Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

" Από τα κόκκινα φανάρια στο περιβόλι της Παναγίας" παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη.

Πριν λίγες ημέρες έγινε και στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του βιβλίου 
 "Από τα Κόκκινα Φανάρια στο Περιβόλι της Παναγίας " του Γιώργου Καμβυσέλλη.
Το βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια περίπου έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία ,  υπήρξε καλοδεχούμενο και παρουσιάστηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό.
Έχω αναφερθεί στο παρελθόν από τούτο εδώ το χώρο σε αναλυτική  παρουσίαση του βιβλίου.  
  Γιαυτό και σε τούτη την αναφορά θα προτιμήσω να παρουσιάσω το θέμα μέσα από το Δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες της Κρήτης και που αναφέρει:"Η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας και η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 16 Μαΐου, πραγματοποίησαν την ενδέκατη κατά σειράν παρουσίαση του βιβλίου  του συμπατριώτη μας Γιώργου Καμβυσέλλη «Από τα ¨Κόκκινα Φανάρια¨ στο Περιβόλι της Παναγίας», η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία από κάθε άποψη.

Γέμισε ήχο , φωνή και ρυθμό η αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας από τους μουσικούς και χορωδούς στο καλωσόρισμα.
Ο φιλοξενών πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Πέτρος Πετρακάκης που ήταν και συντονιστής του πρώτου μέρους της εκδήλωσης, παρουσίασε πρώτα μια επταμελή ομάδα συμπατριωτών του που με συνοδεία λαγούτου απέδωσαν Κρητικά τραγούδια. 

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους δυο προέδρους των Συλλόγων, Πέτρο Πετρακάκη και Παναγιώτη Κουτλή αντίστοιχα, και στη συνέχεια ο γεωπόνος και συγγραφέας Γιώργος Πρατσινάκης παρουσίασε τον Γ. Καμβυσέλλη, ενώ μια πολύ εύστοχη παρέμβαση της εισαγγελέως Βασιλικής Σαριδάκη για τον συγγραφέα τον οποίο γνωρίζει από μικρή, έδωσε έναν ευχάριστο τόνο στην εκδήλωση. 

Από αριστερά: Ο γεωπόνος και συγγραφέας κ. Γ. Πρατσινάκης, Μαριάνθη Βάμβουρα  και ο Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης κ. Π. Κουτλής.
 Η εκπαιδευτικός Μαριάνθη Βάμβουρα  από το Πλωμάρι, παρουσίασε με λογοτεχνικό τάλαντο το βιβλίο «Από τα ¨Κόκκινα Φανάρια¨ στο Περιβόλι της Παναγίας», κι ο πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Παναγιώτης Κουτλής, έκανε σύντομη παρουσίαση του, μόλις κυκλοφορήσαντος, βιβλίου με τίτλο ¨Ανασαμιές¨, εγκαινιάζοντας το πέρασμά του απ’ του πολιτισμού τη στράτα.
Έτσι, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης με τον συγγραφέα Γιώργο Καμβυσέλλη στο μικρόφωνο, να ευχαριστεί όλους τους συντελεστές και τους παραβρεθέντες και με ένα απλό, ζεστό λόγο, να προσεγγίζει τις ψυχές των ακροατών οι οποίοι με το ίδιο, αμείωτο ενδιαφέρον, παρακολούθησαν ένα θεατρικό θα λέγαμε διάλογο του με την Δαμιάνα Κουτσομίχα, στέλεχος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης που διάβασε για την συνεργασία του Υπουργείου Γεωργίας και του Γαλανού με τη Σχολή, στον τομέα του αγροτικού θεάτρου που ήταν ένα από τα μαζικά μέσα εκπαίδευσης του δεινοπαθούντος τότε αγροτικού πληθυσμού της Ελλάδος. 
 
Από αριστερά: Ο συγγραφέας κ. Γιώργος Καμβυσέλλης, η ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Νέλλυ Δελή, η ηθοποιός κ. Μάρα Στεργίου η οποία είχε το ρόλο της Μυρσίνης όταν η θεατρική παράσταση ανέβηκε στο Λονδίνο και η κ.
Δαμιάνα Κουτσομίχα, στέλεχος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Το θεατρικό τούτο άκουσμα συνεχίστηκε με την ερασιτέχνιδα ηθοποιό Μάρα Στεργίου, η οποία απέδωσε με υποκριτική ικανότητα το αντίστοιχο κείμενο όταν είχε ανακαλύψει τον Αλέκο Γαλανό ο βιογράφος του Καμβυσέλλης σε ένα υπόγειο του Πειραιά.

Ο συγγραφέας μετά αναφέρθηκε στην τρίμηνη παραμονή του στο χώρο που μόνασε ο δάσκαλος και προϊστάμενος του Γαλανός, με αποκορύφωμα ψυχικής του ανάτασης κατά την Αγία Κοινωνία του σε μια νυχτερινή λειτουργία, που θαυμάσια απέδωσε η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Νέλλυ Δελή.

Η παρουσίαση έκλεισε με τον συγγραφέα, φορτισμένο συγκινησιακά, να πονάει για το φίλο του που τίμησε το νησί μας κι ολόκληρη την Ελλάδα κι έφυγε αγνοημένος από την πολιτεία και τους αναρίθμητους, κάποτε, θαυμαστές του.

… κι απόμεινα σαν τον Κρητικό Ιχνηλάτη που χάνει τον αφέντη του, στο μνήμα του απάνω να κλαίω. Ώρα πολύ. Μέχρι που γονάτισα, πότισα τη γης με δάκρια και έδωσα την υπόσχεση.

Να τον ανασύρω από τα αζήτητα.  Κι αυτό κάνω μέχρι σήμερα φίλοι μου…, είπε, κι υποκλίθηκε για να καταχειροκροτηθεί θερμά απ’ όλους.Η εκτόνωση ήρθε με Κρητικό κέρασμα τσικουδιάς από τον συγγραφέα και την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας."   

Το καινούριο βιβλίο του Γιώργου Καμβυσέλλη που μόλις κυκλοφόρησε. " Ανασαμιές".
Μαριάνθη Βάμβουρα.

4 σχόλια:

Dennis Kontarinis είπε...

Ωραιότατη η εκδήλωσή σας καλή μου Μαριάνθη. Από ό,τι διάβασα και είχα διαβάσει και στο παρελθόν, α΄αυτόν το χώρο, πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο.
Μπράβο σε όλους σας.

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,

Εκδηλώσεις και παρουσίαση βιβλίων σαν αυτήν που κάνατε εσείς τιμούν εκτός από τον συγγραφέα και εσάς που προωθείται τα Ελληνικά γράμματα

Τώρα με μια πρώτη εντύπωση από τον τίτλο του βιβλίου Ανασαμιές, με έβαλε σε αμηχανία μετά κοίταξα το λεξικό ασφαλώς εννοεί αναπνοές


καλή επιτυχία, καλοτάξιδο να είναι

χαιρετισμούς πάντα με αγάπη

Γαβριήλ

Μαριάνθη είπε...

Καλή εβδομάδα κύριε Ντένη. Το βιβλίο πραγματικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον , εξιχνιάζει πατήματα ζωής και βγάζει αισθήματα φιλίας γιαυτό και σημειώνει μεγάλη επιτυχία.
Να είσαι καλά!!!

Μαριάνθη είπε...

:)) ναι αγαπητέ μου Γαβριήλ!!! Ανάσες είναι οι ανασαμιές , ανάσες ζωής βαθιές όπως μας είπε συγγραφέας, που δίνου δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα της ζωής.
Καλή εβδομάδα!!!!