Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η Βασιλική κι η νεράιδα του νερού ... στην τάξη!!!

Στα πλαίσια του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας και των λογοτεχνικών  βιβλίων που επιλέξαμε για φέτος να προσεγγίσουμε στην Δ΄τάξη, καλέσαμε και είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε μια συνάντηση με  τη συγγραφέα κ. Γιώτα Φώτου στην τάξη αφού διαβάσαμε και ασχοληθήκαμε με το βιβλίο της "Η Βασιλική κι η νεράιδα του νερού".


Η Βασιλική αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα! Θα αναγκαστεί να αλλάξει το όνομά της, αν δε συναντήσει τη νεράιδα του νερού, για να πάρει πίσω αυτό που της ανήκει. Πού να τη βρει, όμως; Στο ποτάμι, στη βροχή, στο νερόμυλο ή κάπου αλλού; 
Η συγγραφέας μπήκε στην τάξη  και η αναζήτηση ξεκινά...!!!! 
"Πού είναι το Β!!!!!;;;;;" ακούγεται από παντού!!! Β!!!!!!!!!!!!!!! 
Ψάχνουμε το Β!!!!! 
Η Βασιλική έχασε το Β!! Ούτε το ακούει , ούτε το λέει. 
Οι μαθητές ζωγράφισαν το Β και το χαρτόνι της ηρωίδας Βασιλικής μήπως και τη βοηθήσουν.
Άρχισαν να ψάχνουν μαζί της , όπου πήγε για να το βρει. Οι λέξεις έμειναν χωρίς το Β.
 Το βουνό έγινε... ουνό και το Βρυσοχώρι ...ρυσοχώρι. Πού είναι το Β;
Μήπως είναι στη λίμνη; Στο ποτήρι με το νερό;  
 Οι μαθητές ψάχνουν παντού, όπου λέει η ιστορία. 

 Μην είναι στα παγάκια;
Το βρήκαμε το Β!! φωνάζουν όλοι μαζί. Είναι στο λουλούδι του βουνού!!! 
Και επειδή τα βιβλία εμπνέουν με λίγες λέξεις βασικές από την ιστορία  που τους έδωσα, σκέφτηκαν, έγραψαν και ζωγράφισαν το δικό τους λίμερικ-ποιηματάκι.
Τα διάβασαν και τα χαρήκαμε όλοι μαζί. 

Ο Κυριάκος διαβάζει όσα σκέφτηκε.
" Βροχή πέφτει από το σύννεφο
και γω λαλιά δε βγάζω
Δροσοσταλίδα πέφτει από του ήλιου τη ματιά
κοιτά τα περιστέρια με χαρά και αγωνία.
Θα εμφανιστεί το Β στο λουλούδι του βουνού;  " έγραψε η Φωτεινή.  
Η Δωροθέα παρουσιάζει τις λέξεις που βρήκαν  στον διαγωνισμό  που ζητούσε ποιος θα βρει τις περισσότερες λέξεις που αρχίζουν από Β χρονομετρημένα μέσα σε πέντε λεπτά. Τις συγκέντρωσαν σε ένα χαρτόνι.
Κι επειδή νεράιδα χωρίς ραβδάκι δεν γίνεται, καθένας έφτιαξε και το ραβδάκι της νεράιδας.
Τα είδε και τα άκουσε όλα αυτά η συγγραφέας , μπήκε στο άρμα της περιπέτειας μπροστά και ξεκίνησε το ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνικής απόλαυσης. 
Μίλησε με τα παιδιά για το βιβλίο , άκουσε τις ερωτήσεις τους, απάντησε με ειλικρίνεια και μεγάλη προθυμία σε κάθε τους ερώτηση. 
Τους μίλησε για ιστορίες πολλές , για ήρωες, για χώρους και τόπους αληθινούς και φανταστικούς.
Τους πήρε παρέα στο ταξίδι του νερού με παρουσιάσεις και προβολές .
Είδαν , άκουσαν τον ήχο του νερού και το τραγούδησαν!! 
Μίλησαν για βιβλία άλλα, για προσωπικότητες, άλλους συγγραφείς, κουβέντιασαν ώρα πολλή...

Για να θυμόμαστε τη χαρά της συνάντησης. Την επίσκεψη της συγγραφέα τίμησε με την παρουσία της και η διευθύντρια του σχολείου.
Δασκάλα, σχολική σύμβουλος, συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και μεγάλους,  καταξιωμένη με βραβεύσεις η Γιώτα Φώτου, δεν είχα καμία αμφιβολία όταν επέλεγα τα βιβλία της και την προσκαλούσα, σε  μία συνάντηση με τους μαθητές μου , πως θα ήταν πολύτιμη γιαυτούς. Εκείνο όμως που ζήσαμε μέσα στην τάξη από τη συνάφεια μαζί της, ξεπέρασε τις προσδοκίες. 
"ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ" , "ΤΕΛΕΙΑ" , "ΥΠΕΡΟΧΗ" , "ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ" , ήταν μερικά από τα λόγια που εξέφρασαν τα παιδιά όσο πιο έντονα μπορούσαν μετά την αποχώρησή της και που μπόρεσα να κρατήσω στο νου μου. Μεγάλη παραμυθού η Γιώτα, ζεστή, αληθινή, με διάσταση στα θέματα που πραγματεύεται στα βιβλία της, κατάφερε να μπει στην καρδιά και το μυαλό των μικρών μαθητών. Να τα γοητεύσει τόσο που να εισπράξουν την αναγνωστική απόλαυση και την αισθητική της λογοτεχνίας μέσα στην σχολική τάξη. Να τα μαγέψει και να τα ταξιδέψει στην περιπέτεια του γραπτού λόγου.


Μαριάνθη Βάμβουρα






5 σχόλια:

eleni είπε...

Γι΄άλλη μια φορά μπράβο,Μαριάνθη για την άριστη προσφορά σου στους μαθητές!!!Σαν παιχνίδι η προσ΄ργγιση της λογοτεχνίας-πώς να μην αγαπήσουν αυτοί οι μαθητές τα βιβλία-μπράβο και στη συγγραφέα για το χρόνο,που αφιερώνει στα παιδιά!!!
Φιλιά!

Αστοριανή είπε...

...Α! και να είμαστε κοντά...
Συγχαρητήρια
σε όλες και όλους!
Υιώτα, "αστοριανή"
ΝΥ

Dennis Kontarinis είπε...

Σπουδαία η δουλιά σου, αγαπητή μου Μαριάνθη και μπράβο σου για τα τόσα ωραία και ενδιαφέροντα που προσφέρεις στους μικόύς σου μαθητές.
Άξια.
Την αγάπη μου

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση είπε...

Νάσαι πάντα καλά Μαριάνθη μου και να διδάσκεις ωραία πράγματα στα παιδιά. Κυρίως να τους κάνεις να αγαπήσουν και να διαβάζουν λογοτεχνία και ποίηση, γιατί δυστυχως διαβάζουν ελάχιστα. Με αγάπη

magda είπε...

Πολύ ωραίο το αφιέρωμα σου Μαριάνθη μου στην συγγραφέα!
Αλλά και εξαιρετικό το περιβάλλον στην τάξη!
Είσαι καταπληκτική!!!
Πολλά φιλάκια