Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Η Γιώτα Φώτου γράφει !!


  Η ανάρτηση αυτή δεν είναι δική μου. Ανακοινοποιώ όσα η καταξιωμένη συγγραφέας και φίλη Γιώτα Φώτα έγραψε στο ιστολόγιό της http://giotafotou.psichogios.gr/ μετά από την επίσκεψή της στην τάξη μου στα πλαίσια του προγράμματος της φιλαναγνωσίας. Δική μου λοιπόν δεν είναι , αλλά είναι από τις ελάχιστες φορές που ο λόγος και η γνώμη άλλου με αφήνει αποσβολομένη για το περιεχόμενό του , πολύ περισσότερο δε όταν είναι και αναπάντεχος. Με θερμές ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ , αναδημοσιεύω την ανάρτηση της Γιώτας Φώτου .

 

Στην τάξη της Μαριάνθης Βάμβουρα

Κάθε χρόνο επισκέπτομαι πάρα πολλά σχολεία με την ιδιότητα του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας και πρέπει να ομολογήσω ότι η επαφή με τα παιδιά είναι από τις μεγαλύτερες χαρές που μου έχουν δώσει τα βιβλία μου. Εκείνο όμως που πραγματικά με συγκινεί είναι η δουλειά κάποιων εκπαιδευτικών που δε μένει στα απολύτως απαραίτητα που ορίζουν τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, αλλά προχωρά πιο πέρα στοχεύοντας στην πραγματική καλλιέργεια των μαθητών, τη δημιουργία αυριανών πολιτών με ευαισθησίες, δυνατότητα έκφρασης και δημιουργικότητας. Οι γνώσεις από μόνες τους στη σημερινή κοινωνία δεν εξασφαλίζουν το μέλλον, άλλες είναι οι δεξιότητες οι οποίες θα παίξουν ρόλο στη ζωή των ατόμων όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη της φαντασίας, της ευελιξίας, της προσαρμοστικότητας και της συνεργασίας. Η λογοτεχνία δίνει τη δυνατότητα αυτή, ανοίγει πόρτες, εξασφαλίζει ταξίδια και γνωριμία με διαφορετικές στάσεις και συμπεριφορές.
Με μεγάλη μου χαρά επισκέφτηκα για μια ακόμη φορά την τάξη της ΔΑΣΚΑΛΑΣ Μαριάνθης Βάμβουρα στις 19-3-2014, την οποία γνώρισα μέσω των βιβλίων μου εδώ και κάποια χρόνια και η οποία κάθε φορά δε σταματά να με εκπλήσει με την υπευθυνότητα, την πρωτοτυπία που διακρίνει τη δουλεία της και την διάθεση η οποία δε μετρά κούραση, δεν στηρίζεται στα γνωστά και τετριμμένα.
 Θεωρώ πως είναι από τους  εκπαιδευτικούς που λειτουργούν επικουρικά και καίρια στο έργο των συγγραφέων αφού βοηθούν στη συνάντηση των παιδιών με τη λογοτεχνία, βάζουν τη δική τους πινελιά αποκαλύπτοντας τους δρόμους που οδηγούν στο όνειρο και βοηθώντας τα παιδιά να ολοκληρώσουν αυτό που ο συγγραφέας άρχισε.
Διατηρώντας εδώ και χρόνια το  αξιόλογο ιστολόγιό της όπου με σοβαρότητα θίγει θέματα που αγγίζουν πολλούς, αλλά και αρθρογραφώντας σε έντυπα όπως η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ προσφέρει σημαντικό έργο.
 Η Μαριάνθη Βάμβουρα, μητέρα τριών παιδιών, είναι η απάντηση σε όσους θεωρούν πως το ελληνικό σχολείο σήμερα έχει τελματώσει. Τέτοια άτομα (ευτυχώς υπάρχουν κι άλλα) στηρίζουν τα παιδιά μας στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, δίνοντάς τους ελπίδα και όραμα.
Αυτή τη φορά  στα πλαίσια του προγράμματος της φιλαναγνωσίας ασχολήθηκαν με το βιβλίο Η Βασιλική και η Νεράιδα του Νερού. Η προσέγγιση έγινε περισσότερο από λογοτεχνικής και όχι από περιβαλλοντικής πλευράς. Τα παιδιά δραματοποίησαν, κατασκεύασαν, έπαιξαν, ασχολήθηκαν με δημιουργική γραφή. Θέλω να την ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πρόσκληση και να της ευχηθώ να είναι πάντα έτσι χαρούμενη και δημιουργική,



3 σχόλια:

pylaros είπε...

Διάβασα στο:
Στην τάξη της Μαριάνθης Βάμβουρα!

Τι άλο να πω παρά ένα Εύγε στην Δασκάλα μας, Μαριάνθη Βάμβουρα επίσης και στην συγγραφέα Γιώτα Φώτου όπου έχει την διορατηκότητα να εκλεγει αξιέπαινους ανθρώπους...

Συγχαρητήρια και στις δυο σας

με αγάπη

Γαβριήλ

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη.
Απ΄όσα αφήνεις να φτάσουν μέχρις εμάς, μέσα από τις αναρτήσεις σου και τα μηνύματά σου, είσαι μια εκπαιδευτικός που αγαπάς τη δουλιά σου αλλά και προσπαθείς να την πας ακόμη πιό μπροστά από εκεί που άλλοι την θέλουν. Είσαι μια εκπαιδευτικός που έχει δει σωστά την αποστολή της.
Όμως και στη Γιώτα Φώτου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για το έργο της.
Νάσται καλά και οι δυό σας και πάντα άξιες.

Μαριάνθη είπε...

Καλοί και πολύ αγαπημένοι μου Γαβριήλ και κ. Ντένη σας ευχαριστώ για όσα γράφετε. Σας ευχαριστώ για τη χαρά που εισπραττω κάθε φορά που σας διαβάζω εδώ. Να είστε καλά. Με την εκτίμησή μου πάντα.