Ο Πρόεδρος της Παλλεσβιακής κ. Παναγιώτης Κουτλής στον εναρκτήριο χαιρετισμό. |
Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημ. Βουνάτσος.
Στη συνέχεια στην κεντρική αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, ο ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας κ. Δημήτρης Νικορέτζος ήταν ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, με θέμα τα εκατό χρόνια της απελευθέρωσης. Ο επί σειρά ετών δραστήριος πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης, δικηγόρος, κ. Παναγιώτης Κουτλής, έκανε τον εναρκτήριο χαιρετισμό και με την ομιλία του εξήρε τη μεγαλοσύνη των απανταχού τέκνων της Λέσβου που τόσο κατά τις μέρες του Αγώνα, όσο και μετέπειτα συνεχίζουν να μεγαλουργούν. Ακολούθησαν στους χαιρετισμούς οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης , Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος και προσέφερε ο ίδιος τιμητικά την επετειακή έκδοση του Δήμου Λέσβου με τίτλο: «Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ», που έγραψε ο συμπατριώτης μας λογοτέχνης, Δημήτρης Νικορέτζος μαζί με άλλα λεσβιακά ενθυμήματα, στο Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως, στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στους Προέδρους των Λεσβιακών Σωματείων της Θεσσαλονίκης, της Δράμας και της Καβάλας, καθώς και σε άλλους επισήμους.
Ο κύριος ομιλητής, Δημήτρης Νικορέτζος, έκανε μια πολύπλευρη αναδρομή στον Αγώνα για την Απελευθέρωση, με αναφορά σε εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής εστιάζοντας στο πρόσωπο του Εθνάρχη Βενιζέλου και του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη. Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στην προσφορά του Αγώνα για την Απελευθέρωση, του Στράτη Μυριβήλη και των σύγχρονών του.
Ο κ. Νικορέτζος επέλεξε να πλαισιώσει και να διανθίσει την ομιλία του με αναγνώσεις πεζών και ποιημάτων, καλώντας στο βήμα κατά σειρά την εκπαιδευτικό κ. Μαριάνθη Βάμβουρα, η οποία απέδωσε ένα απόσπασμα του Μίλτου Κουντουρά, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Χαραυγή» στις 31.12.1912 με τίτλο « Ο γυρισμός του Αλκαίου» , τη Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτική Σύμβουλο , εκπαιδευτικό κ. Ελένη Τζιούτζια, η οποία απήγγειλε ποίημα του Άγγελου Σημηριώτη. Αξίζει να σημειώσουμε πως το ποίημα αυτό είχε πρωταπαγγείλει στη Μυτιλήνη η μεγάλη κυρία του Θεάτρου, Μαρίκα Κοτοπούλη.
Τέλος η καθηγήτρια απαγγελίας κυρία Νινέτα Παπαδάκη, απήγγειλε ποίημα του Μιχαηλίδη, σχετικό με την προσφορά της Φάλαγγας των Λεσβίων της Αμερικής. Κατά την εξέλιξη της ομιλίας προβάλλονταν αρχείο διαφανειών με φωτογραφίες των ένδοξων ημερών του 1912, που επεξεργάστηκε ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Γεωργέλλης.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χ. Αβαγιανός που έλκει την καταγωγή από το Μεσαγρό Λέσβου και ο Δήμαρχος Λέσβου Δ. Βουνάτσος.
Λόγω, όμως κατάληψης του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης από απεργούς υπαλλήλους του Δήμου υπήρξε μία διαφοροποίηση των εκδηλώσεων του αρχικού προγράμματος. Για το λόγο αυτό, αναβλήθηκε η έκθεση φωτογραφίας του συλλέκτη Μάκη Μπεκιάρη για τον Τσέχο φωτογράφο, Fritz Mraz με θέμα: «Η Μυτιλήνη των αρχών του αιώνα».
Από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Λέσβου
Η χαρά των Λεσβίων για τα Ελευθέρια εκδηλώνεται παντού , με κάθε τρόπο. Όπως και του καθένα άλλωστε που αγαπά την ιδιαίτερη πατρίδα του.
Γιαυτό και αναδημοσιεύω το Δελτίο Τύπου του Δήμου Λέσβου αφού είχα και την τιμή να συμμετέχω και να παρευρεθώ στον εορτασμό των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη.
Μαριάνθη Βάμβουρα
2 σχόλια:
Να είσαστε καλά και του χρόνου, αγαπητή μου Μαριάνθη να ξαναγιορτάσετε. Τέτοιες ιερές στιγμές δεν θα πρέπει να φεύγουν στιγμή από το νου μας.
Αξιέπαινοι όλοι σας.
Και του χρόνου Μαριάνθη μου!!Φιλάκια!!!
Δημοσίευση σχολίου