Σάββατο 31 Μαΐου 2014

2η Γιορτή Πολυγλωσσίας ,Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή 30 Μαϊου, ξεκίνησε η 2η Γιορτή Πολυγλωσσίας που διοργανώνει η διεύθυνση εκπαίδευσης  του Δήμου Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνεται την Κυριακή 1η Ιουνίου.
Οι εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν 105 φορείς με 220 διαφορετικές δράσεις, φιλοξενούνται στους εσωτερικούς αλλά και στον εξωτερικό χώρο του δημαρχιακού μεγάρου.
Μία από τις σημερινές δράσεις ήταν και η συμμετοχή του  Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού στην  Κεντρική Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Πλέγμα γλωσσών, πλέγμα γενεών» που διεξήχθει το μεσημέρι στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και είχα την ευκαιρία και τύχη  να παρακολουθήσω.



Τίτλος της εισήγησης ήταν: «Η συνέχεια μέσα από την εικονογράφηση των σχολικών εγχειριδίων: η περίπτωση του ΕΚΕΔΙΣΥ».  

Η Σχολική Σύμβουλος και συγγραφέας κ. Ευαγγελία Κανταρτζή στην εισήγησή της έκανε μία ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή στην εικονογράφηση των σχολικών εγχειριδίων

 Παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια στοιχεία από την εικονογράφηση "αναγνωστικών " διαφόρων χωρών επισημαίνοντας τα κοινά σημεία τους. Στις προβολές περιελάμβανε αρχείο σχολικών εγχειριδίων από τις αρχές της δεκαετίας του 1930.


Αναφορά έγινε και στα  στερεότυπα του ρόλου των φύλων και πώς αυτά προβάλλονται μέσα από την εικονογράφηση των  εγχειριδίων  του δημοτικού σχολείου. 
  
 Με το πέρας της εισήγησης είχα τη χαρά και τιμή να ξεναγηθώ από την κ. Κανταρτζή στην   έκθεση σχολικών βιβλίων από όλο τον κόσμο η οποία φιλοξενείται στην Αίθουσα του Νερού του Δημαρχείου. Το ΕΚΕΔΙΣΥ εκθέτει μία αξιόλογη συλλογή από  σχολικά αλλά και παιδικά βιβλία από Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, Ουγγαρία, Αλβανία, Ρουμανία, Τουρκία, Ισραήλ, Αγγλία, Αμερική αλλά και από Ιαπωνία, Ταϋλάνδη, Σαουδική Αραβία, Ινδία κλπ.καθώς επίσης και είδη γραφής από τα αλλοτινά χρόνια και γενικά εκπαιδευτικό υλικό που ξυπνά μνήμες από άρωμα γομαλάστιχας και ξύσμα μολυβιού...

Αισθάνομαι ιδιαίτερη την τιμή και χαρά της πρόσκλησης αλλά και μένω  ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από την εξαιρετική παρουσίαση -εισήγηση της κ. Κανταρτζή με το πλούσιο υλικό όσον αφορά τα σχολικά εγχειρίδια σε βάθος χρόνου από πολλές χώρες. Γιαυτό και ως αντίδωρο κάνω αυτή την ανάρτηση. 

Οι δράσεις της Γιορτής Πολυγλωσσίας συνεχίζονται από διάφορες ομάδες, σχολεία και συλλόγους με δραστηριότητες όπως θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, ερευνητικά προγράμματα, πολυγλωσσικά εργαστήρια, βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις γλωσσών, ιστορικές καταγραφές των γλωσσικών διαδρομών της Θεσσαλονίκης, εργαστήρια καλλιγραφίας, εργαστήρια graffitis σε άλλες γλώσσες, εργαστήρια κριτικού πολυγραμματισμού και πολυγλωσσικού γραμματισμού, δημιουργία κόμικς, εκθέσεις φωτογραφίας και εδέσματα από τοπικές κουζίνες, οργάνωση συνεντεύξεων με εκπροσώπους των γλωσσικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης, προβολή βίντεο, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α. μέρχι και το βράδυ της Κυριακής.  

Μαριάνθη Βάμβουρα

4 σχόλια:

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης είπε...

Eυχαριστώ για την πολύ ωραία ανάρτηση αλλά και για τα καλά λόγια. Μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε και ελπίζουμε σε συνεργασίες μας.

eleni είπε...

Μου έκανε εντύπωση ο τίτλος και διαβάζοντας την ανάρτησή σου βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τη γιορτή.
Φιλιά,Μαριάνθη μου!!!

pylaros είπε...

Ήταν κάτι που έλειπε από την συγγραφική οικογένεια αυτων που ασχολούντε με τις ιστοσελίδες.
Η πρωτοβουλία σου αυτή αγαπητή μου Μαριάνθη
άξια συγχαρητηρίων.

Μου θύμισε πολλα αυτό που γράφεις: επίσης και είδη γραφής από τα αλλοτινά χρόνια και γενικά εκπαιδευτικό υλικό που ξυπνά μνήμες από άρωμα γομαλάστιχας και ξύσμα μολυβιού...

Χαιρετισμούς

Γαβριήλ

Αστοριανή είπε...

Άξιες 'ΟΛΕΣ οι προσπάθειες

Μαριανθάκι μου!

Για το εύρος του νου!

Να είστε πάντα καλά
και να δημιουργείτε.

Φιλί βροχερό από Νέα Υόρκη,
Υιώτα
Αστοριανή