Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Βίος και πολιτεία...



"Κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες ο αθηναϊκός τύπος με πρωτοσέλιδες αναφορές και αναλυτικές παρουσιάσεις των περιουσιακών στοιχείων των αρχόντων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Ευρωβουλής. Πραγματικά άρχοντες με τα όλα τους! Εξουσία και χρήμα. Αληθινή ευημερία. Λίστες με ρευστό, καταθέσεις παχυλές, μετοχές, ακίνητη περιουσία, πλεούμενα, όλου του κόσμου τα καλά φαίνεται να΄χουν οι κυβερνήτες μας. Ένιωσα περήφανη και σπουδαία ως Ελληνίδα.Ως πολίτης αυτής της χώρας που βλέπω να διαφεντεύουν το μέλλον μου τόσο σπουδαίοι. Δεν είδα βέβαια πουθενά καμιά αναφορά στα πραγματικά ένσημα εργασίας που μπορεί να έχει ο καθένας τους. Να μάθω και γω η απλή ψηφοφόρος πόσες μέρες στη ζωή τους έχουν στον κάματο του καθημερινού μόχθου.

                                          Έτσι, για να ξέρω δηλαδή πόσες φορές ξυπνάνε το πρωί και κλείνουν την πόρτα πίσω τους για να πάνε στο μεροκάματο-τι μπανάλ λέξη!!-όπως κάνουν και χιλιάδες ταλαίπωροι που ζουν σ΄αυτή τη χώρα.                                                                                                                                            Οι χιλιάδες ταλαίπωροι που επιβιβαζόμενοι κάθε πρωί στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξισώνονται με τις παστωμένες σαρδέλες στα κονσερβοκούτια. Οι χιλιάδες ταλαίπωροι, όμηροι εργασιακών συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή σύμβασης έργου που διαβιούν στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια του επαγγελματικού τους μέλλοντος. Οι χιλιάδες ταλαίπωροι άνεργοι πτυχιούχοι, οι απολυμένοι,, οι συνταξιούχοι των 300 ευρώ, οι μισθωτοί των 600 ευρώ, της μερικής απασχόλησης, του "σκάσε και δούλευε"γιατί λεφτά δεν υπάρχουν κι άμα σ΄αρέσει( μόνο που απ΄ότι δείχνουν τα χαρτιά λεφτά υπάρχουν μπόλικα για τους καρεκλοκένταυρους της κεντρικής εξουσίας ) και δεν έχει τέλος ο κατάλογος δυστυχώς για την πολιτισμένη μας κοινωνία.  

 Διαβάζοντας την αναλυτική παρουσίαση των περιουσιακών στοιχείων των αρχόντων του Ελληνικού Κοινοβουλίου θυμήθηκα πως μου μάθαιναν οι δάσκαλοι στο σχολείο πως στα χρόνια τα παλιά υπήρχε ένας βασιλιάς που τα είχε όλα δικά του κι οι υπόλοιποι ήταν κάτω απ΄αυτόν. Μοναρχία το λέγαν το πολίτευμα.                                                

Αυθόρμητα και χωρίς να το θέλω-πιστέψτε με-σκέφτηκα πόσο τυχεροί ήταν οι παλιοί που είχαν έναν στο κεφάλι τους. Τώρα έχουμε τριακόσιους.                                                                        Μήπως είμαι τελικά βασιλόφρων; "


Αυτές τις σκέψεις έγραφα καλοί μου φίλοι σε δημοσίευμά μου στο Δημοκράτη στις 8 Ιουνίου 2006. Τακτοποιώντας το αρχείο μου έπεσα πάνω του . Δεν ξέρω πως αλλά καθώς το ξαναδιάβαζα έκανα τη σκέψη "Σα να μην πέρασε μια μέρα..." κι αμέσως μετά μονολόγησα "Απ΄το κακό στο χειρότερο..."

Και μη χειρότερα!!!

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου

18 σχόλια:

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Εφιάλτης! Κάτι σαν τη μέρα της μαρμότας.
Και το πιό εφιαλτικό! η ζωή γλυστράει και φεύγει!
Καλό σου ξημέρωμα Μαριανθούλα..

Αστοριανή είπε...

... και να σκεφτείς, ελίτσα μου ότι ΔΕΝ ξέρω πια είναι η... μαρμότα!!!

Μαριανθάκι μου, καλά τα "ψέλνεις" διότι αυτός κυρίως ήταν ο λόγος που άδειασε η Ελλάδα τα παιδιά της αλλού!
Τάχα ότι ο Ενας έτρωγε πολλά κι έμειναν οι 300 να ξετινάξουν ότι...άφησαν!!!!!!!!!!!!
Αρκεί που θα τα καταφέρει το τρίτο κόμμα!

Βρε τί πάθαμε!
Πάντα με αγάπη,
Υιώτα, Αστοριανή, ΝΥ

ΥΓ.¨Απόψε, στα νέα, ίδια περίπου περίπτωση και στο Ώλμπανυ... ο Πάτερσον, έδωσε προαγωγές και αυξήσεις αρχίζοντας από τον εαυτό του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
κι εδώ ο κόσμος πάει απ' εξω από την "πρωτεύουσα της ΝΥ να διαμαρτυρηθεί... ο κόσμος χάνεται κι αυτός "βλέπει" μόνο τους δικούς του... Ζήτω η Δημοκρατία μας κι εδώ!

Μηθυμναίος είπε...

Απ' το κακό στο χειρότερο...

Καλά είναι να σταματήσει πλέον στο χειρότερο γιατί δεν ξέρω αν υπάρχει... παρακάτω. Διότι αν υπάρχει, μη σκοτίζεσαι, αυτοί θα το βρουν...

Καλημέρα!

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Αστοριανή
Η μαρμότα είναι τρωκτικό…η βίδρα
Πριν χρόνια γυρίστηκε η ταινία « η μέρα της μαρμότας»
Έκτοτε έμεινε η φράση αυτή σε περιπτώσεις που ζούμε και ξαναζούμε κάτι άσχημο

ΕΔΩ


ΕΔΩ

mar9659 είπε...

Οπως τα λες Μαριάνθη μου! Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα... Το τραγούδι του Λουκιανού διαχρονικό και επίκαιρο το άκουγα όταν είμουν μικρή και όντως είναι σαν να μην πέρασε ουτε μια μέρα απο τότε που το πρωτάκουσα.... Και δυστυχώς τα χειρότερα έρχονται!!! Ζωή είναι και περνά και όσο για τα γηρατειά χλωμό το βλέπω να τα φτάσουμε.... Την Καλημέρα μου με πολλά πολλά χαμόγελα!!!

pylaros είπε...

Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από τότε, θα έλεγα ότι κάποτε έζησα, μεγάλωσα σε μια μοναρχία, τότε που ένας με την παρέα του έτρωγαν και οι άλλοι ήταν ρακοσσυλέκτες.
τότε Ήταν ακόμα χειρότερα, αποτέλεσμα, θέριεψε η μετανάστεψη, ποιος βγήκε χαμένος μα το ελληνικό κράτος ερήμωσε η επαρχία, χάθηκαν οι παραδόσεις...

Αγαπητή μου Μαριάνθη, Δυστυχώς η κατάσταση δεν άλλαξε...

Χαιρετισμούς

Γαβριήλ

pylaros είπε...

DOKIMI

Dennis Kontarinis είπε...

Όσο ο νους κι' αν τυραννιέται
άσπρην ημέρα δεν θυμιέται
μας λέει ο μεγάλος Βάρναλης στους Μοιραίους του αγαπητή μου Μαριάνθη
Όλη η Ελλάδα προσπαθεί να θυμηθεί μιάν άσπρη μέρα χωρίς να το καταφέρνει. Απλούστατα γιατί δεν υπάρχει. Και μη χειρότερα.
Νάσαι καλά
Ντένης

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή κ. Βάμβουρα.
Το ισχυρό κοσμικό πνεύμα του διαφωτισμού , που με το στανιό επιβλήθηκε στην πατρίδα μας από την πρώτη μέρα της βαυαροκρατίας , θάμπωσε με τη λάμψη του τις ψυχές των απλών ανθρώπων και ανέτρεψε συνθέμελα τις πατροπαράδοτες αξίες του ταλαίπωρου γένους μας . Ωστόσο λίγοι κατάλαβαν τις παγίδες και τα επακόλουθα αυτής της «προκρούστειας κλίνης» . Μάλιστα , όσοι από αυτούς αγωνίστηκαν για την διάσωση του «καθ’ ημάς αποφατικού – κοινοτικού τρόπου» και την καταπολέμηση της «σχολαστικής - ατομοκεντρικής δυτικής νοησιαρχίας» , ανακηρύχθηκαν εχθροί του καθεστώτος και βρέθηκαν βαθιά στα μπουντρούμια ή μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα των ξενόφερτων αρχόντων.
Το σημερινό αδιέξοδο , με τα υπέρογκα χρέη του λαού από τη μια και τους «Κροίσους» της κομματοκρατίας από την άλλη , δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά μόνον την πλέον κραυγαλέα συνέπεια αυτού του ξενόφερτου τρόπου ζωής στον Έλληνα .
Αγαπητή αγωνίστρια και φίλη κ. Βάμβουρα,
Επιτρέψτε μου να καταθέσω την άποψη πως το φαινόμενο του παράνομου πλουτισμού των εκπροσώπων της ξενοκρατίας εν Ελλάδι θα παύσει να υφίσταται και να μας απασχολεί μόνον εάν και όταν πάρουμε την γενναία απόφαση να ζήσουμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ . Σύμφωνα δηλαδή με τις ηθικές επιταγές των αρχόντων του πνεύματος αρχαίων προγόνων μας και την ασκητική παρακαταθήκη των Πατέρων της καθ’ ημάς Ανατολής .

Με εκτίμηση
Φώτης Μιχαήλ

Μαριάνθη είπε...

Οι παλιοί άκουγα να λένε πολλές φορές "Πάει η ζωή μου για νερό κι η νιότη μου για χιόνι" δηλαδή περάσαν τα χρόνια τους δίχως αξιόλογο βιοπορισμό.
Ε! αυτές τις επιδιώξεις φαίνεται να έχουν οι κυβερνήτες και για το σήμερα αλλά πολύ περισσότερο και για το αύριο δυστυχώς. Το θέμα είανι αν θα τους το επιτρέψουμε...
Καλό απόγευμα Λίτσα και ειρηνικό προπαντώς γιατί δεν ξέρουμε από ώρα σε ώρα τι μπορεί να συμβει.( γράφω τώρα και τρέμουν τα πόδια μου αφού έτυχε να οδηγώ προς την περιοχή των δικαστηρίων την ώρα της έκρηξης. Κόλαση, πανικός!)

Μαριάνθη είπε...

Είδες Γιώτα, μάθαμε τι είναι η μαρμότα χάρη στη Λίτσα μας.
Όπως τα λες είναι. Δυστυχώς τούτη η χώρα διώχνει τα παιδιά της. Δε βλέπεις τώρα και τα καινούρια μεγαλεπίβολα σχέδια. Κομμένες οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό. Δε χρειάζεται να κάνουμε Έλληνες.
Σε φιλώ.

Μαριάνθη είπε...

Με έκανες και γέλασα Στράτο με το "παρακάτω". Άστα να πάνε. ΄ Φαίνεται πως ο γιαλός είναι πολύ πιο στραβός απ΄ότι νομίζαμε.

Μαριάνθη είπε...

Έτσι είναι καλή μου συνωνόματη! Έρχονται τα χειρότερα...Προσωπικά έφτασα στο σημείο να συλλογιέμαι αυτά που βλέπω, ακούω και ζω και να ανοιγοκλείνω τα μάτια μου κουνώντας δεξιά -αριστερά το κεφάλι μου μήπως και ξυπνήσω και δω πως είναι όνειρο όλος αυτός ο εφιάλτης. Μάταια όμως! Ξυπνητή είμαι, συμβαίνουν! Άντε την υγειά μας να έχουμε.

Μαριάνθη είπε...

Και τώρα γιαυτό αγωνίζονται κ. Γαβριήλ για την ερήμωση της επαρχίας.Βλέπε Καλλικράτη.Εγκέφαλοι τον εμπνεύστηκαν και κόπτονται να τον υλοποιήσουν.
Τα πράγματα είναι τραγικά από κάθε πλευρά δυστυχώς.
Νασαι καλά χαιρετισμούς στην οικογένειά σου. Πάντα χαίρομαι που σε διαβάζω.

Μαριάνθη είπε...

Δυστυχώς έτσι όπως τα λέτε είναι κ. Ντένη. Μακάρι όμως να μην πούμε και το "Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!"
Εγρήγορση χρειάζεται και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας γιατί απ΄ότι φαίνεται σε όσους μέχρι τώρα την εμπιστευτήκαμε αποδεικνύονται ανεπαρκείς.
Χαρούμενη Κυριακή.

Μαριάνθη είπε...

κ. Μιχαήλ, όπως ξέρουμε η γνώση είναι κοινωνική δύναμη και ως εκ τούτου η εκπαίδευση πολιτική πράξη.
Όταν δεν γνωρίζει ένας λαός τη ρίζα του και την καταγωγή του, όταν δε διδάσκεται τη γλώσσα του, την ιστορία του μέσα από ακριβείς και αληθείς πηγές, όταν παραπλανάται, τότε αλλοιώνεται κιόλας.Τότε γίνεται πλέον και το εύκολο θύμα.
Τιμή και χαρά για μένα η επίσκεψή σας.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΡΓΩ ΛΙΓΑΚΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΑΣ:))))))

ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕΣ!!

Μαριάνθη είπε...

Καλημέρα Σκρουτζάκο! Χάρηκα που πέρασες. Ας μη χάνουμε την καλή μας διάθεση για να έρθουν και τα καλύτερα.
Καλή εβδομάδα.