Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ


Σε καιρούς δύσκολους όπως και οι σημερινοί,  δράσεις που έχουν στον πυρήνα του σκοπού τους τον Άνθρωπο είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρες. 
Στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας, δίνουν ανάσα ζωής. 
Τούτες τις σκέψεις έκανα αυθόρμητα, διαβάζοντας το μήνυμα που έλαβα από τον καλό φίλο, καταξιωμένο συγγραφέα και δηλωμένο με πάθος Λεσβολάτρη, τον Τάκη Χατζηαναγνώστου. 
Έκανε λόγο για μία ιδέα και πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης, να ιδρύσει Σωματείο φιλανθρωπικού χαρακτήρα με προεκτάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, έχοντας υποστηρικτή και αρωγό στο ξεκίνημα, μία ομάδα επιφανών προσωπικοτήτων της Λέσβου.
Προχωρώντας στην ανάγνωση του Καταστατικού, ένιωσα να ενθουσιάζομαι από τους σκοπούς και τα μέσα επίτευξής τους. 
Δίχως δεύτερη σκέψη, ζήτησα και έλαβα την Ευλογία του Σεβασμιότατου προκειμένου να κάνω κοινωνούς αυτής της "υψηλής"κίνησης, εσάς τους φίλους του ιστοχώρου τούτου, μα και τους επισκέπτες.

 


"Ιδρύεται φιλανθρωπικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» με έδρα την πόλη της Μυτιλήνης Λέσβου."
διαβάζουμε στο "Άρθρο 1" του Καταστατικού που οριοθετεί το στίγμα του Σωματείου.
Ομολογώ πως δυσκολεύομαι στην επιλογή προκειμένου να αναφέρω κάποιους από τους σκοπούς.
Σα δείγμα λοιπόν και προς ενημέρωση ξεχωρίζω και ας μένουν τα παρακάτω:

"Η ηθική και ψυχολογική υποστήριξη καθώς και η παροχή υλικής βοήθειας, σε άτομα που κατοικούν ή διαμένουν στο νομό Λέσβου και παρουσιάζουν προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, σε άτομα που αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα, που διαβιούν μόνα τους, σε αστέγους και απόρους, σε άτομα εξαρτημένα από ουσίες, που ζουν περιθωριακά και γενικά σε
άτομα που έχουν ανάγκη βοήθειας, ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής και εθνικότητας. Η παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας στα ανωτέρω άτομα αποτελεί κύρια μέριμνα του
σωματείου"
"Η βελτίωση των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων και των γενικότερων όρων ζωής των παραπάνω ατόμων, των νέων και ηλικιωμένων, που έχουν ανάγκη, καθώς και η οικονομική
ενίσχυση οικογενειών για την απόκτηση περισσοτέρων από δύο τέκνων."
"Η με κάθε τρόπο εκμάθηση, εκπαίδευση και επιμόρφωση των ως άνω ατόμων, στα πλαίσια των αρχών του Χριστιανισμού, του ανθρωπισμού και των ηθικών αξιών και ιδεωδών αυτών."
 "Η πρόληψη της βίας, της ροπής προς το έγκλημα και τα ναρκωτικά και κάθε ακραίας κοινωνικής συμπεριφοράς καθώς και η θεραπεία τέτοιων φαινομένων."

 Αλλά και ...
"Επισκέψεις σε ασθενείς κατ' οίκον, σε νοσοκομεία και λοιπά θεραπευτήρια, σε κρατούμενους σε φυλακές, σωφρονιστικά ιδρύματα και συναφή καταστήματα, καθώς και σε ορφανοτροφεία,
γηροκομεία και λοιπά κοινωφελή και ευαγή ιδρύματα. Με αλληλογραφία και γενικά κάθε είδους επικοινωνία με τα ως άνω άτομα σε συνεργασία και με τις αρμόδιες Αρχές."
"Η ίδρυση και λειτουργία ειδικών θεραπευτηρίων, κέντρων απεξάρτησης, ξενώνων φιλοξενίας, συμβουλευτικών κέντρων για οικογένειες εξαρτημένων ατόμων και κατασκηνώσεων. Με τη
δημιουργία ειδικών χώρων ανάγνωσης, γραφής και μελέτης, εκμάθησης τεχνών και επαγγελμάτων, με τη διοργάνωση σεμιναρίων επαγγελματικού προσανατολισμού, επιμόρφωσης κλπ, ιδίως σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, οικονομικούς μετανάστες, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις νόμων".

"  Η οργάνωση φιλανθρωπικών συσσιτίων, τραπεζών αγάπης και συνεστιάσεων. Με τη διανομή ειδών ένδυσης και τροφίμων στα μέρη που συχνάζουν τα άτομα αυτά." είναι κάποια από τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθούν οι σκοποί όπως αναφέρεται στο 3ο άρθρο του Καταστατικού που στο σύνολό του είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης  http://www.immyt.gr
Η σφραγίδα του Σωματείου φέρει στο κέντρο την εικόνα του Αγίου Θεράποντος. 
Κάθε ένας που ενδιαφέρεται να στηρίξει αυτή την κίνηση και να αποτελέσει μέλος του Σωματείου μπορεί να επικοινωνεί στη διεύθυνση: filoimm@prudential.gr 
Θεωρώ ελάχιστη αυτή την  αναφορά στο θέμα και ολοκληρώνω την ανάρτηση με μια συνοπτική παρουσίαση του καλού Ποιμενάρχη ο οποίος έχει επιλέξει τη διακριτική παρουσία μα και την εγρήγορση, πνευματική αφύπνιση , την ουσιαστική προσφορά. 

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος ο Γ΄.

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος Φραντζής, (κατά κόσμον Κωνσταντίνος) γεννήθηκε το 1942 στην Αγιάσο Λέσβου. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του φοίτησε στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καλαμάτας. Το 1962 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης απ' όπου αποφοίτησε το 1966. 
Τον Ιούνιο 1965 χειροτονήθηκε Διάκονος και το Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους Πρεσβύτερος. Εχρημάτισε Ιεροκήρυκας του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Αγιάσου και εν συνεχεία διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης. Κατά το διάστημα 1968-1970 διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Υψηλού και μερίμνησε για την αποκατάσταση των καταστροφικών ζημιών του Καθολικού οι οποίες είχαν προκληθεί από την πυρκαγιά του 1967. 
Έκτοτε προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ως Αρχιερατικός Επίτροπος Μυτιλήνης και Αγιάσου, ως Πρόεδρος του Δ. Σ. Προσκυνήματος Αγιάσου (1971-1976), ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, ως Καθηγητής του Επιμορφωτικού Φροντιστηρίου της Ιεράς Μονής Υψηλού, ως μέλος του Επισκοπικού Δικαστηρίου, ως Αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου, ως Διευθυντής του Οικοτροφείου Αριστούχων Γυμνασιοπαίδων και των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης. 
Είναι ιδρυτικό μέλος της Χριστιανικής Πνευματικής Κίνησης Μυτιλήνης, της οποίας εχρημάτισε Αντιπρόεδρος. Μητροπολίτης Μυτιλήνης εξελέγη το 1988 και αναπτύσσει πλούσιο κοινωνικό και πνευματικό έργο.


Επιλέγω το "Σεβασμιότατος"λόγω δημοτικής αντί του "Σεβασμιώτατος".  



Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου 
 



 


4 σχόλια:

magda είπε...

Είναι θαυμάσιο και Θεάρεστο το φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί ο Μητροπολίτης σας!!!
Και σίγουρα θα έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο.
Είναι επίσης αξιοθαύμαστη η δική σου συνεισφορά, διότι προβάλλεις αυτήν την αξιέπαινη προσπάθεια.
Να είσαι πάντα καλά!

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο άξιο ηγέτη της εκκλησίας σας στη Μυτιλήνη
Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι φοράνε επάξια τα ράσα.
Νάσαι καλά
Ντένης

pylaros είπε...

Έγραψα το σχόλιό μου και χάθηκε,
τώρα το ξέχασα αλλά θα ξανα δοκίμασω, υποφέρουμε από ζέστη και υγρασία δεν τολμάς να βγεις έξω απ το σπίτι, είναι φούρνος!

Έλαγα λοιπόν ότι Εύγε στον Μητροπολίυη Ι. Φρατζή και τους άλλους όπου αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας όπου χρείζου ΄χέρι βοήθειας...

χαιρετισμούς
Γαβριήλ

χρυσάνθη είπε...

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!! Επανήλθα!!!!Φιλάκια!!!