Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Μια μέρα στο Τελλόγλειο.


«Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη»,
είναι ο γενικός τίτλος της Έκθεσης που φιλόξενείται αυτό το διάστημα -από τις 12 Οκτωβρίου και μέχρι τον Ιανουάριο του 2013-  στη Θεσσαλονίκη και αναπτύσσεται σε πέντε μουσεία της πόλης. (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου,η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Μουσείο του Λούβρου.
Την Έκθεση επισκέπτονται όλο το διάστημα καθημερινά οργανωμένα μαθητές όλων των βαθμίδων.



"Η πομπή του Ποσειδώνα με συνοδεία Νηρηίδων και Τρίτωνες" του Pipi .

Στα πλαίσια αυτής της πολιτισμικής δράσης επιλέξαμε οι μαθητές της τρίτης τάξης καθώς και τα δύο τμήματα της τετάρτης τάξης του 1ου Δημ. Σχ. Νεάπολης να επισκεφτούν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών το οποίο φιλοξενεί τη θεματική ενότητα  «Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας». 

Περιμένοντας τη σειρά μας στον εξωτερικό χώρο του Τελλόγλειου προκειμένου να ξεκινήσει το ραντεβού με την τέχνη.

Πολλά από τα ογδόντα δύο έργα που φιλοξενεί η έκθεση, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό παγκοσμίως  και διακρίνεται η συνεχής ανταλλαγή μεταξύ πολιτισμών και λαών της Ευρώπης. Στη θεματολογία τους περιλαμβάνονται αρχαίοι ελληνικοί μύθοι όπως τους απέδωσαν από την Αναγέννηση  σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως ο Ραφαήλ, o Annibale Carracci, o Tiziano,o Rubens, o Rembrandt και ο Ingres, με βάση τις γραπτές κυρίως πηγές και φτάνουν μέχρι το ρομαντισμό.


Η κ. Φιλίππου ξεκινά την πρώτη γνωριμία μας με τους πίνακες.

Η οργάνωση ήταν άψογη και τη δική μας τάξη υποδέχτηκε η υπεύθυνη υλοποίησης και σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρία Φωτεινή Φιλίππου. Από την πρώτη στιγμή διακρίναμε την ιδιαίτερη θέρμη και πίστη στο έργο της. Μας έδωσε το "εισιτήριο" για να ταξιδέψουμε στο χώρο και στο χρόνο της τέχνης και των Μύθων!!

Μία από τις αφίσες με ανάλογες πληροφορίες.

Μετά το λεπτομερή σχολιασμό των έργων αρχίζει η δράση!!! 

Παιχνίδι με τους πίνακες με κάρτες- μικρογραφίες. Μνήμη και παρατηρητικότητα επιστρατεύονται.

Οι κάρτες-αναπαραστάσεις πινάκων.
Μία από τις κάρτες-πίνακας.
Peter Paulus Rubens, Η Αθηνά και ο Ηρακλής αποκρούουν τον Άρη, 37Χ53,5 εκ., Τμήμα Γραφικών Τεχνών, Μουσείο Λούβρου 


Μικροί καλλιτέχνες!!! Βλέπουμε και ζωγραφίζουμε τον Πάνα. Ο καθένας με τη δική του ματιά... 



Η εμπειρία και τα βιώματα από το θέμα της έκθεσης , από τον τρόπο που το προσέγγισε και μας το παρουσίασε η κυρία Φιλίππου αλλά και από το ναό της τέχνης που λέγεται Τελλόγλειο ήταν άριστη. 

Θέλαμε να την κρατήσουμε παντοτινά.  

Μαριάνθη Βάμβουρα.

11 σχόλια:

marianaonice είπε...

έξοχα!!
Πάντα τέτοια δημιουργικά δρώμενα εύχομαι Μαριάνθη μου!

Δώρα Γιαννάκου-Παρίση είπε...

Καλημέρα Μαριανθη, με μεγάλη χαρά μαθαίνουμε τα καλλιτεχνικά δρόμενα στη συμπροτεύουσα. Είχα πληροφοπηθεί γι'αυτή την έκθεση που ήταν ανταλλαγή της έκθεσης που έγινε πέρσι στο Λούβρο. Οι ζωγράφοι της αναγέννησης έχουν αντλίσει πολλά απ τα θέματά τους απ'την ελληνική μυθολογία. Αρκεί να σου πω ότι όταν πήγα στο Παρίση επί τρεις μήνες πήγαινα κάθε Κυριακή, που δεν είχε εισήτληριο,για να το επικευθώ όλο. Επίσης τα φρέσκο στο ταβάνι της παλιάς όπερας είναι με θέματα της ελληνικής μυθολογίας. Αυτά πληροφοριακά. Συνέχισε να μας ενημερώνεις. Ευχαριστούμε.

Dennis Kontarinis είπε...

Aγαπητή Μαριάνθη.
Χαίρομαι για τις δραστηριότητες του σχολείου σας και την αγάπη σας να προσφέρετε στα παιδιά όσα πιό πολλά μπορείτε,
Εύγε.

Μαριάνθη είπε...

Σε ευχαριστώ Μαριάνα μου. Και η δική μου γνώμη είναι πως τέτοιου είδους δρώμενα συμβάλλουν στην ουσιαστική μόρφωση. Σε φιλώ.

Μαριάνθη είπε...

Γεια σας κυρία Δώρα. Πολύ ενδιαφέρουσες οι εμπειρίες σας καθότι πιστεύω πως κάθε έκφραση πολιτισμού στη ζωή μας είναι απαραίτητη και ωφέλιμη.

Μαριάνθη είπε...

Γεια σου κύριε Ντένη μου!!!Το γνωρίζω πως κάθε προσπάθεια για διευρυμένη εκπαίδευση και παιδεία μπορεί να σε χαροποιεί καθώς και συ αγωνίζεσαι για να μεταδώσεις στον περίγυρό σου και όχι μόνο ενδιαφέρονται ευρύτερης γνώσης και καλλιέργειας. Πολλούς χαιρετισμούς και την αγάπη μου και στην κυρία Ανδρονίκη. Φιλιά στα εγγονάκια.

χρυσάνθη είπε...

Πόσο τυχερά είναι τα παιδάκια της τάξης σου!!!Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνεις πέρα από το διδασκαλικό σου καθήκον !!!Εύγε !!Οταν μεγαλώσουν πολλά από αυτά θα σε θυμούνται και θα σε ευγνωμονούν!!Φιλάκια

pylaros είπε...

Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας».
Σκέφτομαι πόσο έχει αλλάξει η παιδεία στην Ελλάδα από τα παλιά δικά μας χρόνια, που με την ΑΠΑΣΑ ΥΛΗ (βιβλίο περίληψης) αρχίζαμε και τελειώναμε το δημοτικό άρα θα πρέπει και οι σύγχρονοι Έλληνες με πολύ πιο ανώτερη παιδεία και γνώση να υπςερηφανεύοντε ότι ο δυτικός πολιτισμός βασίζεται στις Ελληνικές αρχές, μύθους και παραδόσεις,

Ωραίο κατατοπιστικό θέμα.

χαιρετώ

Γαβριήλ

Μαριάνθη είπε...

Χρυσάνθη μου σε ευχαριστώ πολύ για όσα λες. Με τιμούν ιδιαίτερα και μου δίνουν δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα. Σε φιλώ και εύχομαι να περάσεις μια χαρούμενη Κυριακή!!!!

Μαριάνθη είπε...

Ο Έλληνας τελικά κύριε Γαβριήλ δε θα πάψει ποτέ να έχει όραμα και να κοιτάζει ψηλά.
Να είσαι καλά , χαίρομαι πάντα όταν διαβάζω μήνυμά σου.
Πολλούς χαιρετισμούς. (έχω δει και γράψει ήδη στην ανάρτησή σου)

magda είπε...

Μαριάνθη μου, ευχαριστώ πάρα πολύ για τις θερμές ευχές σου!!!
Συγχαρητήρια για την συμμετοχή σας σε τέτοιες θαυμάσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις!
Πολλά φιλάκια