Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


  

"Μια φορά κι έναν καιρό, στη Μαρώνεια της Θράκης γεννιέται η Θεοδώρα, ένα κορίτσι διαφορετικό από τα άλλα. Η διαφορετικότητά της ξεκινά από το γεγονός ότι είναι τυφλή. Αυτό όμως την κάνει να αντιλαμβάνεται και να αισθάνεται τον κόσμο με τρόπο μοναδικό, μέσα από τις άλλες αισθήσεις της, και κυρίως μέσα από την ακοή. Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σχέση με τους ήχους και τη σιωπή. Η σχέση της με τους ήχους την οδηγεί στην αγάπη για τη μουσική. Η σχέση της με τη σιωπή με τον καιρό θα την κάνει σοφή. Η φήμη της εξαπλώνεται σε όλη την Ανατολή, ώσπου κάποτε έρχεται η ώρα να παντρευτεί. Όμως η Θεοδώρα μόνο μουσικό μπορεί να πάρει. Κι αρχίζουν να καταφτάνουν μουσικοί απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Η απόφαση είναι δύσκολη. Έχει μόνο τρεις μέρες και τρεις νύχτες για ν’ αποφασίσει..."
γράφει με λίγα λόγια μια σύντομη περιγραφή που διαβάζουμε για "Το παραμύθι της μουσικής "που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη και έχει γράψει η Βασιλική Νευροκοπλή.

"Το παραμύθι της μουσικής "μελοποιήθηκε , ζωντάνεψε με ήχους και ρυθμό μελωδικό κι έγινε δίσκος ψηφιακός (cd)  σε μουσική σύνθεση Κυριάκου Καλαϊτζίδη από το γνωστό μουσικό σχήμα "Εν Χορδαίς".






Ένα παραμύθι πολυδιάστατο ως προς το θέμα και τα μηνύματα  γύρω από το ρόλο της μουσικής, των  οργάνων μα και των μελωδιών της Μεσογείου, τη διαφορετικότητα στη ζωή, την προσφορά και την αποδοχή του άλλου.
Ένα παραμύθι με μήνυμα ξεκάθαρο:Η μουσική ενώνει κόσμους, ανοίγει ορίζοντες, γαληνεύει ψυχή και νου.



Αυτό το παραμύθι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε καθηλωμένοι,  του περασμένου Σαββάτου το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Μια παράσταση μαγευτική πλαισιωμένη από την αφήγηση της συγγραφέα, τη μελωδία του μουσικού σχήματος "Εν Χορδαίς", την  παιδική χορωδία της Σχολής υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Λαζαρίδου
και ομάδα παιδιών στη Θεατρική αναπαράσταση υπό την καθοδήγηση της Εύης Κομπιάδου.

Στον ιστοχώρο του μουσικού σχήματος διαβάζουμε: 

Κύριοι στόχοι του «Εν Χορδαίς» είναι η έρευνα, η μελέτη, η διδασκαλία και η παρουσίαση της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, η αναζήτηση και ανασύνθεση των στοιχείων της κοινής μουσικής κληρονομιάς της Μεσογείου μέσα από την συνεργασία με μουσικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς από την Μεσόγειο, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο και η ενθάρρυνση και η υποστήριξη της νέας μουσικής δημιουργίας.


Το «Εν Χορδαίς» από το 1993 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα έχει να παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό σε όγκο, πρωτοτυπία και ποιότητα έργο, απλωμένο σε όλη τη Μεσόγειο και τον υπόλοιπο κόσμο, με συντελεστές κορυφαίους μουσικούς, μουσικολόγους και καθηγητές μουσικής.


Έχει δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 5.000 μαθητές να παρακολουθήσουν τακτικά μαθήματα και επιμορφωτικά σεμινάρια έχοντας απασχολήσει για το σκοπό αυτό πάνω από 150 καθηγητές μουσικής, χορηγώντας παράλληλα περίπου 100 υποτροφίες. Έχει ολοκληρώσει 25 ερευνητικά έργα, έχει εκδώσει 11 βιβλία και διδακτικά εγχειρίδια και 29 ψηφιακούς δίσκους. Έχει διοργανώσει πάνω από 300 μουσικές εκδηλώσεις μικρού και μεγάλου βεληνεκούς (Διεθνείς Μουσικές Συναντήσεις, Συναυλίες, Συμπόσια, Ρεσιτάλ, Εκθέσεις Μουσικών Οργάνων, το Forum Μεσογειακής Μουσικής κ.ά.) δίνοντας την ευκαιρία σε πάνω από 500 μουσικούς να παρουσιάσουν την τέχνη τους εντός και εκτός της χώρας τους.
Το «Εν Χορδαίς» φιλοξενείται σε ένα παραδοσιακό διατηρητέο κτήριο, το οποίο ανήκει στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.


Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου

18 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, Μαριάνθη, η μουσική ενώνει κόσμους, ανοίγει ορίζοντες, γαληνεύει ψυχή και νου, ξελογιάζει καρδιές… μερεύει καημούς… γίνεται ακόμη και "Εν Χορδαίς"...παραμύθι. Γι’ αυτό και την λατρεύουμε!

magda είπε...

Υπέροχο το αφιέρωμά σου και μπράβο σ αυτήν την αξιέπαινη προσπάθεια!!
Όντως η μουσική ενώνει, απαλύνει την ανθρώπινη ψυχή!
Καλό απόγευμα!

Dennis Kontarinis είπε...

Το μεγαλείο της μουσικής σε όλη του τη δόξα αγαπητή μου Μαριάνθη. Μα και ο μύθος υπέροχος και πέρα για πέρα συγκινητικός. Ο ρόλος της μουσικής στην ανθρώπινη ζωή επιβλητικός Όμως και το κείμενό σου μας λέει πολλά
Νάσαι καλά
Ντένης

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Μαριάνθη, εξαιρετικό αφιέρωμα και συμφωνώ απόλυτα ως προς τη Μουσική της ζωής μας..
Καλό βράδυ

pylaros είπε...

Η μουσική ομιλεί όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Όταν την μιλάς βρίσκεις αυτό που αγαπάς...


χαιρετώ σε αγαπητή μου Μαριάνθη

Γαβριήλ

Αστοριανή είπε...

...ο δρόμος στην ηρεμία, στην κατανόηση, στην αγάπη...
ο δρόμος των λίγων, των εκλεκτών!
Φιλάκια,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

Βασιλική Ν. είπε...

Σας ευχαριστούμε θερμά για το αφιέρωμα που μας κάνατε. Μας τιμάτε ιδιαίτερα...

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλησπέρα φιλενάδα. Θα έχεις κάθε δικαιολογία να μου πεις πάλι ότι είμαι χαμένη. αλλά ελπίζω... ελπίζω ότι τα έχω βάλει πλεόν όλα σε ένα καλό δρόμο και έτσι θα είμαι από εδώ και πέρα περισσότερο συνεπής με τους φίλους μου. Το βιβλίο στο οποίο αναφέρεσαι το ξέρω και δίνω από εδώ τα συγχαρητήριά μου στους δημιουργούς του. Θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο ταξίδι μου στη Θεσσαλονίκη θα είναι αναψυχής και όχι υποχρεώσεων, οπότε θα βρούμε το χρόνο για ένα καφεδάκι.
Φιλιά στα παιδιά

Μαριάνθη είπε...

Και τη λατρεύουμε λοιπόν και την ακολουθούμε για λίγη ανάσα πολιτισμού στην καθημερινότητα της παράνοιας πια Στράτο. Ευτυχώς που υπάρχει και η μουσική...
Χαιρετισμούς, καλή Κυριακή.

Μαριάνθη είπε...

Μάγδα μου πράγματι απαλύνει. Και ειδικά τούτο τον καιρό το έχουμε τόσο ανάγκη!!!
Να είσαι καλά και να περνάς να σε διαβάζω.

Μαριάνθη είπε...

Ναι κ. Ντένη, πολυδιάστατο αυτό το παραμύθι. Άγγιξε πολλές χορδές και εντυπωσίασε.
Χαιρετώ σε.

Μαριάνθη είπε...

Ρεγγίνα μου να είσαι καλά!!
Είμαι σίγουρη πως έστω και από την ανάρτηση μόνο έλαβες τα μηνύματα και τις συγκινήσεις του παραμυθιού της μουσικής...

Μαριάνθη είπε...

Ακριβώς κ. Γαβριήλ έχει τη δική της γλώσσα που τη γνωρίζουν όλοι οι λαοί, η μουσική. Θέλγει.
Να περάσετε με την οικογένεια μια χαρούμενη Κυριακή.

Μαριάνθη είπε...

Γιώτα μου!!Πόσο χαίρομαι κάθε φορά που περνάς!!
Στο σύνολό της η εκδήλωση μάγεψε. Μας αγκάλιασε με μια γλυκιά αύρα που γαλήνευε νου και ψυχή. Μακάρι να ήσουν!!

Μαριάνθη είπε...

Κυρία Νευροκοπλή
αυτή η αναφορά έγινε ως ελάχιστο αντίδωρο της ευχαρίστησης που εισπράξαμε μεγάλοι και παιδιά!!
Παίρνω το θάρρος να σας πω πως η σκηνική σας παρουσία ήταν εξαιρετική. Το όλον δε της μουσικοθεατρικής παράστασης μαγευτικό.
Καλή συνέχεια.

Μαριάνθη είπε...

Γιώτα μου!!:)))
ε!!ξέρω πως έγινες πια μια ιπτάμενη συγγραφέας. Τώρα που κλείνουν τα σχολειά και τελειώνεις τις επισκέψεις, ναι καιρός είναι να ανηφορίσεις για καφεδάκι!!
Κανονίστε με τη Λίλιαν προτού φύγω για Πλωμάρι. Εκτός κι αν το αλλάξουμε σε ουζάκι εκεί. Ξέρεις...
Άντε φιλιά!!

Unknown είπε...

Σπουδαίο έργο επιτελούν Μαριάνθη μου.
Έκανες πολύ καλά που το παρουσίασες, που το τίμησες.

Την καληνύχτα μου

Μαριάνθη είπε...

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ MEGGIE ΜΟΥ!!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΟΥ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΟΥΝ.