Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ.

Πρωί Παρασκευής 13 Ιουνίου χτυπά το τελευταίο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς. Μία μερά με ιδιαίτερες συγκινήσεις, συναισθηματική φόρτιση για μαθητές , δασκάλους και γονείς. Για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
Με την  τάξη μου, την Δ΄ του 1 Δημοτικού Νεάπολης, θελήσαμε αυτό το τελευταίο πρωινό να το αφιερώσουμε στο ένα από τα δύο πολιτιστικά προγράμματα που πραγματώσαμε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αυτό της Φιλαναγνωσίας. 

Γιαυτό , από την προηγούμενη εβδομάδα τα παιδιά -το καθένα με τη δική του αισθητική-ετοίμασαν τις προσκλήσεις και τις έδωσαν στους γονείς τους. 




Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να μοιραστούν με τους γονείς τους στιγμές από τις δράσεις της φιλαναγνωσίας που κάναμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος και να τους κάνουν κοινωνούς της αισθητικής απόλαυσης που προσφέρει η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. 


Αρχίσαμε  με την παρουσίαση του πρώτου  βιβλίου που διαβάσαμε - για το οποίο έχω κάνει ξεχωριστή ανάρτηση με αφορμή προηγούμενη επίσκεψη της συγγραφέα Γιώτας Φώτου στην τάξη. (http://marianthiv.blogspot.gr/2014/03/blog-post_21.html)
" Η Βασιλική και η νεράιδα του νερού" 

Τα παιδιά ξεκινούν την αναζήτηση του " Β"




Το ψάχνουν όπου τους λέει η ιστορία που διάβασαν και το βρίσκουν!!!!!!!! 
Διαβάζουν τα λίμερικ που έγραψαν και τις λέξεις από το διαγωνισμό λέξεων που βρήκαν. 

Και η παρουσίαση του βιβλίου ολοκληρώνεται καθώς εμφανίζεται το μαγικό ραβδάκι της νεράιδας που έφτιαξαν. 
Η αναγνωστική περιπέτεια συνεχίστηκε με την καταπληκτική ιστορία που έγραψε η Μάρω Βαμβουνάκη. Την είπε: " Το δωμάτιο που ταξιδεύει".  
Οι μαθήτριες παρουσιάζουν το προφίλ του βιβλίου που το έφτιαξαν ανάγλυφο από χαρτόνι οντουλέ και ζωγραφική.

Ακολουθεί μία αναλυτικότερη παρουσίαση. Κατέγραψαν τους ήρωες, τι τους εντύπωσίασε περισσότερο, είπαν με ποιον ήρωα ταυτίζονται και γιατί.

                                                          Τα χαρτόνια σε λεπτομέρεια .


 Μίλησαν για τα χαρτόνια με τις ζωγραφιές αφού έκαναν εικόνες σκηνές της ιστορίας έτσι όπως τις είδαν τα μάτια της ψυχής τους.
 
Το τρίτο βιβλίο της αναγνωστικής μας περιπέτειας ήταν " Ο Σιγανός που μιλάει με τα πράγματα" της Παυλίνας Παμπούδη. Γίνεται μια πρώτη παρουσίαση της ιστορίας και ακολουθούν δυο μικρές δραματοποιήσεις σκηνών. 
"  Ήταν ένα ποντικάκι 
                                                                    κι έβλεπε το φεγγαράκι..." 
Στο χαρτόνι-αυτοκινητάκι που έφτιαξαν χώρεσαν όλα τα αντικείμενα με τα οποία ακούει και μιλάει ο Σιγανός, ένα αγοράκι της ηλικίας τους.
Ο Σιγανός ταξιδεύει στην περιπέτεια τους μικρούς αναγνώστες και στην αναγνωστική απόλαυση.
Η ανάγνωση ενός αποσπάσματος δίνει το σύνθημα στους στρατιώτες που φωνάζουν το σύνθημά τους με βροντερή φωνή. 
" Εμπρός παιδιά για την πατρίδα, για το κουτί μας το γλυκό!! Εν δυο εν δυο!
Θα πολεμήσουμε γενναία, για το μεγάλο μας σκοπό! Εν δυο, εν δυο!!
Κανένας δε θα μας το πάρει, το ένδοξό μας το κουτί! 
Εν δυο , εν δυο!! ..."
Κάπως έτσι φτάνουμε και στην υπόκλιση που δηλώνει την ολοκλήρωση της παρουσίασης!! 
Τα παιδιά φωνάζουν: " Διαβάζω βιβλία, δίνω φτερά στην σκέψη μου!!!. Το σύνθημά μας.
Η κ. Βιργινία Αρβανιτίδου χαιρετίζει το πέρας της εκδήλωσης φιλαναγνωσίας .
Είναι φορές, που όσες εικόνες κι αν δώσεις , όσα λόγια κι αν γράψεις, αδυνατούν να μεταφέρουν τον παλμό, τα αισθήματα, την πλησμονή χαράς...
Όπως και στην εκδήλωση αυτή όπου με την παρουσία της τίμησε η υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π. Ε Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Βιργινία Αρβανιτίδου η οποία και στέκεται πολύτιμη αρωγός και διευκολύνει  κάθε  προσπάθεια στα δύο χρόνια της συνεργασίας μας.
Αν κάνω λίγο πιο προσωπικό το λόγο μου εδώ, θα έλεγα πως με τα όσα είπε στο πέρας της εκδήλωσης πέραν του ότι με συγκίνησαν , μου έδωσαν δύναμη μεγάλη για τη συνέχιση της προσπάθειας να δημιουργήσουμε ενεργούς αναγνώστες. 
Γιαυτό και ως αντίδωρο ευχαριστίας γράφω τα ελάχιστα αυτά λόγια.

Και μετά από όλα αυτά , για να αποχαιρετήσουμε την σχολική χρονιά που ζήσαμε αλλά και με αφορμή τα γενέθλια δυο κοριτσιών της τάξης μας γιορτάσαμε στην τάξη και ευχηθήκαμε 
" ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!! " 



Μαριάνθη Βάμβουρα






5 σχόλια:

eleni είπε...

Μπράβο στα παιδιά,στη δασκάλα φυσικά που τα εμπνέει και οδηγεί τα βήματά τους σε ταξίδια συναρπαστικά στις σελίδες των βιβλίων!!!
Καλές διακοπές,Μαριάνθη μου!!!
Φιλιά!!!

Αστοριανή είπε...

Χρόνια Πολλά
για την Εορτή του ΠΑΤΕΡΑ
Μαριανθάκι μου!!!

μαζί σου και ΟΛΩΝ των Παιδιών

που σε λατρεύουν!

Ευχές, Αγάπη, Υγεία
και Καλό Καλοκαίρι, καλή μου.

Φιλάκια σε όλους

Υιώτα
Αστοριανή, ΝΥ

Mary Mixoy είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ !!! ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ !!! ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΤΥΧΑΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ!!!!!!! ΔΑΣΚΑΛΑ !!! ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΩ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ !!!! ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ !!!! ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ !!! ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΑ !!!

pylaros είπε...

Τι άλλο να πω από τόσο μακριά παρά να θαυμάσω και να συγχαρώ την Δασκάλα και τα παιδιά για την τόσο καταπληκτική δουλειά που κάνατε αποτυπώνεται στις φωτογραφίες το χαμόγελο της Ευτυχίας.
Καλές Διακοπές
Γαβριήλ

marimar είπε...

Συγχαίρω τα παιδιά που τόσο πρόθυμα ανταποκρίνονται σε όμορφες πρωτοβουλίες της δασκάλας τους. Τι όμορφοι άνθρωποι θα γίνουν αυτοί όταν μεγαλώσουν..... χτίζουν τώρα αναμνήσεις για το μέλλον, που εύχομαι να είναι ευοίωνο για όλα τα παιδιά του κόσμου.
Πολλά φιλιά δασκάλα μας!!!!