρικοι τίτλοι για να ακουστεί με όποιον τρόπο το όνομά μας" κι ας είναι σοβαρή η εφημερίδα.

Καλό ξημέρωμα

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Μαριάνθη
Υποσχέθηκα πως θα διαβάσω προσεκτικά το άρθρο σου
και χαίρομαι που ξεπέρασες τον κάθε δισταγμό σου και το δημοσίευσες
γιατί πολλοί από μας δεν θα είχαμε πάρει είδηση τι γίνεται.. αφού αρκετοί δεν διαβάζουμε πια εφημερίδες .. φερέφωνα του κάθε ενός..
Όμως έτσι αφήνουμε στο έλεος του «θεού» κάθε ανόητο (?) δημοσιογράφο
να μεταφέρει και να αναμεταδίδει ακόμα και τον βήχα του ενός και του άλλου δημ. προσώπου, (που δεν αρνούμαι ότι και ο συγκεκριμένος έχει προσφέρει στον πολιτισμό,) και στο ελληνικό τραγούδι είτε μου αρέσουν εμένα είτε όχι αλλά και ξέρω την παροιμία που λέει ότι τα «στερνά τιμούν τα πρώτα».
Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
Ποτέ δεν λένε την αλήθεια..
Έλεγε ο Σαββόπουλος σε στίχους του Χριστιανόπουλου που όλοι τραγουδήσαμε ..
Εντάξει ! και??
Μελοποίησε στίχους του ο Χατζηδάκης..
Εντάξει ! και???
Έκανε την ανθολογία τραγουδιών του μεγάλου Τσιτσάνη συνδέοντας έτσι το όνομά του με τον λαϊκό μας συνθέτη!
Πές τε μου εσείς ποιόν απ όλους τιμά με τις ανεπίτρεπτες δηλώσεις του??
Γράφει η καλή φίλη παραπάνω κάτι για τον Πάγκαλο !!
Έχει απόλυτο δίκιο!
Μα και πάλι αν φτάσουμε να συγκρίνουμε πολιτικούς με ποιητές , δεν είμαστε άξιοι της «μοίρας» μας ??
Προχωρώ και αναρωτιέμαι.. Αν συνεχίσουμε να αδιαφορούμε με τον κάθε τυχάρπαστο ( πιά ! για μένα) ποιητή κρίνοντας ότι δεν του αξίζει ούτε να τον βρίσουμε κάνουμε καλό στον πολιτισμό μας…όσος μας έμεινε ??
Μήπως αφήνουμε διάφορα τρωκτικά να ροκανίζουν ??
Μην ξεχνούν οι φίλοι που γράφουν βιβλία ότι αύριο δεν θα υπάρχει κανείς να τα διαβάσει γιατί τα παιδιά θα έχουν μια άλλη αντίληψη για τα πάντα..
Μαριάνθη ζητώ συγνώμη από σένα και τους σχολιαστές σου για την πολυλογία μου
Αλλά μου έθιξαν την πατρίδα μου (ποιητές και εφημερίδες) και αυτό δεν το δέχομαι..
Και εσύ με ξέρεις τι εννοώ λέγοντας Πατρίδα..
Αλλά για τους υπόλοιπους θα πώ ότι Πατρίδα λέω ότι εννοεί ένα αδέσποτο σκυλί
που το πέταξαν στο δρόμους κρίνοντας ότι του ανήκουν και τους ανήκει..

Ο ΜΑΓΟΣ! είπε...

τελικα εχουμε φτασει σε ενα σημειο που ο καθε ενας λεει μια μαλ...για να γινει θεμα στα μεσα τα εχουμε ισοπεδωσει ολα μα γιατι ? τοσο μικροψυχοι εχουμε γινει ?

Eleni Tsamadou είπε...

Άγαπητή Μαριάνθη,
Έχεις δίκιο να αγανακτείς. Να σου θυμίσω το παλιό λατινικό ρητό που μαθαίναμε στο σχολείο "O TEMPORA O MORES"; Αυτοί είναι οι καιροί που ζούμε και αυτά είναι τα ήθη μας. Δυστυχώς όμως, για να πούμε την αλήθεια, πάντα υπήρχαν άνθρωποι που αρέσκονταν να κάνουν σχόλια αυτού του είδους και κάποιοι άλλοι να τα αναμασούν σα να πρόκειται για σοφίες και φοβερές αποκαλύψεις. Και όπως εσύ αναρωτιέμαι, ε και λοιπόν; Τι σημασία έχει η καταγωγή του ενός και ο χαρακτήρας του άλλου; Μήπως αναιρεί την αξία του έργου τους, ή μήπως πρόκειται να τους απονείμουμε Πιστοποιητικά γνησιότητος τέκνων ή ένσημα του ΙΚΑ; Ας ασχοληθούμε με κάτι σοβαρό τελος πάντων.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Οι καρποί δείχνουν τα δέντρα. Νομιμοποιείται να μιλήσει για τους Μεγάλους, μόνον εκείνος που έχει να επιδείξει Έργο της ίδιας στάθμης, διαφορετικά αποκαλύπτει την δική του γύμνια. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν αγγίζουν τον Όλυμπο, απλά εκθέτουν εκείνον που τους πρόφερε..

Μαριάνθη είπε...

Ασφαλώς και τα έχουν αυτά μεταξύ τους Στράτο και εδώ είναι το λυπηρό! Βέβαια αυτό δείχνει και επί της ουσίας έλειψη ανωτερότητας.
Όπως λες το " παρακουτσομπόλεψε" η δημοσιογράφος. Εδώ είναι το θέμα. Αν επρόκειτο για μια δηλωμένη κουτσομπολίστικη ή " σκανδαλοθηρική" όπως πολύ κομψά το λένε εφημερίδα, δε θα γινόταν λόγος. Τέτοιες υπάρχουν πολλές και κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Όταν όμως πρόκειται για μια από τις " μεγαλύτερες" αθηναϊκές εφημερίδες που τουλάχιστον κατά το παρελθόν μας είχε συνηθίσει σε ποιότητα λόγου πέραν της εγκυρότητας τότε μου " ξενίζει" το πράγμα και με απογοητεύει τέτοιος ξεπεσμός.
Καλημέρα φίλε μας.

Μαριάνθη είπε...

" Στενά μυαλά" γράφεις κ. Γαβριήλ και δίνεις τη λέξη κλειδί.
Στενά μυαλά πράγματι που αυτοακυρώνονται.
Βέβαια τόσο ο Εθνικός ποιητής Σολωμός τόσο και ο ποιητής του Αιγαίου Ελύτης θα ζουν και θα υπάρχουν με τους στίχους τους ανάμεσα στα χείλη μας παντοτινά. Για τον Χριστιανόπουλο...δεν ξέρω!!!
Την αγάπη μας και πολλούς χαιρετισμούςκαι στην κ. Ορτενσία.

Μαριάνθη είπε...

Μην ανησυχείς Γιώτα μου!!!Είπε και λάλησε και για τον Σεφέρη και για τον Καρούζο για όλους μίλησε έξω απ΄τα δόντια τόσο ώστε να μείνει έκθαμβη η δημοσιογράφος και να μας το μεταφέρει σε όσους δεν είχαμε την " τύχη" να απολαύσουμε τα λαλίσματα της βραδιές από κοντά.
Το έδωσε το στίγμα του απ΄όλες τις πλευρές.
Σου στέλνω μια λαμπερή καλημέρα.

Μαριάνθη είπε...

Κουράστηκε πια η ψυχή μας λοιπόν κ. Ντένη από τη σαπίλα. όλα στο βωμό του χρήματος !!Τίτλοι κράχτες για να πουλήσουμε έστω και μια φυλλάδα.
Εξυπνάδες, κρυάδες και επιφανειακή προσέγγιση των πάντων.
μας δώσανε ένα γραφείο και έναν υπολογιστή μια(πέρασε η εποχή της πένας) και νομίζουμε πως άλλος δεν είναι!!
Καλή εβδομάδα κ. Ντένη μου με όλη μας την αγάπη και πολλούς χαιρετισμούς στους οικείους.

Μαριάνθη είπε...

Πολυαγαπημένη μου Πόπη
ευτυχώς που δεν είπε πως είναι αλκοολικός ευτυχώς που δεν είπε πως είναι ψάρι!!!
Ξέρεις Πόπη μου κι αν ασχολήθηκα με το θέμα το έκανα για να φανεί η γύμνια και το ελάχιστο κάποιον που θέλουν να λένε πως υπηρετούν τη δημοσιογραφία ή τη διανόηση.
Ευτυχώς που υπάρχει κόσμος που συγκλονίζεται ακούγοντας Ελύτη, διαβάζοντας Σολωμό.
Φιλιά και ζεστές αγκαλιές.

Μαριάνθη είπε...

Κρίμα Ελένη μου που άργησες να γεννηθείς και δεν μπόρεσες να αναλάβεις ως δικηγόρος την αναγνώριση του Σολωμού από τον πατέρα του έτσι ώστε να πάψει να είναι υποδιαίστερος!!!
Μα είναι να μη σου φανεί παράξενος τέτοιος τίτλος!!
Σε λίγο θα δούμε και θα πούμε το γάλα μαύρο.
Φιλιά Ελενίτσα μου!!!

Μαριάνθη είπε...

" ξέρω τον Ελύτη και το Σολωμό και ως εκ τούτου δεν χρειάζομαι την γνώμη μου γιατί διαθέτω τη δική μου."
Αυτό έρχεται να ανατρέψει η για λύπηση δημοσιογράφος.
Είδες που δεν τους ήξερες καλά;
Σου είπε τα πράγματα με το όνομά τους ο Χριστιανόπουλος για μην πλανάσαι πλάνην οικτρά!!
Όσα γράφεις αποτελούν και δικό μου τρόπο σκέψης meggie. Να είσαι καλά, καλή εβδομάδα.

Μαριάνθη είπε...

" Τα στερνά τιμούν τα πρώτα" Λίτσα !!!
Εκεί φαίνεται και η ποιότητα του καθενός.
Σε ευχαριστώ για όσα έγραψες και πιστεύω πως πολύ σωστά οριοθέτησες τα πράγματα. Λίτσα είσαι δυνατή φωνή με καθαρή σκέψη. Στο ξανάπα νομίζω. Ευτυχώς που ακόμα υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Ελπιδοφόρο.

Μαριάνθη είπε...

Αφού βρίσκουν Νικήτα έδαφος, βρίσκουν " χάνους" δημοσιογράφους που θα τα αναπαράγουν γιατί να μη λένε ό,τι τους έρθει στο στόμα;
Καλημέρα, να΄σαι καλά.

Μαριάνθη είπε...

Έτσι ακριβώς κ. Ελένη , δεν εξετάζουμε την καταγωγή και το χαρακτήρα!! Στο έργο στεκόμαστε . Ως ποιητή τον προσεγγίζουμε τόσο τον Ελύτη όσο και τον Σολωμό όπως και τον καθένα άλλωστε που παράγει πνευμάτικό έργο και εκθέτει τα εσώψυχά του.
Το έργο του αναλύουμε.
Σε αυτό απ΄ότι φαίνεται -το έργο δηλαδή- δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει ανάλυση και να θεμελιώσει ψεγάδι ο Χριστιανόπουλος όπότε προτίμησε τον " ελαφρό" σχολιασμό των Μεγάλων και Παγκοσμίου φήμης Ελλήνων Ποιητών.
Την εκτίμησή μου και μια χαμογελαστή καλημέρα.

Μαριάνθη είπε...

" Οι καρποί δείχνουν τα δέντρα." λες Ρεγγίνα μου. Στο τόπο μου λέμε:" Τις καρυδιές πετροβολούν όχι τα πλατάνια" και εννοούμε πως πετροβολούμε τα δέντρα που έχουν καρπό να κατεβάσουν όπως οι καρυδιές τα καρύδια. Τα υπόλοιπα είναι άνευ ουσίας.
Καλά να είσαι, χάρηκα που πέρασες, καλή εβδομάδα.
:))

χρυσάνθη είπε...

Δυστυχώς σαν λαός δεν σεβόμαστε τίποτα από την πολιτισμική μας κληρονομιά!!Είναι η κατάρα μας και ίσως έχουμε και την παγκόσμια πρωτιά!!Πιστεύω ότι οι άνθρωποι του πνεύματος δεν ασχολούνται με μικροπρέπειες!!Το συγκεκριμμένο μου θυμίζει άτομα που την ώρα του καφέ ασχολούνται με κουτσομπολίστικη διάθεση με το τι κάνουν οι γείτονές των.Επομένως δεν μπορώ να κατατάξω τον εν λόγω κύριο στον χώρο των λογίων!.......

Μαριάνθη είπε...

Χρυσάνθη μου
διαβάζεις τη σκέψη και τις ιδέες μου με όσα λες. Δυστυχώς μερικοί χάνουν τον έλεγχο και " παραπατούν". Φανερώνουν αυτό που πραγματικά είναι...