Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ακτίς Ονείρου

"Ακτίς Ονείρου" ονομάζονται οι μαθητικοί θεατρικοί αγώνες που για δωδέκατη κατά σειρά χρονιά διοργάνωσαν με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων  τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης .
Η συνάντηση γίνεται με τη συμμετοχή  δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και θεατρικών παιδικών ομάδων από την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέατρο του Ολυμπιακού -Αθλητικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Η όλη εκδήλωση έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα  αφού η συγκέντρωση χρηματικού ποσού, που θα προκύψει από τα εισιτήρια των θεατών ( προαιρετικό εισιτήριο 3 €), δίδεται κάθε χρόνο σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που μεριμνούν για παιδιά.
 Τα έσοδα της φετινής συνάντησης θα δοθούν στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΦΙΛΥΡΟ για την ενίσχυση του έργου του.


Την Τρίτη, με την έναρξη της συνάντησης είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε τη θεατρική παράσταση "Οδυσσεβάχ" που ανέβασε το 7ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης. 
Η συνάδερφος Δόμνα Παντσάκη σκηνοθέτησε και δίδαξε τους μαθητές της , παιδιά της  Δ΄τάξης , το έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου " Οδυσσεβάχ" . 

  

Η παράσταση καταχειροκροτήθηκε, ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους που την παρακαλουθήσαμε και άφησε στο τέλος γεμάτες τις αισθήσεις μας.
Δεν είχα καμιά αμφιβολία πως η συγκεκριμένη παράσταση την όλη επιμέλεια της οποίας είχε η πολύ αγαπητή συνάδερφος Δόμνα , θα κέρδιζε το πηγαίο χειροκρότημα όσων την παρακολούθησαν. Κι αυτό γιατί κατά την εξέλιξη της σχολικής χρονιάς είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά το πάθος της για τη θεατρική παιδεία, το θέατρο γενικά αφού και η ίδια πέρα από δασκάλα είναι και ερασιτέχνης ηθοποιός. Την είδα να μελετά σενάρια στον ελεύθερο χρόνο της μεταξύ των διδακτικών ωρών, την άκουσα να μας μιλά με ενθουσιασμό για τις παραστάσεις, για έργα , για διασκευές.
Είναι τουλάχιστον παρήγορο μα και ελπιδοφόρο ο δάσκαλος να μην εξαντλείται στο " ολίγην γραφήν, ολίγην ανάγνωσην και ολίγην αρίθμησην" αλλά να κεντρίζει αισθήσεις, να ανοίγει δρόμους... 


Το βράδυ της Κυριακής παύουν οι συναντήσεις αφού βραβευτούν συντελεστές και θεατρικά σχήματα. 
Οι διοργανωτές των Μαθητικών  Θεατρικών Αγώνων δίνουν το στίγμα αναφέροντας: 
"Πιστεύουμε ότι μια τέτοια κίνηση θα σταθεί αρωγός και θα στηρίξει έναν αγώνα ευγενούς άμιλλας συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στην καλλιτεχνική και δημιουργική πρόοδο της μαθητικής κοινότητας .
Επιβάλλεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε να στηριχθεί η οικοδόμηση μορφωτικών και επικοινωνιακών προτύπων σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία, προτύπων ικανών που θα αποτελέσουν στυλοβάτη μιας πραγματικά εμπνευσμένης ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη η νεολαία μας."

Ο διευθυντής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης, κ. Σταύρος Τσαουσάκης , με την ολοκλήρωση της παράστασης συγχαίρει μαθητές και δασκάλα με έκδηλο τον ενθουσιασμό του επισημαίνοντας την αξία τέτοιων εκδηλώσεων και συμμετοχών.    

Μαριάνθη Βάμβουρα.





17 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Εξαιρετική η πρωτοβουλία που είχαν τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης και χαίρομαι ιδιαίτερα που η προσπάθεια είχε τη στήριξη του κοινού.
Χρειάζεται κι αυτή η παιδεία, Μαριάνθη, παράλληλα με την "ολίγην γραφήν, ολίγην ανάγνωσην και ολίγην αρίθμησην", όπως πολύ σωστά το γράφεις γιατί πράγματι -πάλι δικά σου λόγια- αυτά, εκτός όλων των άλλων, κεντρίζουν αισθήσεις, να ανοίγουν δρόμους...

Με την αγάπη μου και την καλημέρα σε όλους σας!

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα άνοιγμα της ψυχής των παιδιών να αγαπήσουν το θέατρο και της τέχνες γενικότερα.
Το στείρο μάθημα δεν οδηγεί παρά στην πλήξη του μαθητή κατά την ταπεινή μου γνώμη..

Ενα μπράβο στους φωτισμένους δασκάλους!!!

Και σ'εσένα Μαριάνθη μου που μεταφέρεις τη γιορτή και τη χαρά των παιδιών!!!

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ! ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΕΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!

Dennis Kontarinis είπε...

Πραγματικά μια αξιόλογη προσπάθεια αγαπητή μου Μαριάνθη να ξεφύγουν τα παιδιά από τα συνηθισμένα και να γνωριστούν και με τις άλλες μορφές της τέχνης.
Ένα μπράβο σε όλους σας.

χρυσάνθη είπε...

Συμφωνώ απολύτως ότι οι δάσκαλοι εκτός της μάθησης πρέπει να ασχολούνται και με το πνεύμα και την ψυχή των παιδιών!!Ενάντια στη μιζέρια,στην βία και στην έκπτωση των αξιών απαντάμε με ΄παιδεία και πολιστισμό !!Καλή εβδομάδα Μαριάνθη

Αστοριανή είπε...

Συγχαρητήρια,
Μαριάνθη μου.
Πάντα παρόμοια,
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ

pylaros είπε...

Συγχαρητήρια σε όλες σας που προωθήσατε το Οδυσσεβάχ.

Μια ερώτηση Παλιά στον καιρό μου υπήρχε μια ηθοποιός (Ξένιας Καλογεροπούλου ")

Είναι η ίδια η συγγραφέα ή συνωνυμία;

Χαιρετισμούς

Γαβριήλ

Μηθυμναίος είπε...

Απάντηση στο Γαβριήλ: Ναι φίλε μου είναι η ίδια...

Υποθέτω ότι θα με συγχωρέσεις, Μαριάνθη, για την επέμβαση...

Μαριάνθη είπε...

Ξέρεις Στράτο, κάθε φορά που έχω στο νου μου μια θεατρική παράσταση πάντα λαμβάνω υπόψη μου και δεν ξεχνώ πως στα χρόνια του Χρυσού Αιώνα ο Περικλής έδινε δωρεάν εισιτήριο για το θέατρο επειδή πίστευε πως το θέατρο είναι το σχολείο των φτωχών. Μεγάλο σχολείο λοιπόν το θεατρικό σανίδι.
Πολλούς χαιρετισμούς. :))

Μαριάνθη είπε...

Η γνώμη σου Αντιγόνη μου είναι σπουδαία σπουδαιότατη και ορθότατη!!! Πάντα ζυγιασμένα τα λόγια σου και στην προκειμένη περίπτωση οριοθέτησες πολύ σωστά το θέμα.
Μη μας λείψεις όμως πολύ...(πέρασα)
Φιλιά!!!!

Μαριάνθη είπε...

Η τέχνη Έφη μου είναι το στολίδι της ζωής μας τελικά. Εσύ εξάλλου το γνωρίζεις πολύ καλά...Σε φιλώ!!

Μαριάνθη είπε...

Ακριβώς κύριε Ντένη μου!!! Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι μάθησης και καλό είναι να τους εκμεταλλευόμαστε. Πολλούς χαιρετισμούς, να είστε όλοι καλά.Χάρηκα που πέρασες.

Μαριάνθη είπε...

Χρυσάνθη μου στα μισά της εβδομάδας πια σου απαντώ αν και εγκαίρως σε διάβασα. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν και η τέχνη είχε άλλη θέση στην πυραμίδα των αξιών; Ας ελπίσουμε...
Φιλάκια Χρυσανθάκι μου πολλά πολλά και στο μωρούλι

Μαριάνθη είπε...

Γεια σου Γιώτα μου σίφουνα!!! Πόσο χαίρομαι που πάντα βρίσκεις χ΄ρονο να ενημερωθείς και να αφήσεις ένα σχόλιο. Φαντάζομαι να απολαμβάνεις τις ομορφιές του κήπου σου :))))Φιλιά χαιρετισμούς.

Μαριάνθη είπε...

Ναι κύριε Γαβριήλ. Αυτή απ΄ότι ξέρω και γω μία πρέπει να είναι η Καλογεροπούλου όπως το λέει νωρίτερα από μένα ο καλός μας φίλος Στράτος.
Στράτο μη διστάσεις ποτέ να παρέμβεις αν κάτι που διάβασες εδώ σε εμπνεύσει για να πεις κάτι άλλο. Γιαυτό έχουμε τα σχόλια ανοιχτά και επικοινωνούμε. Μια παρέα είμαστε, δε θα παίρνουμε άδεια να μιλήσουμε χαχα!!!
Κύριε Γαβριήλ, να περνάτε όλοι καλά.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ!!
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΗΣΥΧΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!

Μαριάνθη είπε...

Καλό μήνα και σε σένα Σκρουτζάκο!!! Να μη σου λείψει ποτέ η καλή διάθεση που μας τη μεταφέρεις κιόλας.
Χάρηκα που πέρασες, να είσαι καλά.